Conti, Centru European de Artă Contemporană? Se aşteaptă licitaţia pentru garnizoana militară de pe 21 Decembrie

Conti, Centru European de Artă Contemporană? Se aşteaptă licitaţia pentru garnizoana militară de pe 21 Decembrie

Fără Centrul Cultural Transilvania şi Centrul European de Artă Contemporană (ECCA), cultura clujeană este fărâmiţată în multe iniţiative mai mici a unor oameni de bine. Totuşi, Centrul Cultural Clujean (CCC) şi Primăria Cluj-Napoca vor măcar un hub cultural. Un clujean vine însă cu o propunere de posibilă locaţie pentru ECCA. 

În așteptarea construirii Centrului Cultural Transilvania, proiect care bate pasul pe loc de ani de zile, în 2017 se lansa ideea ECCA, proiect-cheie în cadrul dosarului de candidatură a municipiului la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021 şi gândit pentru clădirea de pe Bd. 21 decembrie nr. 106 (fosta garnizoană militară).

Proiectul tehnic de reconversie a clădirii în care ar fi urmat să funcționeze centrul a primit însă aviz negativ de la Comisia Zonală a Monumentelor Istorice. Totuși, s-a găsit o soluție de compromis: un hub cultural, pe o suprafață de 2.500 mp, cu trei niveluri, subsol, parter și mansardă. Investiţia ar urma să se ridice la 6 milioane de euro, din care 2 milioane de euro bani nerambursabili, obţinuţi prin programul RO-Cultura, derulat pe fonduri norvegiene.

"Pentru că schimbările necesare în clădire nu au fost aprobate, garnizoana nu poate fi folosită pentru ECCA. De aceea, anul trecut am organizat consultări pentru a transforma clădirea într-un hub / centru de resurse pentru sectorul cultural și comunitate. Proiectul tehnic e finalizat.

Așteptăm ca primăria să deschidă procedura de achiziții publice pentru lucrările de construcții, care sperăm să aibă loc de-a lungul anului 2021. Pentru ECCA încă nu am reușit să identificăm un amplasament, lucrăm la definirea planului instituțional.

Detalii despre activitățile proiectului se găsesc pe www.ecca.ro", au transmis reprezentanţii CCC, la o întrebare adresată de un clujean. Acesta a venit cu o propunere pentru centrul fără sediu: "Poate la Continental? Am înțeles că-l cumpără primăria și că planurile sunt de a-l transforma în centru cultural. Strâng pumnii!". 

Amintim că, în această toamnă, edilul Emil Boc a precizat că Primăria Cluj-Napoca își va exercita dreptul de preempțiune și va cumpăra clădirea Continental. Legea prevede că imobilele monument istoric scoase la vânzare pot fi cumpărate mai întâi de autorități și abia apoi de societăți sau persoane private.

”Ne vom exercita dreptul de preempțiune pentru clădirea Continental. Va fi cumărată potrivit unui grafic, dacă cineva ne va sesiza. Cel care vinde este obligat să ne notifice, pentru că altfel vânzarea este nulă. Este prea important acest obiectiv pentru a fi lăsat "la liber", cum se spune. Este un simbol-fanion al Clujului”, a spus primarul Emil Boc, la o conferință de presă.

Continental, locul de întâlnire al boemiei clujene de altădată, apare ca scos la vânzare pe site-ul cunoscutei case de licitații Artmark Historical Estate, unde se precizează că prețul este disponibil doar la cerere. Anul trecut, Ioan Bene, proprietarul hotelului, a dezvăluit că a refuzat să vândă hotelul, deși ar fi primit oferte de până la 25 de milioane de euro din Ungaria. 

Comenteaza