Apartamentele din Cluj, mai scumpe cu 230 euro/mp față de cele din București

Apartamentele din Cluj, mai scumpe cu 230 euro/mp față de cele din București

Prețul mediu al unui apartament în Cluj-Napoca a ajuns spre finalul anului trecut la 1.610 euro/mp util, în comparație cu 1.380 euro/mp în capitala României.  

La nivel național, tranzacțiile cu apartamente au scăzut în primele 10 luni din 2019 față de aceeași perioadă din 2018, însă soldul total al creditelor pentru locuințe a crescut constant și susținut, atingând, în octombrie, 111 miliarde de lei, față de 102,2 miliarde, conform Wall Street.

Scăderea tranzacțiilor din piața rezidențială în unele orașe nu reprezintă un semn al unei înrăutățiri a situației economice din România, în condițiile unei creșteri susținute a soldului creditelor pentru locuințe, ci o caracteristică a maturizării pieței rezidențiale, susține Mauricio Mesa Gomez, country manager al  Cordia România, divizia imobiliară a grupului Futureal.

"Este o creștere sănătoasă, generată de legea cererii solvabile și a ofertei adaptate cerințelor clienților. Cumpărătorii se ghidează, atunci când iau decizia de cumpărare, după un mix de criterii care include elemente precum calitatea proiectului, prețuri corecte, spații verzi, localizare bună, acces facil la transport în comun, apropiere față de școli, parcuri și facilități sociale.

Nu mai cumpără nimeni doar metri pătrați astăzi, iar românii sunt interesați mai degrabă de calitatea spațiului construit, de compartimentarea locuinței, de serviciile oferite de către dezvoltator. Tehnologia modernă - sistemele smart-home, stațiile de încărcare pentru mașinile electrice - este un criteriu care devine din ce în ce mai important pentru clienți. Pentru ei contează întreagă experiență de locuire, nu doar locuința în sine”.

În trimestrul trei din 2019, prețurile solicitate pentru proprietățile rezidențiale din România s-au apreciat, în medie, cu 3,2% față de cel anterior, potrivit datelor portalului Analize Imobiliare. Dintre orașele cu peste 200.000 locuitori, șapte centre regionale aveau prețuri medii solicitate de peste 1.000 euro/mp util pentru apartamentele disponibile spre vânzare.

Cluj-Napoca ocupa primul loc în clasament (cu o medie de 1.610 euro/mp), fiind urmat de București (1.380 euro), Timișoara (1.230 euro), Constanța (1.160 euro), Brașov (1.130 euro), Craiova (1.090 de euro) și Iași (1.010 euro). 

Comenteaza