Antreprenorii din Cluj merg să trăiască visul american

Antreprenorii din Cluj merg să trăiască visul american
Programul româno-american a dus 140 de investitori locali în SUA | Foto: SSU

50 de companii autohtone se vor deplasa în primăvară în Statele Unite pentru a perfecta business-uri acolo, în delegație fiind reprezentată și primăria clujeană. “Vrem să ni se îndeplinească acel American Dream”, spun antreprenorii din programul Smart Start USA (SSU).

Ionel Popa s-a ocupat de securitatea fabricii Nokia de la Cluj de la ridicare acesteia până la predarea ei către italienii de la De’Longhi, dar acum activează pe cont propriu. “Am constatat cu uimire că în domeniul securității astăzi încă se lucrează cu pix, hârtie și bune intenții, în condițiile în care clienții au nevoi la nivel de secol XXI. Am lucrat la o mare companie, mă ocupam de securitatea tuturor fabricilor Microsoft din lume. În acest domeniu contează cel mai mult protecția persoanei, dar și a marilor baze de date, iar în final îmbunătățirea imaginii companiei în fața publicului. Viitorul va fi unul digital sau nu va fi deloc”, apreciază fondatorul WindOne.

În anul 2009, Călin Barbul a înființat o firmă profilată pe software la comandă, BAR Microsystems, dar treptat s-a îndreptat către crearea de website-uri pentru administrație și instituții. “Făceam produse informatice care pot fi accesate de oriunde, de pe orice dispozitiv, apoi ne-am concentrat atenția pe achizițiile publice, pe administrație. Ne-am păstrat însă componenta de producție de magazine online, portaluri, module software pentru companii. Noi nu oferim neapărat un anumit produs, ci suntem profilați pe soluții informatice. Mai mult, vrem să creăm echipe mixte, din România și din SUA, care să facă business-uri în comun”.

Felix Istrate a demarat un business cu rulote destinate turismului de aventură. “Am rămas suprins că rulotele pe care le vedeam erau niște frigidere pe roți, masive, care nu încăpeau pe niște drumuri de munte. La început ne-am profilat pe forme și culori inedite, apoi am făcut un model inovativ din carton, într-un atelier mic, după care am scos un prototip din fibră de sticlă. Am participat la mai multe târguri din Germania, am luat premii la Dusseldorf și la Munchen, ni s-au făcut chiar precomenzi, dar consider că piața americană se pretează foarte bine acestui tip de turism. Acum facem rulotele într-o fabrică la Zalău, dar vrem să înființăm o unitate în SUA, prima dată de asamblare, apoi de producție”, menționează managerul FIM Caravans.  

Sorin Hagiescu a fost agent de vânzări de lubrifianți auto, iar acum are firma sa, Nevada Distribution, care se ocupă de fabricație și de distribuția de produse de cosmetică auto, sub brandul Aqua Air Fresh. “Vrem să producem în Florida și să aprovizionăm de acolo tot teritoriul Statelor Unite și Canadei, avem niște produse revoluționare în domeniul chimiei. Avem și un plan de marketing, atât tradițional, cât și online, pe Amazon, Facebook și Instagram. Vrem să activăm și ca un liant între România și SUA, relațiile dintre aceste țări aflându-se pe un trend ascendent, din moment ce ele au crescut, din 2013 încoace, de la 2,4 la 3,7 miliarde de dolari”.

“Francezul” Mircea Manolescu a revenit de mai mulți ani în țară pentru a se dedica unui business cu... plăci tectonice. Acesta a pus la punct o soluție care - pe baza unui sistem de filtrare a alertelor - poate să deosebească vibrațiile normale din activitatea unei companii de cele care prevestesc un cutremur. “Este un sistem de protecție antiseismică: după ce alerta de cutremur se confirmă, acesta închide automat gazul, apa, pentru a nu se ajunge la supraîncălzire sau explozie. În acest fel, oamenii devin salvatori din potențiale victime, iar business-ul companiei este salvat deoarece va putea continua.

Nu în ultimul rând scade în mod substanțial polița de asigurare. Principiul este detecție, decizie și execuție, într-un timp extrem de scurt, de la presemnalarea primului val, al doilea fiind de fapt cel distrugător. Sistemul a fost deja implementat cu succes la clădirea IBM din București, la Tower Center International din capitală, la unități de învățământ. SUA au trei zone cu un asemenea risc, una fiind în California. Am identificat principalele zone de risc de pe plan global, sunt însemnate cu roșu”, afirmă creatorul iSentinel.

“Am încercat să continui în mediul privat ceea ce am inițiat pe când eram ministru al mediului de afaceri: programul StartUp Nation. La Cluj a fost o mare efervescență în privința acestui program, fiind finanțate aici 2.000 de proiecte. SSU este un program doar cu bani privați prin care companiile din țară care vor să facă afaceri în SUA sunt sprijinite ca să ocolească tot greu – cum ar veni - prin conexiuni cu parteneri și fonduri de investiții din America, li se oferă consultanță pentru înființarea unui cont bancar, scutiri de taxe.

Am avut până acum patru misiuni economice, mai ales la Miami și New York, unde antreprenorii au fost puși în legătură chiar cu oameni din administrația Donald Trump. Dacă la prima delegație au fost 25 de oameni, la cea din primăvara anului viitor vor fi 50, inclusiv de la primăria clujeană. Ideea este ca să curmăm tendința românilor de a trimite materie primă peste graniță și de a importa produs finit. Iar acești antreprenori pe care îi reprezentăm și care vor avea succes acolo vor acționa ca ambasadori de business ai României”, spune Ilan Laufer, inițiatorul SSU.  

Acesta a anunțat crearea primului birou local permanent al programului. “La Cluj avem deja 100 de proiecte înscrise care se află în evaluare. Vor fi din ce în ce mai mulți antreprenori într-o asemenea delegație”, a menționat Vlad Danciu, coordonatorul SSU Hub Cluj.

“Baza oricărei societăți dezvoltate o reprezintă companiile private, de aceea le spun mereu angajaților de la primărie – vedeți că noi consumăm bani pe care îi produc firmele private, de aceea suntem aici ca să nu le încurcăm măcar, dacă nu le putem ajuta. În Cluj avem o bază importantă de creștere - inovare, tehnologia informației, 10 universități de stat și private, 89.000 de studenți. Banii vin acolo unde sunt și talentele, iar asta trebuie să facă și SSU”, apreciază viceprimarul Dan Tarcea.

Hub SSU la Cluj

Primele cinci burse din programul SSU - pentru deschiderea unei afaceri pe teritoriul USA - au fost decernate joi la Cluj. Programul susține cele mai bune idei de afaceri și le oferă șansa de a se internaționaliza. Antreprenorii români au aflat detalii referitoare la misiunea economică ce va fi organizată în primul trimestru al anului viitor și la serviciile oferite de către SSU. Misiunea economică reprezintă o șansă pentru orice investitor, atât pentru a se familiariza cu mediul de afaceri american, cât și pentru a-și iniția sau dezvolta afacerea în SUA. Unul dintre cele mai importante beneficii facilitate prin intermediul misiunii îl reprezintă accesul la finanțare și elemente de ordin operațional, imposibil de realizat fără îndrumare și fără prezență fizică în SUA.

Comenteaza