Foto Angajatorii au tăiat salariile și au mărit bonusurile la început de an

Angajatorii au tăiat salariile și au mărit bonusurile la început de an
Peste 200 de pensii speciale la Cluj. Cine încasează mai mare sumă
Angajatorii au tăiat salariile și au mărit bonusurile la început de an

Valoarea bonusurilor primite de angajații din sectorul privat au crescut cu 68% în primul trimestru al anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2017, în timp ce salariile au suferit o depreciere de 13%.

Ambele sunt puse pe seama incertitudinii create de modificările legislative - trecerea contribuțiilor sociale obligatorii din sarcina angajatorului în cea a angajatului. Adoptată prin intermediul unei ordonanțe de urgență, schimbarea a generat neîncredere în rândul angajatorilor și o perioadă de expectativă în care nu s-au luat decizii privind modificarea veniturilor angajaților, potrivit Smartree Workforce Index.

În luna martie însă, odată cu obligativitatea transmiterii în Registrul de Evidență a Salariaților (REVISAL) a oricărei modificări a salariului de bază brut, a indemnizațiilor, a sporurilor și a altor elemente de calcul salarial, salariile s-au stabilizat, înregistrând același nivel mediu cu cel aferent lunii martie 2017.

Pentru a compensa scăderile salariale provocate de ordonanța de urgență, companiile au acordat angajaților în primul trimestru bonusuri și beneficii extrasalariale mai mari cu 68% față de media din aceeași perioadă a anului trecut. Este cea mai mare valoare înregistrată pentru acest indicator la început de an, marjele de creștere situându-se în anii precedenți între 6 și 23%.

Guvernul a dat peste cap salariile la privat

“Aceste valori reprezintă efectele schimbărilor legislative ce au avut loc la începutul anului. Chiar dacă salariul minim brut pe economie a crescut de la 1.450 lei la 1.900 lei, această creștere nu a determinat majorarea veniturilor nete în aceeași măsură, așa cum a fost cazul anul trecut și cum ar fi fost de așteptat.

Dimpotrivă, salariile au suferit o diminuare semnificativă în primele două luni ale anului, scădere nemaiîntâlnită în cursul ultimilor 2-3 ani”, a declarat Adrian Stanciu, director general al Smartree, unul dintre liderii din România ai serviciilor de outsourcing de salarizare și administrare de personal.

Nu același lucru este valabil în cazul angajărilor, care, în primul trimestru, comparativ cu perioada similară a anului trecut, și-au continuat tendința ascendentă, procentul de creștere fiind de 11%. Cele mai mari creşteri de angajări au fost înregistrate în construcții, logistică, producție, servicii financiare, companii de tehnologie și infrastructură IT, servicii digitale.

Vacanțele copiilor, reper pe harta zilelor libere

În perioada ianuarie - martie, angajații români și-au luat mai multe zile de concediu comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut în contextul în care vacanța intersemestrială de iarnă a elevilor se conturează ca un reper pe harta zilelor libere. 

Numărul zilelor de concediu de odihnă a urcat în primul trimestru cu 4% față de perioada similară din 2017, iar cel al zilelor de concediu medical luate de angajați, cu 13%. Aceste creșteri ale numărului de zile de concediu au determinat și o evoluție pozitivă a indicelui bunăstarea angajaților, cu 28%.

Pentru realizarea Smartree Workforce Index, un instrument care oferă o sinteză a evoluției recrutărilor, a creșterii salariale și a bunăstării angajaților, sunt luate în calcul 200 de companii din mediul privat care rulează afaceri de peste 2,5 miliarde de euro.

Indexul starea economiei este format din evoluția numărului de angajați și evoluția salariilor ȋn companiile analizate, la nivel național. Indexul bunăstarea angajaților este construit pe baza a trei indicatori ce reflectă bunăstarea salariaților: zilele de concediu de odihnă, zilele de concediu medical și valoarea bonusurilor primite.

Comenteaza