Angajații marilor companii din Cluj, mai bine plătiți decât cei din București

Angajații marilor companii din Cluj, mai bine plătiți decât cei din București
Companiile din sectorul IT se află mereu în căutare de noi angajați | Foto: Târgul de Cariere

Clujul este oraşul din țara noastră în care angajaţii din marile companii sunt cel mai bine plătiţi, cu un plus de 10% faţă de media pieţei naţionale. Pe locul următor se situează Bucureşti (+4%) şi Ploieşti (+1%).

Este al doilea an în care orașul de pe Someș se află înaintea capitalei țării în acest top. Angajaţii din domeniile farma şi tehnologia informației au venituri peste media pieţei generale în România, reiese din datele studiului "Total Remuneration Survey", realizat de Mercer Marsh Benefits.

Studiul care analizează salariul mediu din fiecare sector de activitate pe care îl raportează la nivel general arată că topul pe domenii este similar, ca ierarhie, cu cel consemnat în 2019, cu o consolidare a zonei farma, unde remuneraţiile sunt mai mari cu 26% decât media pieţei.

"Pe lângă faptul că, în acest an, farma a fost printre domeniile care au crescut ca volum de business, un aspect particular îl poziționează în topul celor mai bine plătite din România: rolurile ocupate de medicii specialiști ridică mult media acestei industrii" explică Ana-Maria Gheorghe, Mercer Marsh Benefits - Talent Information Solution Leader.

Locul secund în top este ocupat de IT, domeniu în care angajaţii au venituri care depăşesc cu 17% media naţională. Alte domenii în care salariile sunt mai mari comparativ cu piaţa generală sunt servicii externalizate (+13%), agricultură (+8%), energie (+6%) şi bunuri de consum (+2%).

La polul opus, cu venituri mai mici, se află domenii precum logistică (-2%), producţie (-3%), transport (-4%) şi eetail (-12%). Cel mai bine plătite sunt poziţiile din departamentele IT (+22%, faţă de media pieţei), management de proiecte (+17%), corporate affairs (+9%) şi financiar (+7%).

Posturile din următoarele zone consemnează o medie a veniturilor sub media pieţei generale: producţie (-7%), relaţii cu clienţii (-7%), distribuţie (-5%). Pe lista principalelor beneficii acordate angajaţilor, care au consemnat creşteri, se află: asigurările private de sănătate, trainingurile şi bonusurile pentru recomandări.

Venituri raportate la media pieței

FARMA (+26%)
IT (+17%)
SSC/ BPO (+13%)
AGRICULTURĂ (+8%)
ENERGIE (+6%)
BUNURI DE CONSUM (+2%)
LOGISTICĂ (-2%)
PRODUCTIE (-3%)
TRANSPORT (-4%)
RETAIL (-12%)

Estimările companiilor chestionate în sondajul de specialitate evidenţiază, pentru 2021, o creştere medie a salariilor de 5%. Studiul sintetizează răspunsurile primite de la 109 organizaţii participante, cu afaceri între 25 şi 50 milioane de euro.

Domeniile relevante din care fac parte companiile chestionate sunt producţie (24%), bunuri de consum (24%), IT (8%) şi energie (6%). Mercer este o companie globală de consultanţă în sănătate, remuneraţie şi cariere cu 20.000 de angajaţi în 40 de ţări.

Comenteaza