Amenzi de 11 milioane de lei pentru companiile de energie. ANRE sancționat 24 de firme

Amenzi de 11 milioane de lei pentru companiile de energie. ANRE sancționat 24 de firme
| Foto: Arhiva

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a aplicat sancţiuni contravenţionale în cuantum total de aproape 11,2 milioane de lei unui număr de 24 de participanţi la piaţa angro de energie.

Ca urmare a directivelor europene transpuse în legislaţia naţională, ANRE a înfiinţat Direcţia de investigaţii având ca obiect activitatea de investigaţii pe piaţa angro de energie electrică şi gaze naturale. ANRE este autoritatea competentă să desfăşoare investigaţii în domeniul energiei electrice şi gazelor naturale în vederea unei bune funcţionări a pieţei angro de energie şi în deplină conformitate cu reglementările naţionale şi europene.

În perioada 2021 - 2022, ANRE a finalizat 28 acţiuni de investigaţii în sectorul energiei electrice şi al gazelor naturale.

Ca urmare a acestor acţiuni, ANRE a aplicat unui număr de 24 participanţi la piaţa angro de energie sancţiuni contravenţionale în cuantum de 11,191 milioane lei, după cum urmează: pentru sectorul energiei electrice amenzi în cuantum de 10,191 milioane lei unui număr de 22 participanţi la piaţa angro de energie electrică; pentru sectorul gazelor naturale amenzi în cuantum de un milion de lei unui număr de doi participanţi la piaţa angro de gaze naturale.

Sancţiunile au fost aplicate pentru încălcarea prevederilor art. 5 din Regulamentul (UE) nr. 1227/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind integritatea şi transparenţa pieţei angro de energie (REMIT), respectiv manipularea pieţei angro de energie electrică sau gaze naturale, ca urmare a tranzacţiilor efectuate cu cantităţi de energie electrică sau gaze naturale pe platformele OPCOM, considerate de tip wash trade, calificate în sub-categoria ,,tranzacţiilor de spălare tip A - B - A" sau ,,pre-arranged".

Reprezentanţii ANRE au precizat, pentru AGERPRES, că nu pot face publice numele companiilor amendate, întrucât nu au primit acordul ACER, autoritatea europeană de reglementare care a coordonat aceste investigaţii.

În anul 2022, ANRE are în curs de analiză/desfăşurare investigaţii la un număr de 18 participanţi la piaţa angro de energie suspectaţi de manipulare de piaţă (furnizori, traderi) din care 13 în sectorul energiei electrice şi 5 în sectorul gazelor naturale.

Începând cu data de 25 septembrie 2020, sancţiunile aplicate de ANRE au fost majorate, astfel că participanţii la piaţa angro de energie electrică şi gaze naturale care manipulează sau încearcă să manipuleze piaţa angro de energie, se sancţionează cu amendă în cuantum de 5-10 % din cifra de afaceri anuală. Sumele aferente sancţiunilor aplicate de ANRE se constituie integral ca venit la bugetul de stat.

Scopul investigaţiilor efectuate de ANRE a constat/constă în verificarea respectării de către participanţii la piaţa angro de energie a prevederilor Regulamentului (UE) nr. 1227/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind integritatea şi transparenţa pieţei angro de energie.

Toate investigaţiile sunt supravegheate şi se desfăşoară în strânsă colaborare cu ACER. Interfaţa directă cu ACER permite realizarea unei comunicări eficiente cu reprezentanţii şi membrii ACER, în scopul aplicării coerente şi coordonate a Regulamentului REMIT, atât la nivel naţional, cât şi la nivelul întregii Uniuni Europene. 

Comenteaza