Alternative locale la berea produsă de URSUS

Alternative locale la berea produsă de URSUS
Întreprinzătorii din Timişoara s-au mişcat mai rapid decât gigantul SABMiller şi produc din decembrie două sortimente de bere nefiltrată, pe care le comercializează numai pe plan local.
Mai mulţi antreprenori din municipiul Timişoara au pus în funcţiune o mică unitate de bere nefiltrată, vândută doar în şapte localuri din oraş. Ei au intrat astfel în concurenţă cu Timişoreana, marcă preluată de compania URSUS Breweries, care se produce acum şi la Buzău. O iniţiativă de acest gen s-a materializat recent şi la Cluj.

Microfabrica din Timişoara, denumită Clinica de Bere, produce două specialităţi din clasa premium, albă şi blondă, exclusiv pentru piaţa locală. “Berea Terapia este proaspătă, nepasteurizată, nefiltrată şi fără conservanţi şi nu se pretează la a fi transportată şi depozitată departe de locul în care este produsă. Clinica de Bere s-a înfiinţat pentru a crea ceva specific pentru acest oraş, ceva cu care timişorenii să se poată mândri şi cu care să se poată identifica”, motivează conducerea societăţii Berarium. Producătorii prezintă amănunţit pe site întreg procesul tehnologic: măcinatul malţului, plămădirea, filtrarea naturală, fierberea mustului, fermentanţia primară, maturarea, analizele chimice şi microbiologice, îmbutelierea. Berea se vinde către localuri din zona Timişoarei, direct către consumator, pe bază de comandă sau în magazinul propriu. O bere la 0,5 l costă 5-5,50 lei la sticlă, iar la butoi, 4-4,60 lei.

“Diferenţa între berea făcută de noi şi cea fabricată de marii producători este ca aceea dintre o prăjitură din cuptorul bunicii şi una de la cofetărie. Timişoreana produsă la Buzău nu poate fi considerată o bere de Timişoara. Afacerea este de nişă, dar oamenii vor şti să aprecieze o bere bună”, ne-a declarat Marius Mircea, unul dintre asociaţii Berarium. Capacitatea maximă de producţie este de 1.000 l/zi, iar cel mai bine se vinde berea la butoi, de 25 l. “Suntem mai mulţi asociaţi; am investit câteva sute de mii de euro. Utilajele sunt aduse din mai 2010, însă, pentru că procedura este mai complicată, le-am pus în funcţiune din decembrie. Reţeta de bază e bavareză, dar îmbunătăţită şi adaptată specificului local. Malţul şi hameiul le aducem din Germania. Nu avem deocamdată o berărie proprie, ci doar un magazin de desfacere”, a menţionat Mircea.

La Cluj, URSUS Breweries a obţinut certificatul de urbanism în vederea amenajării unei mici unităţi de producere a berii, cuplată cu un restaurant de 200 de persoane, în locul fabricii tradiţionale, închisă în 2010. Linia de producţie urmează să fie testată în aprilie. “Berea va fi proaspătă, dar în acelaşi timp perisabilă, astfel că nu va putea fi transportată în altă parte”, a declarat Grant McKenzie, vicepreşedinte de marketing al URSUS Breweries. URSUS Breweries a colaborat cu arhitecţi, constructori, designeri, iar planurile de construcţie sunt realizate de biroul de arhitectură ASIZA. “Proiectul merge înainte, ţinem legătura cu arhitecţii, cu constructorii. Dacă totul se desfăşoară precum am preconizat, am vrea să punem în funcţiune simultan minifabrica, restaurantul şi pubul la sfârşitul lunii mai. Cea mai complicată este partea de autorizări, de avize. Din punctul nostru de vedere, am vrea să dăm drumul lucrărilor de construcţie cât mai repede posibil”, a precizat Diana Klusch, director de comunicare la URSUS Breweries. Conducerea companiei a refuzat să precizeze capacitatea de producţie a minifabricii şi valoarea estimativă a investiţiei.

URSUS este o bere atestată documentar la Cluj din 1878, fiind produsă de Fabricile de Bere Unite, denumire transformată în Fabrica de Bere Înainte, respectiv URSUS SA, privatizată în 1994. Procesul de pasteurizare s-a implementat în 1958, iar berea blondă specială a fost înlocuită cu URSUS Pils în 1994. În noiembrie 2010 URSUS Breweries a anunţat că fabrica din Cluj îşi va înceta producţia, utilajele vor fi demontate şi duse la alte unităţi, iar 150 de oameni vor fi concediaţi. Decizia a fost motivată prin faptul că vânzările URSUS Breweries au scăzut cu 11%, mai ales cele de bere premium. Interpelările adresate autorităţilor de către cetăţeni au fost urmate de petiţii scrise şi online şi de constituirea de grupuri anti-URSUS pe diferite portaluri şi bloguri de pe internet. URSUS Breweries face parte din grupul SABMiller. Compania deţine fabrici la Buzău, Timişoara, Braşov şi are 1.700 de angajaţi.


Concurenţă clujeană la Central


O berărie cu producţie proprie s-a deschis şi la Cluj-Napoca, mai precis la etajul patru al complexului comercial Central, iar accesul se poate face cu ajutorul unui lift panoramic. "Klausen Burger este singurul loc din Transilvania unde se poate bea bere produsă artizanal", a anunţat conducerea unităţii. Atmosfera este completată de concerte, ultimul fiind cel al trupei Six Martini, unde intrarea a fost liberă.


8 fabrici de bere


mai erau anul trecut în ţara noastră, faţă de 125 în anul 1995, conform Patronatului Societăţilor Independente Producătoare de Bere din România.

Comenteaza