Afacere în stil francez la Cluj: fermă de soia pe fonduri europene

Afacere în stil francez la Cluj: fermă de soia pe fonduri europene

O tânără s-a întors de la studiile din Franța și a realizat, împreună cu soțul ei, inginer agronom, cultura de soia din comuna Căianu.

Colina Verde cultivă cereale în Căianu şi a ales să parieze pe cultura de soia. Administratorul Emilia Gillard a pornit acest business în 2016, alături de soţul său, a accesat fonduri europene pentru a face procesare de soia pentru furaje şi dorește să acceseze bani pentru investiţii şi prin noul Plan Naţional Strategic.

„Aş vrea să rămânem un business de familie, dar ca în cinci ani să avem capacităţi de stocare şi depozitare mai mari, să facem procesare de soia şi să fim autonomi. Acum vrem să facem produse din soia pentru consumul animalelor, ce pot fi integrate în reţetele pentru furaje“, a spus Emilia Gillard, la ZF Agropower.

Inițiatorii afacerii au ales cultura de soia datorită valorii adăugate mai mari a plantei şi datorită condiţiilor meteorologice din zonă. „Femeile ar trebui să se implice în acest domeniu, mai ales că sunt oportunităţi de a atrage fonduri europene“, adaugă antreprenoarea. În România sunt 850.000 de fermieri, iar 270.000 din proprietarii de ferme sunt femei, arată datele statistice.

Provocările iniţiale pe care le-a avut în business au fost de ordin financiar, dar a găsit sprijin la bancă. „Noi nu am avut o tradiţie în familie în domeniul agricol, dar am avut ambiţie şi motivaţie. Anul trecut s-a încheiat cu un gust amar, pentru că a fost afectată cultura de soia, însă nu a fost un catastrofal pentru companie, cum a fost pentru zona sud-est din punctul de vedere al secetei.

Comenteaza