Adrian Ghenie, pe urmele maestrului Brâncuși în topul vânzărilor

Adrian Ghenie, pe urmele maestrului Brâncuși în topul vânzărilor

Pictorul Adrian Ghenie, exponent al Școlii de la Cluj, îl secondează pe celebrul sculptor Constantin Brâncuși în clasamentul celor mai scump vândute opere de artă din România, realizat de Casa de Licitații Artmark. 

După criteriul valorii publice de adjudecare a operelor de artă, conform istoricului tranzacțional al caselor de licitații românești și internaționale, a fost realizat topul artiștilor cu lucrări achiziționate de către colecționari români sau străini. În clasament se află lucrări ale maeștrilor români stabiliți în străinătate ori care au creat în străinătate și, oricum, licitate în străinătate.

Detașat, pe locul întâi în Topul 100 Mari Maeștri ai Artei Românești se află Constantin Brâncuși, primul sculptor modern, a cărui extraordinară lucrare „La jeune fille sophistiquee” a fost adjudecată pentru 52,9 milioane de euro. Singurul exemplar în bronz al portretului stilizat făcut scriitoarei şi activistei anglo-americane Nancy Cunard a fost vândut la New York de către Casa Christie’s, în 2018.

În ultimii ani, atenția colecționarilor s-a îndreptat și către artiștii contemporani români a căror creație s-a ridicat, deseori, la standardele pieței internaționale. Prețul obținut la o licitație Christie’s din Londra l-a urcat pe cel mai râvnit artist român contemporan, Adrian Ghenie, pe a doua poziție a topului, cu lucrarea „Nickelodeon”, adjudecată în 2016, pentru 7 milioane de euro.

Tabloul, care a fost expus în 2016 la Muzeul Național de Artă Contemporană, a depășit cu mult estimarea casei Christie’s, care evaluase lucrarea la 1-1,5 milioane de lire sterline. De notat că recent, luna aceasta, în 6 octombrie, o lucrare de Adrian Ghenie din seria Lidless Eye, deconstruind portretul pictorului Van Gogh, a fost adjudecată de Sotheby’s la Hong Kong cu peste 5 milioane de euro.

Operele de artă ale artiștilor români care au trăit în străinătate au obținut cote înalte și au fost vândute pentru prețuri record datorită numărului mai mare al celor care investesc în artă. Exemplu este și cel de-a treilea artist din top - pictorul suprarealist Victor Brauner, care, până la apariția lui Ghenie în licitațiile publice, a ocupat locul doi în topul artiștilor români. „Cazul straniu al domnului K” a fost achiziționată la Paris, în aprilie 2003, pentru 700.000 de euro.

Locul patru în topul celor mai valoroși artiști vizuali români îi revine lui Carol Popp de Szathmari, a cărui lucrare „Tipologii și costume” a fost vândută la o licitație Sotheby’s din Londra, în 1999, pentru 624.699 de euro. Szathmari este urmat, pe locul cinci, de Dimitrie Chipăruș, unul dintre cei mai îndrăgiți sculptori și decoratori europeni Art Deco. „Les girls” a ajuns într-o colecție privată pentru 590.240 de euro, după adjudecarea de la Sotheby’s din New York în 2007.

Piața de artă românească a crescut de aproape 8 ori în ultimii 5 ani (din 2016), în cât privește numărul de colecționari, exprimat în participanți la licitațiile organizate în România - la momentul de față doar online.

Preferințele colecționarilor care și-au îmbogățit colecțiile cu opere de artă se îndreptă, în continuare, către arta de patrimoniu și marii maeștri ai artei românești. În topul tranzacțiilor de pe piața românească de artă rămân Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian și Nicolae Tonitza.

Cea mai valoroasă adjudecare petrecută în piața de artă din România datează din 2018, pentru o pânză de mici dimensiuni a pictorului Nicolae Grigorescu: „Țărăncuță cu basma albă” a stabilit un nou record pentru autor, fiind adjudecată pentru 340.000 de euro, la Casa Artmark (detronând fostul record, de 320.000 de euro, tot pentru o lucrare de Grigorescu, adjudecată în 2016).

Denumit și pictorul florilor, Ștefan Luchian a dat o semnificație  și o valoare aparte fiecărei culori așternute pe pânzele sale și se plasează pe locul secund în topul preferințelor colecționarilor români. În 2013, opera acestuia „Două fete” a fost adjudecată pentru 300.000 de euro.

Opera maestrului Nicolae Tonitza este, de la an la an, mai apreciată și râvnită de către colecționari. Dovadă stă tranzacționarea operelor semnate de pictorul universului copilăriei, - la prețuri din ce în ce mai ridicate.

Pictura sa de mari dimensiuni, provenind din colecția retrocedată dr. Iosif Dona, „Nud în iatac” a fost adjudecată tot de casa de licitații Artmark, în 2011, pentru 290.000 de euro. Topul complet al artiștilor români cuprinde cele 100 de nume ale maeștrilor cei mai tranzacționați, numele operei, prețul și locul unde a fost adjudecată.

Top 5 România

1. Constantin Brâncuși “La jeunne fille sophistiquee” 52 mil. euro
2. Adrian Ghenie „Nickelodeon” 7,9 mil. euro
3. Victor Brauer “Cazul straniu al domnului K” 0,7 mil. euro
4. Carol Popp de Szathmari “Tipologii și costume” 0,6 mil. euro
5. Demeter Chipăruș “Les Girls” 0,5 mil. euro

Sursa: Artmark

Sotheby’s: a reinventat portretul

Casa Sotheby’s consideră că Adrian Ghenie a reinventat genul autoportretului sau portretului, lucrări ale sale având în centru personaje ilustre precum Charles Darwin, Marcel Duchamp, Stan Laurel și Oliver Hardy, Elvis Presley, Hitler, Lenin sau Stalin. La Universitatea de Artă și Design din Cluj l-a avut profesor pe reputatul pedagog Ioan Sbârciu şi a fondat în 2005, împreună cu Mihai Pop, Galeria Plan B, extinsă ulterior în Berlin. Ghenie este deja cunoscut la nivel internaţional, lucrările sale aflându-se în colecţiile unor importante galerii şi muzee din lume, între care şi Centrul Georges Pompidou.

Comenteaza