Administraţiile locale au adus mai mulţi bani

Administraţiile locale au adus mai mulţi bani
Execuţia bugetului general consolidat s-a încheiat în primele trei trimestre ale anului cu un deficit de 7,17 miliarde lei, 1,18 % din produsul intern brut (PIB) faţă de 13,8 miliarde lei, adică 2,4% din la aceeaşi dată a anului precedent.

Veniturile bugetului general consolidat, de 141,1 miliarde lei, reprezentând 23,2 % din PIB, au fost cu 7,2% mai mari faţă de aceiaşi perioadă a anului precedent. Veniturile fiscale au înregistrat o creştere cu 9,5%, evoluţii favorabile înregistrându-se la taxa pe valoarea adăugată (+6,2%), accize (+8,7%), impozit pe venit (+12,3%), impozit pe profit (+6,3%).

Veniturile din alte impozite şi taxe pe bunuri şi servicii au crescut datorită colectării începând cu 2012 a contribuţiei pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii. La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat majorări faţă de anul precedent în cazul veniturilor din impozite şi taxe pe proprietate (+0,3 %) şi venituri nefiscale (+12,4%). Sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate din resurse publice au fost de 5 miliarde de lei, în creştere cu 41,4% la bugetul de stat şi cu 22,4% la bugetele locale. Cheltuielile bugetului general consolidat, de 148,3 miliarde de lei, 24,4% din PIB, au crescut cu 1,9%, dar ca pondere în PIB s-au redus cu 0,7%. S-au înregistrat majorări la proiectele finanţate din fonduri europene, cu 30,5%, la dobânzi cu 25,6%, la bunuri şi servicii cu 7,3%. Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut la administraţiile locale şi la fondul naţional de sănătate ca urmare a plăţilor făcute pentru servicii medicale şi medicamente. Cheltuielile pentru investiţii au fost de 22,2 miliarde de lei (3,6% din PIB), crescând cu 3%.

 

Comenteaza