Foto Academia AMO, lansată de NTT DATA Romania, pregătește noile generații de IT-iști

Academia AMO, lansată de NTT DATA Romania,  pregătește noile generații de IT-iști
Academia AMO, lansată de NTT DATA Romania,  pregătește noile generații de IT-iști
Academia AMO, lansată de NTT DATA Romania,  pregătește noile generații de IT-iști
Academia AMO, lansată de NTT DATA Romania,  pregătește noile generații de IT-iști

În această vară, NTT DATA Romania a lansat, la Cluj-Napoca și Timișoara, o academie adresată tinerilor absolvenți de facultate sau persoanelor care au un job și își doresc o reconversie înspre zona IT.

Este vorba despre Academia AMO (Application Management Outsourcing - n.red.), un program desfăşurat pe o perioadă de o lună, cu grupe de câte zece persoane. Pe întreaga durată a academiei, persoanele participante sunt angajate și plătite full-time.

“Academia AMO este mai mult decât un program de training sau o suită de cursuri, este mai degrabă un concept care are la bază trei elemente foarte importante: consistenţă, trasabilitate şi specificitate.  Practic, este o metodologie divergentă prin care transferăm o informaţie de la traineri la trainees, care îi invită la dialog, la a gândi conceptele tehnice logic. Academia permite implicarea imediată în proiecte a participanţilor, pentru că toate metodologiile pe care ei le învaţă au aplicabilitate în proiectele noastre.

Totodată, academia defineşte oportunitatea de a te dezvolta atât din punct de vedere profesional, cât şi din punct de vedere personal, prin prisma unor profile de personalitate, pe care participanţii au avut posibilitatea să le parcurgă şi să îşi identifice ei propriile calităţi. Tot ce am menţionat ca piloni importanţi ai academiei au fost puşi în practică şi asta se dovedeşte prin faptul că aceşti trainees sunt implicaţi deja în proiecte AMO”, a spus Dana Bolojan, Project Executive Application Management & Support NTT DATA Romania.

Trainerii Academiei AMO sunt specialişti NTT DATA Romania cu experienţă în domeniu, în medie, de 7-10 ani. Ei au structurat cursurile, au testat participanţii şi i-au pregătit să le devină colegi. Alexandru Szabo a participat la academie ca trainer pe partea de Linux şi scripting Linux şi spune că această experienţă i-a demonstrat că rolul de mentor i se potrivește:

“Programul nostru se focusează pe partea operaţională, adică exact de ce este nevoie în proiecte. Începem cu pașii basic, astfel încât cursanţilor să le fie mai uşor să asimileze informaţia. De asemenea, academia este un mediu diferit față de cel academic, este un mediu deschis, unde cursanţii sunt încurajaţi să contribuie activ la discuții şi pună întrebări.

Ca trainer, am reușit să cunosc, să observ şi să înţeleg mai bine generaţiile noi de absolvenţi. Academia m-a ajutat să îmi dezvolt partea de comunicare şi să înţeleg nevoile celor care vin pentru un astfel de training. Experienţa de trainer mi-a demonstrat că îmi place ceea ce fac, îmi place rolul de mentor şi m-a ajutat să menţin contactul cu generaţia mai tânără”, a mărturisit Alexandru Szabo.

Adrian Stark, trainer şi el la Academia AMO, spune că oportunitatea de a îndruma viitoarea generaţie de specialişti IT a fost o provocare, dar şi un mare succes.

“Am făcut pentru prima dată această academie. Timp de şase luni am lucrat împreuna cu colegii mei şi am pregătit tot ceea ce înseamnă materiale de curs, am evaluat candidaţii şi într-un final am dat startul academiei. Proiectul reprezintă o oportunitate pentru cei care au participat. Au avut ocazia, într-un timp foarte scurt, să se întâlnească cu tehnologii noi pentru ei şi să acumuleze foarte multe informaţii. De asemenea, participanţii sunt şi plătiţi, lucru care mi se pare extraordinar: să înveţi şi în acelaşi timp să fii plătit.

Academia este un succes, spun asta raportându-mă la ceea ce ne-au spus tinerii noştri colegi. Nu poate decât să mă încânte faptul că, într-o lună de zile, am reuşit să aducem oameni la nivelul la care, la finalul cursurilor, sunt capabili să lucreze alături de noi”, a afirmat specialistul NTT DATA Romania.

Adrian consideră că avantajul academiei îl constituie faptul că participanţii au primit informaţii gata structurate şi filtrate, lucru de care el nu a avut parte la începutul carierei: “Cursanţii se întâlnesc pentru prima dată cu o informaţie care este structurată şi gata filtrată. În momentul în care eu am început să învăţ aceste noţiuni, am întrebat în stânga şi în dreapta dar nimeni nu a putut să îmi ofere această structură”.

Grupa de 10 participanţi ai Academiei AMO de la Cluj a reunit persoane tinere, din toate domeniile, cu interes ridicat pentru domeniul IT şi dorinţa de a se reorienta în cariera lor. Denisa Bodea este absolventă a Facultăţii de Ştiinţe Economice şi spune că mereu a dorit să intre în lumea IT-ului, însă niciodată nu a ştiut de unde să înceapă. Acum, la final de academie, se declară entuziasmată de program şi de lumea în care a păşit, ghidată şi ajutată la tot pasul de specialiştii NTT DATA Romania.

“Academia AMO a fost o experienţă foarte constructivă şi ceea ce mi-a plăcut cel mai mult este că am fost oameni din toate domeniile, uniţi prin faptul că toţi ne doream să intră în lumea IT-ului şi să evoluăm. Consider că diferenţa în această academie au făcut-o trainerii extrem de dedicaţi, care au reuşit să reducă barierele de tip profesor - student, fiind mereu aproape de noi şi încercând să ne răspundă la toate întrebările şi la toate neclarităţile pe care le-am avut.

Eu mereu mi-am dorit să intru în lumea IT-ului, dar niciodată nu am ştiut de unde să încep, iar prin această academie am reuşit să iau totul pas cu pas şi în momentul actual să mă simt pregătită să pun în practică tot ce am învăţat”, a mărturisit Denisa.

Cristian Bărbat este şi el proaspăt absolvent al Academiei AMO, cu toate că a urmat o facultate diametral opusă de domeniul IT, Facultatea de Chimie. El spune că este surprins de cantitatea de informaţii pe care a fost capabil să le acumuleze într-un timp atât de scurt.

“Experienţa mea la Academia AMO a fost una foarte pozitivă. Ce mi-a plăcut cel mai mult a fost faptul ca s-a pus accent foarte mare pe practicarea si exersarea noțiunilor teoretice. Tot ce învăţam într-o zi, puneam în practică în ziua respective şi primeam exemple concrete, unde şi cum poate fi folosit ceea ce am învăţat. De asemenea, m-am simţit mai implicat decât în alte cursuri la care am participat. Academia mi-a pus o bază consistentă în domeniul IT, informaţii pe care nu cred că le-aş fi acumulat altfel în aceeaşi perioadă de timp, într-o lună”, a povestit Cristian.

Academia AMO este o iniţiativă recurentă organizată de NTT DATA Romania, coordonatorii proiectului precizând că următoarea academie este preconizată în februarie 2020, la Cluj, Timişoara şi Braşov.

Comenteaza