A renunțat la viața pe vapor pentru a-și deschide fermă de măgărițe în Cluj. „Mi-a luat şase luni să îl conving pe fratele meu să investim"

A renunțat la viața pe vapor pentru a-și deschide fermă de măgărițe în Cluj. „Mi-a luat şase luni să îl conving pe fratele meu să investim"
| Foto: Facebook - Magic Milk

Magic Milk este ferma de măgărițe din Cluj a Ileanei Berci, care, după cinci ani petrecuți pe vasele de croazieră, a intrat în afaceri cu lapte. 

După cinci ani în care și-a petrecut viața pe vasele de croazieră, Ileana Berci a dat viața pe apă pe viața la ferma de măgărițe din județul Cluj, pe care a deschis-o în 2018 alături de fratele ei.

„Am cumpărat primele măgăriţe în septembrie 2018. Eu am lucrat mulţi ani pe vase de croazieră şi când m-am întors aici, în România, mă îmbolnăveam din două în două săptămâni şi aşa am descoperit laptele de măgăriţă. Mi-a luat şase luni să îl conving pe fratele meu să investim în asta şi iniţial am cumpărat 9 măgăriţe, iar acum avem 128 de măgăriţe şi încă creştem numărul lor“, a povestit Ileana Berci, fondat­oarea Magic Milk, pentru ZF

A renunțat la viața pe vas pentru a-și deschide fermă de măgărițe în Cluj. „Mi-a luat şase luni să îl conving pe fratele meu să investim"

Compania deţine terenuri certificate ecologic pentru a creşte animalele. Într-o zi, o măgăriţă dă în medie 200-300 ml de lapte. Ileana Berci menţionează că posibilitatea de a acumula lapte e foarte mică. Acesta are o valabilitate de maximum 7 zile, motiv pentru care este comercializat direct şi nu prin intermediul super­marketurilor. De asemenea, Magic Milk mai realizează săpun cu lapte de măgăriţă, printr-o colaborare cu Atelier Emimari, care face săpunuri natu­rale, business pe care l-a descoperit în grupul ROA Cluj, o piaţă de desfacere care aduce pro­ducătorii şi consumatorii în acelaşi loc.

„La sfârşitul anului trecut am lansat două varianate, săpunul cu lapte de măgăriţă cu trandafiri şi lăcră­mioare şi cel cu lemongrass şi geranio, în variantă mai fresh“, adaugă Ileana Berci.

Berci are nevoie de o finanțare de 60.000 de euro pentru a putea produce lapte praf din laptele de măgăriță, iar legislația din România o încurcă.

„Ne dorim foarte mult să facem lapte praf din lapte de măgăriţă, însă aparatul care ne ajută la acest proces costă peste 60.000 de euro şi încercăm să obţinem o finanţare de la stat sau din fonduri UE pentru a-l achiziţiona. Din păcate, legislaţia din România ne încurcă, pentru că măgăriţele sunt considerate animale de povară şi nu poţi avea o fermă cu un efectiv mai mare de 30% din total de animale de povară, aşadar nu pot accesa fonduri europene“, a spus Berci.

Cu toate acestea, ea speră să găsească bani pentru proiect, menţionând că are cereri pentru acest produs din Belgia, Olanda, Marea Britanie şi Germania, unde fermele de măgăriţă sunt puţine sau nu există.

„În România sunt încă puţine ferme de măgăriţe şi nu am avea o concurenţă mare, iar laptele e tot mai căutat“, a conchis Alina Berci, foandatoarea Magic Milk din județul Cluj.

Comenteaza