Bani din Banca Mondială pentru centrala de la Mărişelu

Bani din Banca Mondială pentru centrala de la Mărişelu
Administratorul judiciar al societăţii de stat Hidroelectrica anunţă că hidrocentrala de la Cluj este cuprinsă într-un pachet de finanţare de 200 de milioane de euro propus Băncii Mondiale. Pentru demararea proiectului este necesar avizul Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

Hidroelectrica a lansat deja o licitaţie publică internaţională pentru proiectul de retehnologizare a primei hidrocentrale de mare putere din România, CHE Stejaru, (Dimitrie Leonida), a cărei alimentare cu apă este asigurată de Lacul Izvorul Muntelui- Barajul Bicaz (judeţul Neamţ). Valoarea estimativă a proiectului este de 75 de milioane de euro şi se va realiza în şapte ani. Contractul propune retehnologizarea celor şase hidroagregate cu o putere instalată de 210 MW. 
 
Hidroagregatele puse în funcţiune în perioada 1960-1962 şi-au depăşit durata normală de viaţă (22 ani), iar uzura fizica şi morală acesteia impun retehnologizarea complexă prin reproiectarea tuturor sistemelor şi aducerea lor la un nivel tehnologic internaţional, cu siguranţă în exploatarea centralei. În martie 2013, administratorul judiciar a reziliat contractul de finanţare cu BERD pentru proiectul Stejaru, dat fiind faptul că instituţia internaţională a întârziat decizia privind eliberarea sumelor necesare derulării contractului. Ulterior, Hidroelectrica a decis ca finanţarea să fie asigurată din surse proprii şi a informat 300 de companii care activează în domeniu despre intenţia de relansare a proiectului. Rezultatul licitaţiei şi atribuirea contractului vor fi cunoscute în octombrie.  
 
„Asistăm la o schimbare de paradigmă în ceea ce priveşte finanţarea proiectelor de investiţii în Hidroelectrica. Am suspendat, am anulat sau am redus semnificativ alocarea bugetară pentru acele investiţii demarate înainte de 1989 şi la care componenta energetică are un rol secundar, prioritizând retehnologizarea centralelor de mare putere. Am negociat cu Banca Mondială un credit de 200 de milioane de euro pe care vrem să-l alocăm retehnologizării centralelor Vidraru, Mărişelu şi Râul Mare Retezat, cu peste 700 MW putere instalată, a căror durată de viaţă a fost, şi în cazul lor, depăşită. Aşteptăm de la MFP eliberarea scrisorilor de garanţie pentru ca această finanţare să fie una efectivă”, a declarat Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica.

Piatră cât pentru piramida lui Keops

Amenajarea Măriselu este prima treaptă din cascada de opt hidrocentrale din bazinul hidrografic al Someşului Mic şi cea mai importantă prin aportul adus sistemului energetic naţional. Lucrările s-au desfăşurat în perioada 1970-1977. Hidrocentrala cu o putere instalată de 220 MW utilizează potenţialul râurilor Someşul Cald şi Someşul Rece, precum şi al afluenţilor Arieşului aflaţi în bazinul Iara. Pentru construirea acestui baraj, înalt de 92 m şi cu lungimea la coronament de 410 m, s-au utilizat 2,3 milioane mc de piatră, aproape cât pentru piramida lui Keops.

Lacul de acumulare Fântânele, cu un volum de 213 milioane mc, permite regularizarea multianuală a unui debit mediu de 12 mc/s. Deoarece atenuarea viiturilor este una din funcţiile auxiliare importante ale aceastei acumulări, a fost prevăzut şi un volum de atenuare de 30,9 milioane mc. Cele opt captări secundare totalizează 24 km de galerii şi aducţiuni subterane. Centrala este echipată cu trei hidroagregate, acţionate de turbine Francis de fabricaţie românească.

Comenteaza