Tompa Gabor pune în scenă un spectacol cu altfel de personaje

Tompa Gabor pune în scenă un spectacol cu altfel de personaje
Tompa Gabor deschide stagiunea la Teatrul Naţional din Cluj cu spectacolul "Trilogia Aureliu Manea", dedicat maestrului Aureliu Manea şi în care actorii sunt puşi în faţa unui fapt inedit, întrucât în cele trei piese care alcătuiesc trilogia personajele au o cu totul altă accepţiune decât în mod obişnuit.

Regizorul a mărturisit că punerea în scenă a celor trei piese scrise de Aureliu Manea, "Penelopa rămâne îngândurată", "Repetiţie de teatru" şi "Zâna de la răsărit" a reprezentat o provocare, întrucât acestea nu au o structură clară.

"A fost o experienţă extrem de dificilă, unică într-un fel, pentru că nu se poate compara cu nimic. Este fascinantă uneori puterea cuvintelor, dar sunt parte a unei lumi vizionare, sunt vorbe uneori fără o logică imediată", a punctat regizorul.

"Şi actorii cred au fost puşi în faţa unor lucruri foarte dificile. Este o lume închisă, cei şase actori joacă toate rolurile din cele trei piese", a menţionat Tompa. Potrivit lui în cele trei piese care alcătuiesc "trilogia" personajele nu au un statut clasic, neavând obişnuita consistenţă psihologică a unui personaj. Astfel actorii nu pot intra în pielea personajelor în mod obişnuit întrucât construcţia lor are o altă logică şi sunt integrate în alt mod poveştii dramatice.

Directorul Teatrului Naţional din Cluj, Mihai Măniuţiu a precizat că Aureliu Manea reprezintă o legendă pentru mulţi regizori din generaţia sa şi a lui Tompa.

Maestrul a realizat mai multe spectacole la Cluj, potrivit secretarului literar al Teatrului Naţional, Roxana Croitoru.

"Aureliu Manea a făcut parte de două ori din colectiv, în 1970, în intervalul iulie -octombrie, când însă nu a montat niciun spectacol şi între 1973 - 1984, când a regizat zece spectacole la Teatrul Naţional din Cluj - unele sunt de referinţă în spectaologia lui, cu cronici extraordinare", a precizat Croitoru.

Al doilea său spectacol regizat la Cluj, "O noapte furtunosă" a fost interzis de autorităţile comuniste.

Între spectacolele regizate de maestrul Aureliu Manea la Teatrul Naţional din Cluj se numără "Jocul dragostei şi al întâmplării", de Pierre de Marivaux, "A douăsprezecea noapte", de William Shakespeare, "Execuţia se repetă", Mircea Vaida şi "A doua conştiinţă", de Barbu Ştefănescu Delavrancea.

Spectacolul "Trilogia Aureliu Manea" va avea avanpremiera marţi, 10 septembrie, de la ora 19, în studio-ul Euphorion al Teatrului Naţional din Cluj.

 

Comenteaza