O nominalizare pentru Cluj la Premiile Uniter 2016

O nominalizare pentru Cluj la Premiile Uniter 2016
Teatrul Naţional Cluj-Napoca a fost nominalizat la Premiile Uniter 2016, la categoria Cel mai bun cpectacol, cu montarea "Clasa noastră" de Tadeusz Słobodzianek, regia László Bocsárdi. Pentru acest premiu, montarea intră în competiţie cu spectacolele "The Sunset Limited" de Cormac McCarthy, regia Andrei şi Andreea Grosu, Teatrul Unteatru, Bucureşti şi "Tihna" după Attila Bartis, regia Radu Afrim, Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Compania „Tompa Miklós”.

Aflat la prima colaborare cu Teatrul Naţional din Cluj, Bocsárdi László a lucrat pe textul polonezului Tadeusz Słobodzianek, "Clasa noastră" a cărui premieră a avut loc în 11 decembrie 2015. Textul, structurat în XIV Lecții, aduce în scenă dureroasa poveste a unor foști colegi de școală, polonezi și evrei, buni camarazi și prieteni, care, într-un anumit moment istoric, fără vreo cauză explicită, se lasă prinși sub tăvălugul cruzimii, transformându-se în victime și călăi. Autorul și-a intitulat astfel piesa, împrumutând numele unuia dintre cele mai populare portaluri de socializare din Polonia, dar și influențat fiind de Clasa moartă a lui Kantor.

În Jedwabne, un orășel din Polonia centrală, trăia, de câteva secole, o comunitate evreiască puternică, de circa 1600 de suflete, într-o pașnică simbioză cu polonezii. Munceau împreună, își sărbătoreau datinile împreună. La puțin timp după ce naziștii au intrat în Jedwabne, s-a întâmplat inimaginabilul: polonezii din localitate i-au masacrat pe toți cei 1600 de evrei într-o singură zi. Cei care au scăpat de topoare, furci, cuțite au fost împinși într-un hambar și li s-a dat foc. N-a rămas niciunul. Iar apoi, vecinii polonezi s-au înstăpânit pe casele și averile lor. Acestea sunt datele istorice, acțiunea piesei desfășurându-se pe o perioadă de aproximativ 68 de ani (1935 - 2003).

Pentru a XXIV-a ediţie a Galei Premiilor Uniter, juriul de nominalizări a fost alcătuit din criticii de teatru Doina Papp, clujeanul Claudiu Groza şi Cristina Rusiecki.

Teatrul clujean va mai fi onorat la Gala Premiilor Uniter din acest an cu două premii oferite de Senatul Uniter: Anca Măniuţiu, eseist, critic de teatru și traducător, conferenţiar universitar şi prodecan al Facultății de Teatru şi Televiziune a Universităţii „Babeş-Bolyai" din Cluj, va primi Premiul pentru întreaga activitate în critică şi istorie teatrală, iar Miklós Bács, actor al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj şi conferenţiar universitar doctor abilitat la Facultatea de Teatru şi Televiziune din cadrul Universităţii „Babeş Bolyai" din Cluj, va primi Premiul special: un mentor al tinerelor generaţii de actori. Premiile de excelenţă, premiile pentru întreaga activitate şi premiile speciale se acordă pe baza propunerilor primite din partea teatrelor şi a propunerilor membrilor Senatului UNITER.

Cea de-a XXIV-a ediţie a Galei Premiilor Uniter va avea loc luni, 9 mai 2016, în Sala Mare a Teatrului „Regina Maria" din Oradea.

 

Comenteaza