Teatrul Maghiar a luat potul cel greu la UNITER 2011: patru premii, inclusiv pentru cel mai bun spectacol, cea mai bună regie şi cei mai buni actori masculini

Teatrul Maghiar a luat potul cel greu la UNITER 2011: patru premii, inclusiv pentru cel mai bun spectacol, cea mai bună regie şi cei mai buni actori masculini
Teatrul Maghiar de Stat Cluj a obţinut patru premii la Gala premiilor de teatru UNITER 2011 desfăşurată luni seară la Bucureşti. Este vorba de premiile pentru cel mai bun spectacol - "Strigăte şi şoapte", cea mai bună regie - Andrei Şerban, cel mai bun actor în rol principal - Bogdan Zsolt şi cel mai bun actor în rol secundar - Gabor Viola.

ziuadecj.ro v-a ţinut la curent cu decernarea celor mai importante premii din teatrul românesc, la care Teatrul Maghiar de Stat Cluj a avut şase nominalizări.

Premiul pentru cel mai bun spectacol din 2010 a fost câştigat la ediţia din acest an a Galei Premiilor Uniunii Teatrale din România (UNITER) de spectacolul "Strigăte şi şoapte", după filmul omonim al lui Ingmar Bergman, regizat de Andrei Şerban la Teatrul Maghiar de Stat (TMSC) Cluj. Premiul i-a fost înmânat de ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Kelemen Hunor, directorului artistic adjunct al TMSC, Andras Visky.

„Este o onoare pentru mine să fiu aici, să fac parte din această companie de excepţie. Spectacolul „Strigăte şi şoapte" este un eseu despre arta regizorului de teatru, vă invit să vedeţi acest spectacol de excepţie. Vă mulţumesc", a precizat Andras Visky.

Regizorul Andrei Şerban a primit premiul pentru cea mai bună regie, pentru spectacolul "Strigăte şi şoapte", de la Teatrul Maghiar de Stat Cluj, luni seară la Gala Premiilor UNITER 2011.

„Acest premiu îl dedic actriţelor din spectacol, care nu fost nici nominalizate. Spectacolul reprezintă un omagiu adus regizorului Ingmar Bergman", a precizat regizorul Andrei Şerban, în mesajul citit de scenografa TMSC, Carmencita Brojboiu.

Bogdan Zsolt, actor la Teatrul Maghiar de Stat Cluj (TMSC) a primit premiul UNITER pentru cel mai bun actor în rol principal, pentru rolul Bergman din spectacolul "Strigăte şi şoapte".

"Mulţumesc juriului. Mulţumesc colegilor din echipă, mulţumes Andrei Şerban (regizorul spectacolului "Strigăte şi şoapte", n.red.), pentru încredere şi pentru că mă suporţi şi atunci când eu nu mă mai suport. Îi felicit şi pe cei doi nominalizaţi, Horaţiu Mălăele şi Marius Manole, pentru care am respect, pentru ceea ce fac în teatrul românes. Mulţumesc domnului Rebengiuc, pentru căldura pe care mi-aţi arătat-o acum trei ani (când Victor Rebengiuc, câştigător al Premiului pentru cel mai bun actor în rol principal a precizat în cuvântul său că premiul respectiv l-ar fi respectat Bogdan Zsolt, pe care l-a numit un actor excelent). Iubit să fiţi", a afirmat Bogdan Zsolt, la decernarea premiului.

Alt actor al TMSC, Gabor Viola, a primit şi el, luni seară, premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar, pentru rolul Valerio din spectacolul "Leonce şi Lena".

„Cred că sunt şocat. Simt când şocul curge prin venele mele. Mă gândeam cui să mulţumesc pentru premiu. Mulţumesc celor trei care m-au nominalizat şi celor cinci care m-au votat. Iar celoralaţi, restului lumii, îl dedic, pentru că vă iubesc pe toţi, aşa cum sunteţi", a afirmat Gabor Viola la Gala UNITER 2011.

În cadrul GAlei UNITER un premiu a fost acordat şi mai multor oameni care lucrează de mai mulţi ani în teatru, în spatele scenei, între aceştia numărându-se şi Tiberiu Molnar, recuziter la Teatrul Maghiar de Stat Cluj.

La altă categorie, din cele şase la care a avut nominalizări TMS Cluj, "cea mai bună scenografie", premiul a fost obţinut de Dragoş Buhagiar, pentru scenografia spectacolului "Shaking Shakespeare", de la Teatrul German de Stat Timişoara. La categoria respectivă era nominalizată şi scenografa TMSC, Carmencita Brojboiu.

Gala Premiilor teatrale UNITER 2011 s-a desfăşurat luni seară, începând cu ora 21 la Bucureşti, fiind transmisă în direct de TVR 1 şi Radio România Cultural.

Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal a fost obţinut de Ofelia Popii, iar cel pentru cea mai bună actriţă în rol secundar a fost acordat Anei Ciontea.

În cadrul Galei au fost decernate şi premii pentru întreaga activitate, între laureaţi numărându-se actorii Ilie Gheorghe şi Coca Bloos, în timp ce actriţa Tamara Buciuceanu a fost distinsă cu premiul de excelenţă.

 

 

 

 

Comenteaza