Scandal la TIFF pe tema măștilor de protecție. Regizorul Cristi Puiu a sfidat autorităţile şi a refuzat să poarte mască

Scandal la TIFF pe tema măștilor de protecție. Regizorul Cristi Puiu a sfidat autorităţile şi a refuzat să poarte mască

Regizorul român, Cristi Puiu, a vrut să dea o lecție de moralitate cinefililor înainte de ecranizarea filmului Malkrog, afirmând că este inuman să te uiți la o proiecție de 200 minute cu masca de protecție pe figură. "Puterea ar trebui să nu ne trateze ca pe nişte vite", a afirmat acesta.

Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

Festivalul Internațional de Film Transilvania este primul mare festival care se organizează post pandemie la nivel european. Autoritățile au fost de acord cu desfășurarea lui doar în condițiile unor reguli stricte de protecție și distanțare sociale.

Invitat la TIFF, regizorul Cristi Puiu vrut să le dovedească celor care au venit să urmărească filmului Malkrog că normele de protecţie stabilite de autorităţi în pandemie nu sunt importante şi pentru el. În momentul în care a fost invitat pe scenă a intrat cu masca în mână, refuzând să o poarte chiar dacă organizatorii i-au cerut acest lucru.

Făcând referire la Revoluția din 1989, acesta a spus că ,,au existat niște oameni indisciplinați în România care au spus NU dictaturii”. Cristi Puiu a ținut să-i roage pe oameni să plece când simt că nu mai rezistă să stea cu masca de protecție, moment în care câteva persoane din public au început să-l aplaude.

,,Am înțeles că de mâine se poartă mască de protecție în aer liber la Cluj. Îmi pare rău pentru dumneavoastră. Este un film de 200 minute. Să stați cu masca pe față și să vă uitați la un film de 200 de minute este inuman. Vă rog să plecați când simțiți că trebuie să ieșiți. Când nu mai suportați să plecați. Vă rog foarte mult!

Dacă dumneavoastră sunteți astăzi aici și vă uitați la un film este pentru că au existat niște oameni indisciplinați în România în Decembrie ’89 care au spus nu dictaturii. Puterea instalată ar face bine să discute cu oamenii, să intre în dialog, nu să ne tradeze ca pe niște vite. Există un virus, dar tonul autorităților statului este inacceptabil. Oamenii la Cluj sunt disciplinați și atenți la aceste detalii (cu referire la normele de distanțare socială), dar că orice abuz trebuie amendat. Dacă nu o faceți dumneavoastră, prin vot de această dată, nu o face nimeni.

Respect distanțarea socială și port masca de fiecare dată când intru într-un spațiu închis, dar dacă mâine o să vă ceară dumneavoastră să mergeți în mâini, credeți-mă că o să mergeți în mâini, pe Eroilor”, a spus regizorul Cristi Puiu.

Între timp, situația epidemiologică din România este tot mai gravă. Ieri a fost înregistrat un număr record de infectări 1.378, iar numărul pacienților internați pe secțiile de Terapie Intensivă cresc pe zi ce trece.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza