România cu și fără stereotipuri, în primul festival de fotografie documentară. La Cluj

România cu și fără stereotipuri, în primul festival de fotografie documentară. La Cluj
Primul festival de fotografie documentară din România are loc la Cluj-Napoca și pregătește la final de octombrie, 10 zile de expoziții și proiecții speciale care prezintă România cu și fără stereotipuri.

Printre expozanți se numără fotografii Andrei Nacu, Bogdan Gîrbovan, Cosmin Bumbuţ, Ioana Cîrlig, Laura Pannack, Marin Raica, Marko Risović, Petruţ Călinescu, Tomas Bachot.

Prima ediție a festivalului "In/Out" are ca temă principală România și reprezentările ei în fotografia documentară, surprinsă atât de fotografi români, cât și de fotografi străini. Cât de atractive sunt stereotipurile românești pentru fotografi și nu numai, și ce rol are fotografia documentară, sunt doar câteva din întrebările pe care organizatorii și fotografii le supun dezbaterii.

Accesul publicului este liber la toate expozițiile și proiecțiile festivalului, iar organizatorii speră să aducă astfel fotografia documentară mai aproape de publicul larg.

"Deși este un concept non-comercial, aparent rigid și necosmetizat, fotografia documentară este cea mai sinceră și autentică descriere a realității. Trecută doar prin filtrul subiectiv și empatic al fotografului, aceasta redă nedistorsionat povestea surprinsă prin intermediul aparatului", se arată într-un comunicat remis presei. 

Pentru demararea festivalului, organizatorii au inițiat o campanie internațională de fundraising, majoritatea susținătorilor acestuia fiind editori și fotojurnaliști cu reputație mondială. Unul din primii susținători este Dennis Dimick, Executive Editor al National Geographic Magazine între anii 1980 şi 2015.

In/Out Photo Festival​ va avea loc între 27 octombrie - 6 noiembrie 2016 în mai multe locaţii din Cluj-Napoca.

Comenteaza