Premieră la Maghiarul clujean: "Iulius Caesar", de William Shakespeare

Premieră la Maghiarul clujean:
Teatrul Maghiar de Stat se pregătește pentru prima premieră a stagiunii 2015/2016. Este vorba despre piesa "Iulius Caesar", de William Shakespeare, în regia lui Silviu Purcărete, a cărei reprezentație va avea loc vineri, 9 octombrie, de la ora 19:00.

Despre spectacol, András Visky, dramaturgul spectacolului, a declarat: „Iulius Caesar copleșește nu numai prin clarviziunea sa, ci și prin surprinzătoarea sa actualitate. Răscoala planificată de Brutus și de camarazii săi senatori republicani nu va conduce la instaurarea ordinii dorite, ci la dezlănțuirea iadului: izbucnește un război civil şi Roma este devastată de spiritul distrugerii".

Regizorul Silviu Purcărete a precizat că nu a venit la Cluj „cu un pachet de idei gata pregătit despre piesă, ci numai cu un set de întrebări la care a căutat răspunsurile în timpul repetițiilor, împreună cu actorii". După părerea lui, „spectacolul se bazează pe textul lui Shakespeare, pe analiza îndeaproape a situațiilor din piesă". Regizorul a mai adăugat că la Cluj găsește întotdeauna un mediu în care se simte liber, care îi permite să rişte.

Scenograful Dragoș Buhagiar a declarat că, fiind vorba despre un spectacol de autor, a încercat să-i fie alături și „să creeze un spațiu curat, care să susțină adevărul textului, un vizual care va pune în evidență actorul și situațiile create de Shakespeare".

În rolul principal publicul îl va putea vedea pe Zsolt Bogdán, alături de Miklós Bács, Gábor Viola, Szabolcs Balla, Emőke Kató, Enikő Györgyjakab, Csilla Albert, Balázs Bodolai, Áron Dimény, Loránd Farkas, Alpár Fogarasi, Melinda Kántor, Sándor Keresztes, Róbert Laczkó Vass, Ervin Szűcs, Loránd Váta și János Platz.

Muzica: Vasile Șirli, asistent de regie: István Albu, asistent dramaturgie: Réka Biró, imagini video: Cristian Pascariu, regia tehnică: Zsolt Györffy, Pál Böjthe.

Biletele la spectacol pot fi achiziţionate online de pe site-ul www.biletmaster.ro şi de la casa de bilete a Teatrului (de luni până vineri între orele 10:00-14:00 şi cu 1h 30' înainte de spectacol).

Comenteaza