Pleşu, la Cluj: acum, meseria de jurnalist e cea mai lipsită de contur din România

Pleşu, la Cluj: acum, meseria de jurnalist e cea mai lipsită de contur din România
Cunoscutul om de cultură Andrei Pleşu a vorbit astăzi ldespre obiectivitatea presei şi despre modul în care ziariştii îşi exercită meseria astăzi, în cadrul unei conferinţe la Facultatea de Jurnalism a Universităţii Babeş-Bolyai.

"Nu cred într-o obiectivitate a presei, cum nu cred în obiectivitate în general", a spus Pleşu. "Poţi fi subiectiv, însă cu o condiţie de bază: să fii independent. Dacă-ţi spui părerea ta, poţi să o faci, dar fără a fi afiliat. În al doilea rând, ca jurnalist trebuie să ştiu de unde te iau. Sunt confiscat seară de seară la televizor de persoane care vorbesc despre tot felul de lucruri, care ne dăscălesc toată ziua, dar nu ştiu care e competenţa lor. Pe de altă parte, asistăm la o derivă a profesiunilor. La ora aceasta meseria de jurnalist este cea mai lipsită de contur din România. Cauţi jurnalişti şi găseşti militanţi. Profesia de jurnalist glisează uşor spre cea de om politic. Există emisiuni de propagandă de partid, dar este un mare pericol când gazetarul alunecă spre statutul de agitator. Pe de altă parte, şi omul politic alunecă înspre meseria de gazetar. Mai mult, chiar şi cetăţeni simpli devin gazetari".

Pleşu spune că acum consumatorii de presă nu mai ştiu cine e ziarist. După expunerea sa de la Facultatea de Jurnalism, Pleşu a răspuns întrebărilor din sală şi a făcut o comparaţie sumară între presa din România şi cea occidentală. El a menţionat că nu înţelege cum publicaţii din străinătate au câte 60 de pagini, iar la noi se vehiculează ideea că presa scrisă se va transforma în publicaţii online.

Pe de altă parte, omul de cultură a sancţionat modul în care funcţionează comunităţile din jurul materialelor publicate online. "Nu există în presa occidentală ca omul să comenteze ceva şi să nu semneze ceea ce a scris, respectiv să nu discute la obiect. Există un sistem de management al acestor forumuri, care are grijă ca normele să nu fie încălcate, ca cineva să nu fie atacat la persoană", a explicat Pleşu.

La conferinţă au fost prezentă, între alţii, Adriana Săftoiu, fost consilier prezidenţial, care a intermediat sosirea lui Pleşu la Facultatea de Jurnalism. Pe parcursul sesiunii de comunicări de astăzi de la UBB vin şi cunoscuţii realizatori TV Robert Turcescu şi Cristian Tabără.

Comenteaza