Peste 2.000 de spectatori la "Fiul lui Saul/Son of Saul", în weekend, la Cluj. Încă o săptămână de proiecții la Cinema Victoria

Peste 2.000 de spectatori la
Filmul de Oscar "Fiul lui Saul/Son of Saul", cu actorul clujean Levente Molnar în distribuție, va putea fi vizionat și săpămâna viitoare la Cinema Victoria din Cluj-Napoca. A avut premiera în capitala Transilvaniei vineri, 11 martie 2016, și în trei zile a fost vizionat de 2.266 de spectatori.

Cinema Victoria a prelungit perioada de proiecție a filmului cu încă o săptămână, până în 24 martie 2016, după următorul program:

Joi, 17 martie, ora 20:00
Vineri, 18 martie, ora 17:30
Sâmbătă, 19 martie, orele 15:00 și 22.30
Duminică, 20 martie, ora 20:00
Luni, 21martie, ora 20:00
Marți, 22 martie, ora 15:00
Marți, 22martie, ora 17:30
Miercuri, 23 martie, ora 20:00
Joi, 24 martie, ora 17:30

"Fiul lui Saul" reprezintă debutul în lungmetraj al regizorului László Nemes.

Saul Ausländer (Géza Röhrig) este un prizonier evreu din Ungaria, forţat să lucreze pentru nazişti în camerele de gazare din lagărul de concentrare. În timpul ce se află într-unul dintre crematorii, Saul descoperă cadavrul unui băiat pe care îl bănuieşte a fi propriul său fiu şi decide să îndeplinească o misiune imposibilă, aceea de a salva din flăcări trupul neînsufleţit al copilului şi a-l înmormânta cum se cuvine. Filmul prezintă cele două zile din viaţa unui bărbat obligat să îşi uite umanitatea şi încercarea lui disperată de a găsi mântuirea salvând corpul copilului.

Levente Molnar, actor la Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca, are un rol cheie în acest film; el îl interpretează pe Abraham Warsawski, cel mai apropiat prieten al lui Saul, aflat alături de el în lagarul de concentrare.

"În această profesie, care la bază este o meserie, nu poţi să funcţionezi 24 de ore, 7 zile pe săptămână, ca actor. Nu-mi doresc să înnebunesc. Când mă spăl pe dinţi îmi place să ştiu că sunt eu, omul care are nevoile lui personale. Tot aşa şi cu aceste roluri şi aceste schimbări care intervin, încerc să nu mistific, mă schimbă, dar interesul meu, cu privire la întreaga istorie şi legat de acest subiect, nu a pornit datorită acestui film. Avem şi noi o istorie aici, care mă interesează, îmi place cât de cât să ştiu locul, oamenii, zona în care trăiesc. Dacă m-a schimbat această experienţă de muncă? Nu am devenit Buda, sau să dau idei despre cum să îţi păstrezi zenul, dar în toată nebunia, în tot vârtejul ăsta al cotidianului în care trăim, trebuie să facem cumva posibile mai multe momente în care să fim atenţi unul la celălalt şi să avem grijă unul de celălalt. Şi dacă asta se poate traduce la un moment dat în faptul că m-am făcut 'cu o unghie' mai bun, atunci sper că da", a spus actorul la proiecția de gală de la Cluj și în încheiere i-a rugat pe cei prezenți în sală "să fie mai atenți unuii față de alții, să aibă grijă unii de alții".

Molnár, născut pe 10 martie 1976, la Baia Mare, a studiat actoria la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, iar, din anul 2002, este actor al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca. A colaborat cu personalităţi precum Silviu Purcărete, Gábor Tompa, Michal Docekal, Dragos Galgoţiu, László Bocsárdi, Mihai Mănuţiu, Olga Barabás, György Selmeczi, David Zinder şi Mona Marian, potrivit informaţiilor de pe site-ul său.

Printre filmele în care a jucat se numără "The Fixer" (regia Adrian Sitaru), "Chuck Norris vs Communism" (regia Ilinca Calugăreanu), "Ferry" (regia Daniel Nickson), "Fragment viu" (regia Bántó Csaba, Iszlai József), "Blutsbrüder teilen alles" (regia Wolfram Paulus), "Radio" (regia Pünkösti Laura), "Un alt Crăciun" (regia Tudor Giurgiu), "Morgen" (regia Marian Crişan), "Any Given Father" (regia Cristan Cîrcu), "Biliard" (regia Mészáros Péter) şi "Tetemrehívás" (regia Hatházi András).

"Fiul lui Saul/Son of Saul" a câștigat un Oscar și un Glob de Aur, în 2016, pentru ''Cel mai bun film într-o limbă străină" și a primit marele premiu la Festivalul de la Cannes.

Comenteaza