Parcul Feroviarilor devine Parcul Artiștilor. Povestea DESENATĂ a parcului

Parcul Feroviarilor devine Parcul Artiștilor. Povestea DESENATĂ a parcului
AltArt a lansat povestea desenată a Parcului Feroviarilor, de la vite la Arpi.

Fundația AltArt a programat un picnic în Parcul Feroviarilor, un spațiu care se întoarce la clujeni. Cu ocazia aceasta, fundația a lansat și un film cu povestea parcului, plecând de la târgul de vite de acum sute de ani. Filmulețul nu uită să îl ironizeze pe ”Arpi”, adică fostul patron al CFR-ului, Paszkany Arpad, care a gestionat parcul o perioadă de timp.

Spațiul nu va fi dedicat doar unui picnic, ci și unor evenimente culturale.

"Te invităm la un atelier de urbanism participativ pentru activarea Parcului Feroviarilor. După peste zece ani de proteste, campanii de conștientizare, sesizări, "sit-in"-uri și interpelări, Parcul Feroviarilor - al doilea cel mai mare parc public al Clujului - revine în oraș. Faptul că a fost lăsat în paragină peste 20 ani a făcut ca Parcul să dispară încet din imaginarul nostru. În ultimii ani au avut loc zeci de acțiuni urbanistice / artistice / culturale menite să împiedice acest proces. Acum e timpul să facem un nou pas pentru a retrezi Parcul Feroviarilor. Înscrie-te la 4 zile de ateliere intensive de urbanism participativ și "construieli" sub îndrumarea artistului Michael Kurzwelly (DE) și a colectivului Res Publica", scriu pe Facebook reprezentanții AltArt. Detalii AICI.

Program:

Joi, 6 iulie - Vineri, 7 iulie - 10:00-14:00 şi 15:00-17:00 - atelier
Sâmbătă, 8 iulie - 10:00-14:40; 15:20-17:20 - sesiuni construcție mobilier urban
Duminică, 9 iulie - 10:00-14:40; 15:40-17:20 - sesiuni construcție mobilier urban, eveniment de inaugurare

Iată povestea desenată:

 

 

Săptămâna aceasta, Primăria a și trimis angajații de la spații verzi ai RADP să igienizeze parcul. Luna aceasta, parcul ar urma să fie predat oficial Primăriei de reprezentanții Ministerului Transporturilor.

Parcul Feroviarilor, al doilea ca suprafață din oraș, se întinde pe 5,4 ha. Investitorul care s-a asociat cu CFR și a promis acum zece ani că va face investiții uriașe a renunțat la proiect, iar parcul s-a reîntors în proprietatea Companiei Naționale de Căi Ferate. "După ce vom obţine parcul, acesta va deveni obiectul unui concurs de soluţii. Eu mi-aş dori acolo un trenuleţ, cum era pe vremuri. Îmi amintesc trenuleţul din Orăşelul Copiilor dinainte de 1990 şi îmi plăcea foarte mult", a spus Emil Boc, într-o emisiune la Realitatea FM Cluj.

Solicitarea prin care autorităţile locale cereau transferul gratuit al dreptului de proprietate privind terenul aferent Parcului Feroviarilor a fost trimisă în luna februarie 2015, după ce la începutul lunii octombrie 2014 primarul Emil Boc a declarat că municipalitatea este pregătită să preia parcul. În octombrie 2015, Sucursala Regională de Căi Ferate Cluj şi-a exprimat acordul cu privire la transferul terenului respectiv.

"Prin prezenta vă aducem la cunoştinţă că în urma consultării forului superior, respectiv a Companiei de Căi Ferate Române CFR SA Bucureşti, aceasta şi-a exprimat acordul cu privire la transferul terenului în suprafaţă de 53.457 mp, aferent ParculuI Feroviarilor, în favoarea municipiului Cluj-Napoca, comunicându-ne în acest sens că acesta face obiectul unei hotărâri emise de Guvernul României", se arăta în răspunsul trimis. De la acel moment, autorităţile locale au făcut toate demersurile necesare în vederea preluării acestuia, dar abia acum a venit o hotărâre de guvern care să consfinţească transferul.

Comenteaza