Opt premiere şi un festival în stagiunea 2016-2017 a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj

Opt premiere şi un festival în stagiunea 2016-2017 a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj
Primul eveniment al stagiunii, va fi premiera spectacolului "Azilul de noapte" de Maxim Gorki pus în scenă de regizorul rus Yuri Kordonsky.

Teatrul Maghiar de Stat Cluj își așteaptă spectatorii, în cea de-a 224-a stagiune, cu opt premiere și cu o nouă ediție a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe.

Directorul general al Teatrului, Gábor Tompa, a anunțat la conferința de presă organizată cu prilejul deschiderii stagiunii că primul eveniment al stagiunii va fi premiera spectacolului Azilul de noapte de Maxim Gorki pus în scenă de regizorul rus Yuri Kordonsky. Aceasta este programată pe 7 octombrie.
De asemenea, la începutul acestei stagiuni, András Visky a început repetițiile cu Galoși, un text scris de renumitului scriitor contemporan maghiar, György Dragomán, și aflat în premiera absolută.

În același timp, teatrul pregătește și un proiect fără precedent, care se adresează tinerilor între 14 și 18 ani. Proiectul a debutat în luna ianuarie a acestui an. Spectacolul Părinți are ca temă relația părinte-copil și pornește de la aproximativ șaptezeci de interviuri realizate cu tineri. Regia îi aparține lui Márta Vargyas, iar premiera va avea loc la începutul lunii noiembrie.

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe se va desfășura în perioada 24 noiembrie - 4 decembrie și are ca temă Odiseea Străinului. Festivalul va găzdui numeroase spectacole din mai multe țări ale lumii, de la Germania până la Coreea de Sud. Regizorul Declan Donnellan, actrița de pansori Jaram Lee și compania poloneză Teatr ZAR vor reveni la Cluj, iar trupele Schauspielhaus Bochum și Schauspiel Stuttgart vor face parte pentru prima oară din programul Festivalului Interferențe.

În cea de a doua parte a stagiunii, Teatrul Maghiar de Stat va lansa Atelierul tinerilor regizori, un program multianual în cadrul căruia Botond Nagy, Ferenc Sinkó și Tom Dugdale vor monta în Sala Studio.

De asemenea, regizorul ucrainian, Andriy Zholdak, prezent la Festivalul Interferențe cu spectacolul macedonean Electra, va monta pentru prima oară la Cluj piesa Rosmersholm de Ibsen.

Comenteaza