Operă în centrul Clujului, în faţa a mii de clujeni FOTO/VIDEO

Operă în centrul Clujului, în faţa a mii de clujeni FOTO/VIDEO
Mii de clujeni au participat la reprezentaţia în aer liber a spectacolului Traviata, pus în scenă în Piaţa Unirii de Opera Naţională din Cluj-Napoca. Duminică seară, spectacolul de balet Zorba închide stagiunea lirice 2016-2017.

La eveniment a fost prezent şi edilul Clujului, Emil Boc, care a postat o filmare pe Facebook din timpul spectacolului cu menţiunea că în punctul zero al oraşului s-ar fi aflat peste 5.000 de persoane. 

Opera Aperta este un proiect de tradiție pentru cetatea clujeană, devenit celebru grație succeselor lirice ale edițiilor sale anterioare: Opera Aperta 2016 a uimit cu spectacolul de balet "Lacul lebedelor" montat pe apă, pe o scenă special amenajată pe Lacul Chios al Parcului Central din Cluj, pe data de 11 iunie 2016, ce a reunit un public de peste 11.000 de spectatori care au vibrat la unison pe celebra partitură semnată de P. I. Ceaikovski.

Impresionante au fost, de asemenea, spectacolul extraordinar de operă în aer liber "Nabucco", de Verdi, și concertul de muzică spaniolă "La Negra Noche", organizate în iulie 2016 în Piața Unirii din Cluj-Napoca, spațiu ce a găzduit și mai vechile ediții Opera Aperta (cu spectacolele "Carmen" - 2015 și "Aida" - 2014), aplaudate îndelung de numerosul public.

Bugetul evenimentului este de 462.125 de lei, din care 350.000 sunt bani publici, de la Consiliul Local Cluj-Napoca. 

Spectacolul de balet începe la ora 21.30, iar intrarea este liberă. 

Zorba este una dintre formele inedite pe care le-a îmbrăcat mitul grecului Zorba - reprezentant al omului modern, nonconformist, și simbol al dragostei pentru viață, tânjind în permanență după libertate și independență. Prima materializare a acestui mit s-a făcut în romanul scriitorului grec Nikos Kazantzakis, căruia i-au urmat ecranizarea lui Michael Cacoyannis și, în anul 1988, baletul creat de coregraful american Lorca Massine, pe muzica renumitului compozitor grec Mikis Theodorakis.

Baletul Zorba a fost reprezentat în premieră mondială la data de 6 august 1988 la Arena di Verona și doi ani mai târziu, la 19 octombrie 1991, la Marele Teatru din Varșovia (la ora actuală Teatrul Național), fiind preluat apoi pe scene din întreaga lume. Versiunea de la Varșovia, semnată de coregraful Lorca Massine a fost readusă în fața publicului polonez de aproximativ 150 de ori.

Povestea vorbește despre John, un turist american care ajunge pe tărâmul grecesc, dorind să ia contact cu obiceiurile locului și să se integreze în noul mediu. Se îndrăgostește de Marina, o tânără din partea locului, deja promisă grecului Yorgos. În mijlocul ostilității tot mai pronunțate arătate străinului de către băștinași, apare Zorba - un exilat ,,fără identitate", un om liber, care, mai mult pentru a înfrunta destinul, decide să îl ajute pe John, relevându-i adevărata semnificație a dansului, ca simbol al eliberării, capabil de a exprima atât bucurie, cât și tristețe.

 

Comenteaza