O nouă promisiune pentru modernizarea Operei Române din Cluj-Napoca

O nouă promisiune pentru modernizarea Operei Române din Cluj-Napoca

Opt obiective culturale, printre care Muzeul Naţional de Istorie a României, Teatrul Naţional şi Opera Română din Cluj-Napoca, Aşezămintele "Ion I.C. Brătianu" din Bucureşti şi Vila şi domeniul "Florica" de la Ştefăneşti, judeţul Argeş, sunt mai aproape de a intra în lucrări de reabilitare şi modernizare în urma aprobării de către Guvern a unui memorandum privind un acord de împrumut cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei în valoare de 216 milioane de euro.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii, Guvernul a aprobat, joi, Memorandumul privind Nota mandat de negociere a Acordului-Cadru de împrumut dintre România şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei în valoare de 216 milioane de euro pentru susţinerea proiectului privind reabilitarea patrimoniului construit şi modernizarea unor clădiri culturale din România.

"Investiţiile în cultură sunt necesare pentru a susţine antreprenoriatul românesc şi pentru a crea ecosisteme sănătoase în cadrul comunităţilor locale, pentru a dezvolta şi promova cât mai bine România. Este o veste bună pentru toţi românii, indiferent de culoarea politică, pentru că Bucureşti, Suceava, Iaşi, Timişoara, Cluj, Argeş şi Craiova sunt judeţele în care aceste investiţii vor atrage un număr şi mai mare de vizitatori. Chiar dacă Guvernul PNL are atribuţii limitate, priorităţile noastre rămân soluţiile care ajută efectiv românii'' a declarat ministrul interimar al Culturii, Bogdan Gheorghiu.

Consiliul de Administraţie al Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei a aprobat, în iunie 2021, cererea de împrumut formulată de către statul român în cursul lunii mai 2021, ca urmare a memorandumului aprobat de Guvern în şedinţa din 18 noiembrie 2020.

Propunerile Ministerului Culturii cuprinse în proiectul Acordului-Cadru sunt realizarea a opt obiective de investiţii:

* Consolidarea, restaurarea şi modernizarea a şase clădiri monumente istorice: Muzeul Naţional de Istorie a României; Teatrul Naţional şi Opera Română - Cluj-Napoca; Fosta garnizoană militară a Timişoarei în scopul funcţionării viitorului Muzeu Naţional al Revoluţiei Anticomuniste; Aşezămintele "Ion I.C. Brătianu" din Bucureşti, sediu al Serviciului Colecţii Speciale al Bibliotecii Naţionale a României; Vila şi domeniul "Florica" de la Ştefăneşti - judeţul Argeş, date recent în folosinţa Muzeului Naţional "Brătianu"; Conacul "Vârnav Liteanu" de la Liteni - judeţul Suceava, donat în acest an de Johannes Sturdza statului român.

* Refacerea şi modernizarea clădirii Teatrului Naţional "Marin Sorescu" Craiova

* Construirea unui sediu propriu pentru Opera Naţională Română - Iaşi.

Sprijinul financiar al BDCE reprezintă 80% din suma totală necesară pentru investiţii, costul total net al proiectului fiind estimat la cca. 270 mil. euro, cu o perioadă de implementare de şapte ani, mai precizează Ministerul Culturii. 

Comenteaza