O lucrare compusă de un tânăr clujean, în primă audiţie la Filarmonică. Vineri

O lucrare compusă de un tânăr clujean, în primă audiţie la Filarmonică. Vineri
Orchesta Simfonică a Filarmonicii de Stat „Transilvania” va susţine vineri, 22 ianuarie 2016, la ora 19.00, un concert dirijat de Theo Wolters. Pe scena Colegiului Academic va reveni şi violonistul Edwin Kim, pentru a interpreta Concertul nr. 1 pentru vioară, în la minor, de Dmitri Şostakovici.

Din programul serii fac parte şi Suita baletului „Pasărea de foc", de Stravinski, şi, în primă audiţie absolută, lucrarea "Romeo and Juliet", compusă de Aurelian Băcan, solo-clarinetist al Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania", membru al Orchestrei Române de Tineret şi al Orchestrei „Notes & Ties".

Theo Wolters s-a născut în anul 1955, în Melick, un oraş din sudul Olandei, fiind mezinul unei numeroase familii de muzicieni. La o vârstă foarte fragedă, Theo a început să studieze trompeta în cadrul intim al fanfarei conduse de tatăl său. Talentul său a fost remarcat încă de pe atunci, iar Theo a urmat studiul muzicii mai departe la Conservatorul din Maastricht, fiind admis la clasa renumitului trompetist Wim Groot, fost prim trompetist la Orchestra Concertgebouw.

Înainte de a-şi termina studiile la Conservatorul din Maastricht, Theo Wolters era deja angajat ca prim trompetist la Overrijsels Philharmonisch din Enschede (Olanda) şi la Filarmonica din Essen (Germania).

Începând cu anul 1979, a devenit membru al Royal Concertgebouw Orchestra. În cadrul acestei renumite orchestre, el a lucrat şi a înregistrat alături de cei mai mari dirijori ai momentului: Leonard Bernstein, Bernhard Haitink, Carlos Kleiber, Riccardo Chailly, Nikolaus Harnoncourt şi Mariss Jansons.

În paralel cu cariera sa instrumentală şi orchestrală, Theo Wolters a studiat dirijatul sub îndrumarea lui Piet Stalmeier şi Roberto Benzi. Ca dirijor invitat, a susţinut concerte alături de Orchestra Simfonică Slovacă de Stat, Orchestra Simfonică din Tbilisi, Sinfonietta Slovaka, Filarmonica „George Enescu" din Bucureşti, Filarmonica „Transilvania", Filarmonica de Stat din Sibiu, Filarmonica din Târgu-Mureş, Filarmonica din Timişoara, Orchestra Filarmonicii din Bucheon (Coreea de Sud), Orchestra Naţională de Tineret din Olanda, Dutch Promenade Orchestra, unde a fost şi dirijor principal invitat.

Începând cu anul 2004, Theo Wolters a fost asistentul lui Mariss Jansons la celebra orchestră din Amsterdam. Din cauza unor probleme de sănătate, Mariss Jansons nu a putut dirija orchestra Concertgebouw în concertele din 20 şi 21 iunie 2008. Cu această ocazie, Theo a fost cel care l-a înlocuit, dirijând, cu mare succes, Simfonia Turangalîla de Olivier Messiaen. Din septembrie 2010, Theo Wolters este dirijor invitat permanent al Filarmonicii din Sibiu.

Edwin Kim s-a născut în Coreea de Sud, unde, la vîrsta de 7 ani, a început să studieze vioara. După numai un an, a devenit premiantul concursului de interpretare din Ulsan. Mai târziu, după absolvirea studiilor din cadrul Liceului de Arte din Seul, s-a mutat la Viena, unde s-a bucurat de îndrumarea unor personalităţi precum Igor Ozim, Kriszstof Wegrzyn sau Boris Kuschnir. Din luna martie a anului 2012, Edwin Kim predă vioară la Universitatea Hanyang din Seul.

Virtuozitatea prin care s-a făcut remarcat pretutindeni i-a prilejuit violonistului Edwin Kim colaborări cu orchestre de clasă precum Sinfonieorchester Berlin, Biel Symphony Orchestra, Göttinger Symphonie Orchester, Orchestra de Cameră din Praga, Philharmonisches Orchester Regensburg ş.a. Unul dintre recitalurile sale susţinute în Polonia, înregistrat de Radio Gdañsk, s-a bucurat de o reacţie extrem de favorabilă din partea criticii avizate. De asemenea, după debutul său în sala Filarmonicii din Berlin din anul 2007, Edwin Kim a fost reinvitat pentru a interpreta concertele de vioară ale lui Mendelssohn, Dvořák şi Ceaikovski.
În Coreea, violonistul a avut apariţii alături de Orchestra de Cameră coreeană şi filarmonici din Busan, Daegu, Kyungbuk, Chungnam şi multe altele. A fost invitatul special al concertului aniversar organizat de către Orchestra Filarmonică din Changwon, transmis de ARTE. Au urmat concerte solo pe teritoriul european, alături de Orchestra Simfonică Radio din Praga, Orchestra Simfonică din Antalya, Filarmonica din Sibiu, Orchestra Simfonică din Instanbul, dar şi Southern Arizona Symphony Orchestra.

Începând din 2012, Edwin Kim îşi organizează anual propriul festival la Lech am Arlberg în Austria, intitulat „Lech Classic Music Festival". În urma prestaţiei din acest an, Kim a fost clasat drept „un violonist de talie mondială". Interpretul se află în topul câştigătorilor unor competiţii internaţionale, precum cea de muzică de cameră din Zinetti, „Maria Canals", concursul de vioară „Tibor Varga", „Rodolfo Lipizer" sau „Louis Spohr". A lansat de curând, prin susţinerea oraşului Verona şi a caselor de discuri Azzurramusic şi Telos Music Records, două CD-uri, dintre care unul îl aniversează pe compozitorului Robert Schuman.

Aurelian Băcan şi-a început educaţia muzicală la vârsta de şase ani, cu studiul acordeonului. Patru ani mai târziu, s-a reorientat către clarinet, urmând cursurile Liceului de Muzică „Sigismund Toduţă", iar nivelul ridicat atins i-a adus numeroase premii, precum şi o bogată activitate interpretativă. A absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima", la clasa profesorului Ioan Goilă, unde a urmat şi specializarea Compoziţie, sub îndrumarea profesorului Adrian Pop. A participat la cursurile de măiestrie susţinute György Kurtág, Răzvan Popovici, Diana Ketler, Mara Dobrescu, Theo Wolters, Reto Bieri (muzică de cameră), François Benda, Jiri Hlavah, Sharon Kam, Reto Bieri, Emil Vişenescu, Horia Dumitrache si Douglas Masek (clarinet).

Aurelian Băcan a obţinut Premiul I la Concursul de Compoziţie „Alexandru Zirra" (Iaşi, 2010), Marele Premiu la Concursul de Compoziţie „Liviu Comes" (Cluj-Napoca, 2009), Premiul I la Concursul Internaţional „Saverio Mercadante", în compania trioului Axis Mundi (Bari, 2008), Premiul I la Concursul Naţional de Muzică şi Coregrafie (Braşov, 2003), Premiul III la aceeaşi competiţie (Botoşani, 2002), Premiul III la Concursul Internaţional de Interpretare Muzicală (Tulcea, 2002), Premiul II la acelaşi concurs (2001) şi Premiul I la Concursul Naţional de Interpretare Instrumentală (Brăila, 2000).

Activitatea sa solistică şi camerală cuprinde concerte în compania Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania", a Orchestrei Academiei de Muzică „Gheorghe Dima" a Orchestrei Liceului de Muzică „Sigismund Toduţă", a Orchestrei Române de Tineret, precum numeroase recitaluri în ţară şi străinătate, al căror repertoriu se axează îndeosebi pe creaţia secolelor XX şi XXI.

Aurelian Băcan este solo-clarinetist al Orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania", membru al Orchestrei Române de Tineret şi al Orchestrei „Notes & Ties".

"Ideea de a scrie un poem simfonic, o uvertură sau chiar un balet legat de acest subiect, mi s-a înrădăcinat acum mulți ani. Dar iată că s-a concretizat, materializat și finalizat în seara de ajun a anului 2014, după mai bine de un an de zile de preocupare și străduință. Decizia de a aborda un astfel de subiect a fost una foarte grea, având în vedere faptul că această temă are deja în spate o serie de capodopere muzicale de o incontestabilă valoare", spune Băcan. 

Preţul unui bilet este de 20 lei şi 10 lei pentru elevi, stundeţi şi pensionari. 

 

Comenteaza