Nastassja Kinski, Richard Johnson și Marin Moraru, actorii premiați la TIFF 2015 FOTO/VIDEO

Nastassja Kinski, Richard Johnson și Marin Moraru, actorii premiați la TIFF 2015 FOTO/VIDEO
Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) a acordat în acest an trei premii speciale: Premiul pentru contribuţia adusă cinematografiei mondiale, Premiul pentru întreaga carieră și Premiul de excelenţă.

Premiul pentru întreaga carieră a revenit post-mortem actorului Richard Johnson, pe care clujenii l-au putut urmări în această ediție TIFF, în pelicula Radiator (regizor Tom Browne, Marea Britanie).

"A fost ideea lui Mihai Chirilov (n.red directorul artistic TIFF) să acordăm acest premiu și am fi vrut ca acesta să ajungă la regretatul actor, în camera de spital. Știam că este foarte bolnav. Din păcate, Richard Johnson s-a stins din viață noaptea trecută", a spus Tudor Giurgiu, directorul TIFF.

Premiul a fost ridicat de către Tom Browne, care a vorbit despre vizita lui Johnson în România. "În 1968 a interpretat rolul comandantului Tiberius, în filmul românesc "Columna". A avut doar cuvinte de laudă la adres colegilor lui de platou, Amza Pelea și Florin Piersic. Le mulțumesc celor ce ați mers să vedeți filmul Radiator, la Cinema Victoria. A avut un rol urât, greu, dar și plin de umor. Johnson a întemeiat compania britanică de producţie United British Artists (UBA) în 1981, acum 6 luni a pus bazele unei noi companii. A fost un privilegiu să lucrez cu el. Ar fi fost mândru să audă de acest premiu, să fie aici", a punctat Browne lăcrimând.

În aplauzele furtunoase ale sălii, după un montaj cu secvențe din cele mai cunoscute filme ale sale, Marin Moraru a fost desemnat câștigătorul Premiului de Excelență. Acesta a fost înmânat de Cătălin Ștefănescu și Andreea Esca. "Acest mare actor este foarte important pentru mine. Îmi aduce aminte de copilăria mea, la Brașov, la bunici. În 1 ianuarie, urmăream la televizor emisiunea "Dacă doriți să revedeți", ce difuza în reluare cele mai haioase momente de la Revelion. De fiecare dată, exista o scenă pe care doar marele actor putea să o joace", a spus știrista PRO TV.

"Sunteți drăguți și primitori. Aceasta scenă m-a primit de multe ori în turnee. Mulțumesc TIFF pentru onoarea și prietenia cu care m-a apreciat", a spus emoționat Moraru.

Un mesaj special pentru actor, venit din partea marelui Florin Piersic, a fost citit de către Tudor Giurgiu.

Printre cele mai așteptate momente ale serii a fost acordarea Premiului pentru contribuţia adusă cinematografiei mondiale. Acesta i-a revenit actriței Nastassja Kinski, ajunsă la festival chiar înainte de începerea galei, cu două zile întârziere decât era prevăzut. "Aveți o tara minunata cu niște valori extraordinare. Să amintesc: doar una Nadia Comăneci," a spus scurt actrița.

Actriță, model și sex simbol al anilor 70-80, Nastassja Kinski a jucat în peste 60 de filme și a colaborat cu regizori precum Wim Wenders, Roman Polanski, Francis Ford Coppola sau David Lynch.

Fiică a controversatului actor Klaus Kinski, ea s-a născut în Germania în 1961 și s-a stabilit ulterior în Statele Unite. A debutat într-un film de Wenders, The Wrong Move (1975), iar la numai 17 ani era deja partenera de ecran a lui Marcello Mastroianni (Stay as You Are, 1978) și devenea celebră cu rolul din Tess (1979), o ecranizare după Thomas Hardy în regia lui Roman Polanski, care i-a adus Globul de Aur și o nominalizare la César. La scurt timp după filmări, Kinski a pozat pentru un poster de Richard Avedon: fotografia ei nud, cu un piton uriaș înfășurându-i corpul, a făcut înconjurul lumii.

Au urmat roluri importante în One from the Heart (1982), iconicul thriller erotic al lui Paul Schrader - Cat People (1982), cu Malcolm McDowell, Exposed (1983), alături de Rudolf Nureyev și Harvey Keitel, Unfaithfully Yours (1984), unde coleg de platou i-a fost Dudley Moore, The Hotel New Hampshire (1984), cu Jodie Foster, sau Maria's Lovers (1984), de Andrei Koncealovski.

În 1984, unul dintre cele mai apreciate filme ale lui Wim Wenders, premiat cu Palme d'Or, o consacra pe scena internațională. Paris, Texas este o capodoperă fără vârstă, în care un bărbat - Harry Dean Stanton - iese din deşertul din sudul Texas-ului şi se strecoară înapoi în vieţile oamenilor pe care i-a abandonat cu ani în urmă. Kinski interpretează rolul soției lui, iar imaginea ei din film a devenit iconică. „Forța lui Kinski ca actriță stă în talentul ei special de a sugera zone din viața ei interioară la care publicul nu va avea niciodată acces. Puțini actori sunt capabili să fie atât de prezenți fizic, pe ecran, și atât de misterios de în afara lui", o prezintă Film Society of Lincoln Center din New York în retrospectiva dedicată recent.

În anii 90, a avut roluri în producții semnate de Mike Figgis (One Night Stand, cu Wesley Snipes), Ivan Reitman (Father's Day), Neil LaBute (Your Friends & Neighbours), dar și într-un nou film marca Wim Wenders, Faraway, So Close!. Catherine Deneuve și Rupert Everett i-au fost parteneri în Les Liaisons Dangereuses (2003), iar în 2006, actrița a avut parte de o reîntâlnire cu colegul său din Paris, Texas, Harry Dean Stanton, oferită de misteriosul Inland Empire al lui David Lynch.

Nastassja Kinski a făcut parte din juriul Festivalului de la Cannes în 1988, iar din cel al competiției de la San Sebastian, în 2014. Este implicată în campanii umanitare ca „Sports for Peace" și „Cinema for Peace" și sprijină permanent acțiunile Comitetului Internațional al Crucii Roșii. Anul acesta, în februarie, a fost prezentă pe covorul roșu al Berlinalei la gala de caritate Cinema for Peace.

Cea de-a 14-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) a avut loc în perioada 30 mai - 7 iunie 2015 și a însumat 223 de producții din 60 de țări și peste 800 de invitați din România și din străinătate. În acest an, Trofeul Transilvania a ajuns în Argentina: juriul a desemnat câștigător filmul "Incendiul / El incendio / The Fire", în regia lui Juan Schnitman

Comenteaza