Nabucco în centrul Clujului. Directorul interimar scoate din nou opera în stradă şi promite "aer proaspăt" în program

Nabucco în centrul Clujului. Directorul interimar scoate din nou opera în stradă şi promite
Opera Naţională din Cluj are un nou director interimar care are deja planuri măreţe pentru instituţie. Solistul Florin Estefan nu crede în preconcepţiile legate de vârstă şi la doar 33 de ani are încredere că poate conduce opera clujeană într-un mod exemplar.

Baritonul Florin Estefan a fost ales prin numire prin ordinul Ministerului Culturii, după ce mai multe personalităţi din domeniul operei l-au recomandat pentru poziţie, fără ca alegerea să aibă vreo legătură cu influenţa politică.

"Din câte am înţeles, am avut recomandări foarte multe şi foarte bune pe plan profesional, de la personalităţi din lumea operei. Lucurile astea le ştiu chiar de la domnul ministru şi vreau să fie clar ce mi-a spus şi anume că nu ia pentru poziţii de genul acesta, în instituţii de genul acesta pe nimeni după criterii politice sau după influenţe politice, lucru pe care eu l-am apreciat foarte mult şi mi-a dat mie cumva confort dintr-un anumit punct de vedere. Am fost numit pentru o perioadă de 120 de zile, timp în care Ministerul Culturii trebuie să organizeze concursul pentru poziţia de director. Eu nu doresc să angajez instituţia în niciun proiect în afara acestui mandat. Practic am datoria să duc pe linia de plutire toate proiectele care sunt deja. Le-am preluat până la sfârşitul stagiunii", a spus Florin Estefan.

După Aida în aer liber, urmează Nabucco

Pentru perioada de interimat doreşte să aducă o gură de aer proaspăt în programul operei, cu evenimente lunare de care publicul se va îndrăgosti.

"Am să fac tot posibilul să îmi ating nişte targeturi pe care mi le-am propus vizavi de nişte probleme pe care instituţia le are cu atelierele, cu depozitele unde plouă pe decoruri şi vom înveli într-un staniol strălucitor, să spun aşa, câteva proiecte pe care le facem în fiecare lună. În luna martie va fi de ziua femeii opera My Fair Lady, eveniment făcut special pentru doamne şi domnişoare. Va fi, de asemenea, premiera de Don Quijote a baletului, iar în luna aprilie va veni ca invitat special de marcă Teodor Ilincăi, tenorul prezent în instituţiile de operă din întreaga lume. Clujeanul Adrian Sâmpetrean şi Arona Bogdan vor urca şi ei pe scena operei ca invitaţi speciali. În luna mai se sărbătoresc 95 de ani de la înfiinţarea Operei Române din Cluj prin opera de succes Aida care face şi ea 95 de ani de la prima sa reprezentaţie", a dezvăluit directorul interimar. Tot în mai, opera îşi va face apariţia la Zilele Clujului pentru care Florin Estefan şi-a propus o reprezentaţie diferită faţă de cum a fost până acum, cu şlagăre şi lucruri mai antrenante pentru public. În luna iunie mai există un proiect care aşteaptă confirmarea primăriei, şi anume Nabucco în aer liber, la fel cum a fost Aida în Piaţa Unirii.

"Vreau să-i fac pe oameni să se reîndrăgostească de operă"

În cazul în care va câştiga concursul pentru postul de director, Estefan îşi doreşte să revoluţioneze felul în care este percepută opera la Cluj, începând cu îmbunătăţirea relaţiilor dintre angajaţii operei şi până la schimbarea imaginii instituţiei în sine.

"În relaţie cu angajaţii aş vrea să vin ca un liant al împăcării. Ideea mea în acest mandat, dar şi dacă voi câştiga concursul este cum să-i fac pe oameni să se reîndrăgostească de operă, începând de la angajaţi, vreau să-i fac să se reîndrăgostească de meseria lor şi să fie una şi apoi să transmitem acest lucru în cetate şi să-i atragem pe oameni către ceea ce facem noi. Cred că este un lucru foarte important şi dacă Dumnezeu mă ajută şi le pot pune în practică, se vor calma apele. Îmi propun să fiu transparent cu ei, să-i consult. Chiar acum s-a constituit un consiliu artistic al orchestrei care va avea un rol consultativ şi la orice proiect pe care îl vom avea în afara operei vor fi prezenţi şi vom negocia împreună. Oricum, eu venind şi din mediul sindical, am fost vice-preşedinte la sindicat, cunosc problemele în detaliu şi îmi propun să le rezolva pas cu pas în aşa fel încât oamenii să fie mulţumiţi, chiar dacă niciodată nu vor fi absolut toţi mulţumiţi.

În cazul în care voi câştiga concursul, am multe idei inovatoare. Eu mi-a făcut studiile în Anglia, am văzut cum funcţionează sistemul acolo, cum se face fundraising, cum se face mediatizare, îmi place foarte mult să lucrez cu departamentul de marketing, am foarte multe idei de imagine şi sunt foarte pasionat de acest lucru şi aş vrea încet, încet să revoluţionez ceea ce înseamnă imaginea operei şi prezenţa ei în Cluj, prin ceea ce ştiu".

Florin Estefan s-a gândit şi la îmbunătăţirea fondurilor mici oferite pentru cultură, de către guvern şi îşi propune să atragă mediul de afaceri clujean către instituţia operei. Cât despre concurs, solistul se simte mai mult decât pregătit şi cel mai important pentru el este să se desfăşoare cât mai corect.

"Tot ceea ce îmi doresc de la acest concurs este să fie corect, şi asta i-am spus-o şi domnului ministru când ne-am întâlnit aici la Cluj. Dacă dă Dumnezeu ca eu să câştig, vreau să ştiu, atunci când mă uit în oglindă, că l-am câştigat pentru că am meritat, nu pentru că am fost pus sau susţinut şi aşa mai departe. Sunt la doctorat la Ştiinţe Economice la Universitatea Babeş-Bolyai, chiar la Management. Pe Managementul Teatrelor de Operă am titlul de teză şi îl am ca şi coordonator pe Liviu Ilieş, unul dintre cei mai grei porfesori de management din România şi am încredere că proiectul pe care îl fac sub coordonarea domnului profesor şi a echipei pe care o am va fi competitiv şi viabil pentru instituţie. Nu mi-e frică de concurs. Cred că vârsta nu are atât de multă importanţă, ci importantă este forţa cu care vii, ideile pe care le ai, cât eşti de înţelept, cât de comunicativ eşti. Mie nu mi-e jenă şi nu am orgolii atât de mari încât să nu mă duc la unul mai mare decât mine să-l întreb când nu ştiu ceva şi voi ţine tot timpul cont de părerea celor care ştiu mai multe decât mine", a mai spus directorul interimar.

Pentru a se implica în proiectele de la operă cât mai mult, Ştefan Estefan spune că nu va accepta contracte de lungă durată în ţară sau în străinătate în următoarele luni, iar acesta îşi doreşte să pună pe roate un sistem care să poată funcţiona şi în lipsa lui, dacă va fi cazul.

Baritonul Florin Estefan s-a născut pe pe 10 aprilie 1982 la Oradea, iar în 2004 a absolvit Universitatea de Muzică din acelaşi oraş. La 20 de ani i s-a ofeit poziţia de solist la Opera Naţională din Cluj-Napoca unde a fost angajat timp de patru ani. A participat la numeroase competiţii la care a şi câştigat premii şi a cântat pe marile scene ale operelor din România şi din alte ţări ca Austria, Italia, Belgia, Grecia, Cehia, Australia, Statele Unite, Japonia, Cehia şi Marea Britanie.

Comenteaza