Muzeul de Artă din Cluj și-a majorat tarifele. Prețurile biletelor aproape că s-au dublat

Muzeul de Artă din Cluj și-a majorat tarifele. Prețurile biletelor aproape că s-au dublat
| Foto: arhiva

Consilierii județeni au aprobat majorarea tarifelor la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca. O intrare în expoziţia permanentă va costa 15.85 lei de persoană, față de 8 lei cum era până acum.

În ședința ordinară a Consiliului Județean Cluj, din 30 septembrie 2021, pe ordinea de zi a fost și proiectul de hotărâre privind aprobarea taxelor și tarifelor pentru servicii oferite utilizatorilor de către Muzeul de Artă Cluj-Napoca. Acesta prevedea majorarea tarifelor între 25% și 100%.

Consilierul județean PSD, Alexandru Cordoș, a solicitat ca o parte dintre tarife, mai exact cele ale grupurilor de vizitatori de peste 10 persoane, dar și ale adulților să fie reduse.

Liderul forului administrativ județean, Alin Tișe, i-a replicat spunându-i că orice reducere de tarif presupune subvenționarea de la bugetul județului.

„Pentru doi vizitatori care nu plătesc, plătim noi, toți clujenii. Propunerea a venit de la cei care gestionează Muzeul, nu de la noi. Aceste tarife pe care noi le aprobăm au reduceri pentru multe categorii de persoane. Dacă comparați cu tarifele altor muzee din țară, Muzeul de Artă al României, cu Muzeul Național Brukenthal sau cel de la Timișoara, avem tariful cel mai mic”, a spus Tișe.

Cordoș s-a apărat, precizând că nu își dorește asta, ci își dorește creșterea numărului de vizitatori și a profitului. Totuși, amendamentul social-democratului a obținut doar patru voturi „pentru”, iar propunerea sa a fost respinsă.

Vechile tarife: 

1. Intrare în expoziţia permanentă 8 lei

a) tarife reduse cu 75% - 2 lei (pentru elevi şi studenţi, pentru adulţi cu handicap mediu şi uşor şi pentru preşcolari;

b) tarife reduse cu 50% - 4 lei (pentru pensionari)

c) tarife reduse cu 25% - 6 lei (pentru grupurilor de vizitatori în număr de minim 10 persoane)

2. Intrare în expoziţii temporare – 6 lei

a) tarife reduse cu 75% - 1,50 lei (pentru elevi şi studenţi, pentru adulţi cu handicap mediu şi uşor şi pentru preşcolari;

b) tarife reduse cu 50% - 3 lei (pentru pensionari)

c) tarife reduse cu 25% - 4,5 lei (pentru grupurilor de vizitatori în număr de minim 10 persoane)

3. Intrare în 3 expoziţii la alegere inclusiv expoziţia permanentă – 15 lei

a) tarife reduse cu 75% - 3,75 lei (pentru elevi şi studenţi, pentru adulţi cu handicap mediu şi uşor şi pentru preşcolari;

b) tarife reduse cu 50% - 7,50 lei (pentru pensionari)

c) tarife reduse cu 25% - 11,25 lei (pentru grupurilor de vizitatori în număr de minim 10 persoane)

Noile tarife: 

Muzeul de Artă din Cluj și-a majorat tarifele. Prețurile biletelor aproape că s-au dublat

Conform referatului de aprobare, la propunerea de majorare a taxelor și tarifelor, s-a ținut cont de faptul că fațadele Muzeului de Artă Cluj-Napoca (Palatului Banffy ) au fost renovate și modernizate, trecând  printr-un proces de restaurare și recondiționare complex care să ofere vizitatorilor o atmosferă plăcută și primitoare.

De asemenea, spațiile de expoziție au fost supuse unui proces de igienizare, recondiționarea parchetului, refacerea iluminatului. Unele săli cu destinație specifică evenimentelor culturale și literare au fost amenajate prin achiziționarea de scaune și echipamente tehnice destinate îmbunătățirii sonorizării și videoproiectării. Toate acestea au fost întreprinse cu scopul de a asigura publicului un mediu excepțional de vizitare și expunere.

În final, proiectul de hotărâre a trecut cu 28 de voturi „pentru”. Întregul proiect de hotărâre poate fi consultat AICI.

Comenteaza