Maraton Trainspotting, la Cinema Victoria VIDEO

Maraton Trainspotting, la Cinema Victoria VIDEO
Cinemateca TIFF le propune clujenilor un maraton Trainspotting joi, 23 februraie 2017, la Cinema Victoria, începând cu ora 20:00.

T2 Trainspotting, cu premiera în cinematografele noastre pe 24 februarie, oferă şansa regizorului Danny Boyle, laureat al premiului Academiei, să se reîntâlnească cu distribuţia filmului iniţial, din 1996. John Hodge revine ca scenarist, inspirându-se din romanele lui Irvine Welsh, Porno şi Trainspotting.

După cum știm, la început a fost o ocazie... apoi, o trădare. Cei patru prieteni de-o viaţă/asociaţi/duşmani crânceni - Mark Renton (Ewan McGregor), Spud, Sick Boy şi Begbie au ajuns la Londra ca să vândă o pungă de heroină, obţinută prin violenţă. În timp ce toţi dorm, Mark Renton fuge cu toată prada: 16.000 de lire sterline. El lasă într-o cuşetă-seif 4000 de lire pentru Spud. Un dar amabil, dar şi otrăvit, pentru un destinatar care e în mod clar dependent de heroină.

Sick Boy, care n-a fost niciodată bântuit de frământări legate de loialitate, simte furie şi în mod egal invidie. Dacă trebuia ca cineva să-şi trădeze prietenii, acela trebuia să fie el. Acum regretă din cauză că s-a dovedit a fi un sentimental şi visează să se răzbune. Frank Begbie a fost toată viaţa lui matură ca o grenadă pe două picioare. Renton tocmai i-a scos cuiul. Furia lui poate deveni distructivă, dar el nu va fi singurul care va suporta consecinţele.

Cel de-al doilea film e plasat la 20 de ani distanță față de primul și de evenimentele din primul. S-au schimbat multe, dar tot atât de multe rămân neschimbate. Mark Renton (Ewan McGregor) revine în singurul loc pe care-l poate numi „acasă". Ei îl aşteaptă: Spud, Sick Boy şi Begbie.

Begbie, aşa cum ne aşteptam, e la închisoare. Tot aşa, Spud se află pe străzi. Renton se ascunde de răzbunarea lui Begbie, ca şi Sick Boy Simon, doar că într-o mai mică măsură. Simon face încă prostii, dar la scară mai mică. Nu e bucuros de faptul că Renton s-a întors, aşa că încearcă să manevreze în aşa fel încât Begbie să se răzbune pe el şi în contul lui Sick Boy.

Renton e un observator. El studiază ce fac alţii şi trage concluzii sub forma unor reguli de viaţă. El e povestitorul, „raisoneur-ul", ceea ce reprezintă un rol pasiv faţă de cel al oamenilor din jurul lui, care sunt cam nebuni. Ewan dă rolului său charismă şi inteligenţă. Datorită acestui lucru, Renton reuşeşte să atragă oamenii de partea sa.

Este interesant că în viaţa reală Jonny şi Ewan sunt prieteni de multă vreme şi au fost şi parteneri de afaceri la un moment dat. E o relaţie simbiotică puternică, care se compară cu cea dintre Sick Boy/ Simon şi Renton. În film, băieţii vor să semene unii cu ceilalţi. Simon vrea să fie inteligent şi detaşat ca Renton.

Renton vrea să fie pasionat şi plin de succes ca Simon. Există atâtea trăsături pe care şi le doresc unii de la alţii. Iar această rivalitate incredibilă, sau respectul reciproc, ies la suprafaţă în noul film.

Spud este un „loser" simpatic, dar datorită lui Ewen, el nu-şi pierde umanismul. Rolul are patos şi profunzime, mai mari acum, odată cu trecerea timpului. Cred că va zdrobi câteva inimi cu această ocazie.

Prin comparaţie, Begbie este pur şi simplu o forţă oarbă. Iar în T2 el nu pare a fi schimbat de loc. El are încă forţa şi furia dinainte. Desigur că trebuie să evolueze şi el, iar ceea ce a făcut Bobby i-a adus unele nuanţe. Asupra lui planează tot timpul teama că o vor lua la vale, iar el ştie asta, dar oare va reuşi să se opună? E extraordinar cum reuşeşte interpretarea lui să redea această îndoială.

Comenteaza