Update Video Foto Luna s-a adăpostit în Biserica Piariştilor din Cluj

Luna s-a adăpostit în Biserica Piariştilor din Cluj

Biserica Piariştilor din centrul municipiului Cluj-Napoca a devenit noua atracţie a internauților de pe Instagram. Găzduieşte o instalaţie de artă inedită, realizată pe baza fotografiilor NASA.

Este vorba despre „Museum of the Moon”, o “lucrare de artă călătoare” a artistului britanic Luke Jerram, ce măsoară 7 m în diamentru şi prezintă trăsături la 120 dpi conforme cu imagistica NASA a suprafeţei lunii. Fiecare centimetru al lunii lui Jerram reprezintă, de fapt, 5 km ai lunii. Sâmbătă, instalaţia a fost montată în Biserica Piariştilor, de pe str. Universităţii nr. 5 şi va putea fi văzută, gratuit, până în 14 decembrie. 

Luna s-a adăpostit în Biserica Piariştilor din Cluj

"Încă de la începuturile omenirii, luna a funcționat ca o “oglindă culturală” a credințelor și a modurilor noastre de a vedea și de a înțelege lumea mare. De-a lungul timpului, ea a fost văzută și ca zeitate și ca planetă. A fost folosită ca instrument de măsurare a timpului, calendar și busolă.

Pe parcursul istoriei, luna le-a fost muză și a inspirat artiști, poeți, scriitori și muzicieni din toată lumea. În diferite colțuri ale lumii, fiecare cultură are o relație unică, specială cu luna, din punct de vedere istoric, cultural și religios. În zilele noastre, luna este un șantier… în numele științei.

Deși nu poate fi zărită de către noi, pământenii, partea ei cea mai îndepărtată a fost văzută, totuși, pentru prima oară de către oamenii de știință în 1959. Așa că pentru majoritatea dintre noi Museum of the Moon este o oportunitate extraordinară de a vedea luna în toată splendoarea detaliilor ei minunate, tridimensional.

Museum of the Moon ne permite să observăm și să contemplăm asemănările și deosebirile culturale din întreaga lume și să aruncăm o privire asupra ultimelor informații științifice despre astru.

În funcție de locul în care Museum of the Moon se află, semnificația și interpretarea ei se schimbă. Prin cercetarea pe care Luke Jerram o face în fiecare dintre aceste locuri, Museum of the Moon și luna însăși capătă noi înțelesuri, iar în jurul ei se țes noi povești.

În timpul vieții sale, Museum of the Moon a fost arătată lumii atât indoor, cât și outdoor, schimbând experiența vederii și a interpretării ei. Călătorind din loc în loc, a cules din fiecare alte compoziții muzicale, precum și alte și alte răspunsuri personale, povești și mitologii.

Instalația este un frumos amestec de imagistică lunară, lumina lunii și compoziție audio surround creată de compozitorul Dan Jones, câștigător al premiilor BAFTA și Ivor Novello", transmit reprezentanţii Lights ON, organizatorii evenimentului.

Reguli şi program de vizitare   

Instalaţia de artă poate fi vizitată până în 14 decembrie, gratuit, în intervalul orar 10:00-22:00, cu respectarea slujbelor şi activităţilor bisericii. În timpul Sfintelor Liturghii accesul în biserică este permis doar în scopuri religioase, pentru a nu deranja activitatea. Accesul cu mâncare sau băutură este strict interzis. La faţa locului veţi găsi panouri explicative în limbile română, maghiară şi engleză.

Artiştii luminează Clujul de sărbători. Tururi ghidate printre instalaţii inedite 

După concursurile pentru iluminatul festiv din Piața Mihai Viteazul (“Snowballs”), Bulevardul Eroilor (“Beatrix”) și strada Mihail Kogălniceanu (“Forest Spirits”), a fost programat circuitul de instalații de lumină, o expresie artistică în premieră pentru Cluj-Napoca.

Este vorba despre iniţiativa celor de la Lights ON, care şi-au propus acum să plaseze operele unor artiști români și străini în zone centrale din oraș, invitând astfel publicul clujean să le descopere în această iarnă. VEZI AICI cine sunt artiştii invitaţi! 

Circuitul se desfăşoară până în 31 decembrie. Instalațiile fac diverse zone ale orașului să strălucească, fiind conectate între ele printr-un circuit, ce poate fi parcurs alături de ghizi specializați (Cluj Guided Tours), zilnic, de la ora 18:00, din Piața Unirii. 

Concurs de iluminat festiv pentru Piaţa Avram Iancu din Cluj

Concursul de soluţii pentru iluminat festiv de anul acesta vizează Piaţa Avram Iancu. Tema concursului Lights ON din acest an este Centenarul, iar proiectul câştigător - "Swing the Light" -  este semnat de Eszter Szoke și de Katalin Tanczos. Premiul constă în acordarea sumei de 1.000 de euro și în implementarea soluției propuse de aceștia. Aceeași echipă de arhitecți a câștigat competiția și în 2016 cu proiectul "Forest Spirits", implementat pe strada Mihail Kogălniceanu.

Comenteaza