"Mi-e dor de tine" pe podul îndrăgostiţilor, ploaie de lumini în Muzeului sau lună pe Chios. HARTA instalaţiilor + tururi gratuite

"Mi-e dor de tine" pe podul îndrăgostiţilor, ploaie de lumini în Muzeului sau lună pe Chios. HARTA instalaţiilor + tururi gratuite
| Foto: Lights ON!

După concursurile pentru iluminatul festiv din  Piața Mihai Viteazu (“Snowballs”), bulevardul Eroilor (“Beatrix”) și strada Mihail Kogălniceanu (“Forest Spirits”), urmează circuitul de instalații de lumină, o expresie artistică în premieră pentru Cluj-Napoca.

Este vorba despre iniţiativa celor de la  Lights ON, care îşi propun acum să plaseze operele unor artiști români și străini în zone centrale din oraș, invitând astfel publicul clujean să le descopere în această iarnă.

Cine sunt artiştii invitaţi 

Aceste opere de artă sunt creațiile unor artiști români și străini de anvergură, fie închiriate și aduse în premieră la Cluj-Napoca, fie realizate special pentru acest eveniment. Printre artiștii străini confirmați care vor ajunge în premieră la Cluj-Napoca se numără Leonid Tishkov (Moscova) - artist ale cărui opere sunt deopotrivă poetice și metafizice, opere dintre care menționăm “Private Moon” - care a circulat peste tot alături de autorul ei, însă în noiembrie ajunge pentru prima oară în Cluj-Napoca, împreună cu expoziția foto dedicată tuturor locurilor pe care le-a vizitat; “Red Sun” și “Fallen Star” - instalații omagiale dedicate artistului suprarealist belgian Rene Magritte; “Endless Light Column”, inspirată de Coloana Fără de Sfârșit (Infinitului) a lui Constantin Brâncuși; “The Tree of Light” - un copac al cărui trunchi este mereu iluminat, dar a cărui coroană se aprinde doar atunci când oamenii pedalează bicicletele ce îl străjuiesc.

Un alt artist străin, recunoscut la nivel internațional, a cărui muncă a fost premiată în cadru unor festivaluri renumite precum Amsterdam Light Festival, este Alaa Minawi (Beirut/Amsterdam) - artist vizual ce a lucrat în trecut în cadrul a peste 300 de performance-uri, ca light designer, technical director și ca performer; plecând de la încercarea de a înțelege lumina așa cum o știa prin prisma pozițiilor de mai sus, Alaa a început să se joace pe cont propriu cu aceasta, creând propriile instalații, precum “beyond myself...”, “my light is your light...”, “the bride...”, ce au călătorit prin țări din toată lumea. În Cluj-Napoca, artistul va include în Circuit lucrarea “hand in hand...” ce celebrează generațiile și rolul pe care acestea le au în dezvoltarea familială, comunitară și societală.

Din Circuit va face parte și una dintre cele mai impresionante instalații de lumină ale anului, apreciată la nivel internațional, a artistului Luke Jerram (Marea Britanie), care ajunge în premieră în această parte a lumii.

De asemenea, din circuit vor face parte lucrări ale unor artiști locali emergenți precum Silviu Ciora (“Tunelul”), Diana Buga (“Spectrum” și “Subtle Light”), Anca Stătică (“Traces”) și Adi Bălan (“Mi-e dor de tine”) ș.a.

Lights ON! în Piaţa Unirii. Primul Circuit, cu artiștii Alaa Minawi și Leonid Tishkov

Tururi ghidate gratuit

Circuitul se va desfășura pe parcursul a 45 de zile, între 16 noiembrie și 31 decembrie, fiind unul dintre cele mai îndelungate și totodată curajoase evenimente de acest tip, propunându-și să ilumineze, dar și să inspire peisajul nocturn al orașului Cluj-Napoca, într-o perioadă a anului în care noaptea e mai lungă decât ziua, iar noi suntem atrași de lumină.

Instalațiile vor face diverse zone ale orașului să strălucească, fiind conectate între ele printr-un circuit, ce va fi parcurs alături de ghizi specializați (Cluj Guided Tours), zilnic, de la ora 18.00, din Piața Unirii, și vor fi puse în lumină prin desfășurarea unor evenimente conexe menite să potențeze aceste instalații.

Concurs de iluminat festiv pentru Piaţa Avram Iancu din Cluj

Amintim că, concursul de soluţii pentru iluminat festiv de anul acesta vizează Piaţa Avram Iancu din Cluj-Napoca. Tema concursului "Lights ON" din acest an este Centenarul, iar proiectul câştigător - "Swing the light" -  este semnat de Eszter Szoke și Katalin Tanczos. Premiul constă în acordarea sumei de 1.000 de euro și în implementarea soluției propuse de aceștia. Aceeași echipă de arhitecți a câștigat competiția și în 2016 cu proiectul "Forest Spirits" implementat pe strada Mihail Kogălniceanu.

Juriul care a desemnat soluția câștigătoare a fost alcătuit din Daniela Maier (președintele Ordinului Arhitecților din România – filiala Transilvania și fondatorul Scenei Urbane), Denisa Curte (artist vizual - sculptor), Daniel Dranca (șeful biroului “Iluminat Public și Eficiență Energetică” al Primăriei Municipiului Cluj-Napoca), Eugen Pănescu (arhitect și co-fondator al biroului Planwerk), Vlad Cupșa (fotograf) și Andi Daiszler .

Aceștia au luat în calcul toate planșele depuse, nici una nefiind descalificată, și au apreciat, în primul rând, caracterul original, sustenabilitatea proiectelor tradusă în posibilitatea nu doar de replicare în anii următori, ci și de reutilizare în alt spațiu, precum și fezabilitatea din punct de vedere tehnic. Astfel, dintre cele 5 proiecte depuse, s-au ales două finaliste, “Vârtejuri în timp” - propus de Alexandru Pomazan și ”Swing with light”, ulterior declarat câștigător. Soluția câștigătoare se încadrează în bugetul de implementare de 150.000 lei + TVA, implementare de care se va ocupa ulterior autoritatea publică.

“Swing with light” scoate în evidență caracterul jucăuș al sărbătorilor de iarnă ca motiv principal al unirii între oameni, atât ca simbolistică a Centenarului, cât și ca simbolistică a unității familiei. Într-un cadru cunoscut tuturor joaca își poate face loc spre deliciul celor mici și celor mari deopotrivă atrași de familiaritatea unui element cunoscut tuturor, leagănul, dar și de modernitatea implementării (folosind lumina ca simbol).

De asemenea, amintim faptul că Lights ON are loc anul acesta şi la Timișoara. Petra Popa va implementa proiectul "La Pas" pe strada Mărăşeşti. 

Comenteaza