''Lecție de Istorie'', un proiect lansat în premieră la Cluj de Ziua Unirii Principatelor

''Lecție de Istorie'', un proiect lansat în premieră la Cluj de Ziua Unirii Principatelor
Ziua Unirii Principatelor Române va fi celebrată la Cluj printr-un proiect, inițiat în premieră pentru Transilvania, care are ca scop folosirea cinematografului și a filmului ca pretext de învățare a istoriei.

Elevi de la mai multe școli din mediul rural și urban din județ sunt invitați la Cluj-Napoca, unde vor viziona filme, documentare și de ficțiune, care au ca subiect unirea principatelor de-a lungul istoriei. Evenimentul numit ''Lecție de Istorie'', creat și organizat de Instituția Prefectului și de Inspectoratul Școlar Județean, începe luna aceasta cu Unirea Principatelor și va continua pe tot parcursul anului.

''Instituția Prefectului - județul Cluj, în colaborare și cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Cluj, a inițiat în acest an un proiect educațional care cuprinde organizarea unor acțiuni denumite generic 'Lecție de Istorie', cu implicarea și participarea elevilor din unitățile de învățământ, din mediul rural și din mediul urban, din județul Cluj. Acestea sunt menite să îmbogățească zestrea de cunoștințe despre istoria poporul român și să dezvolte, în rândul elevilor, spiritul național și patriotic'', au informat reprezentanții prefecturii, printr-un comunicat. 

Proiectul cuprinde desfășurarea, pe parcursul anului 2017, a cel puțin patru astfel de evenimente, organizate cu ocazia celebrării unor zile importante pentru țara noastră, când Instituția Prefectului desfășoară ceremonii oficiale, cum ar fi 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române, 9 mai - Ziua Independenței de Stat a României, 9 iunie - Ziua Eroilor, 25 octombrie - Ziua Armatei României sau 1 Decembrie - Ziua Națională a României.

''Prima 'Lecție de Istorie' din acest an va avea loc marți, 24 ianuarie, cu prilejul manifestărilor dedicate Zilei Unirii Principatelor Române organizate în municipiul Cluj-Napoca, la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza. La eveniment au fost invitați un număr de 210 de elevi din clasele a VII - a și a VIII - a aparținând unor școli din 15 localități clujene, însoțiți de cadre didactice. După participarea la ceremonia publică, elevii vor viziona la Cinematograful 'Victoria' un film documentar despre Unirea Principatelor Române și un film istoric românesc'', se mai arată în comunicat.

Lecția de istorie a zilei de 24 ianuarie mai cuprinde vizitarea expoziției ''Leul Românesc'' la sediul sucursalei regionale Cluj a Băncii Naționale a României, precum și vizitarea Catedralei Ortodoxe din Cluj-Napoca și a Muzeului Mitropoliei Ortodoxe.

Primăria municipiului Cluj-Napoca organizează marți, 24 ianuarie, de la ora 17,00, în Piața Unirii, un spectacol folcloric tradițional în cadrul căruia va cânta și cunoscutul artist Dumitru Fărcaș.

''Pe lângă îndrăgiții artiști de muzică populară amintiți, Ziua de 24 Ianuarie va fi sărbătorită alături de ansamblurile folclorice 'Crăișorul', 'Dor Transilvan' și Orchestra 'Regal Transilvan''', au anunțat organizatorii.

Programul aniversării ''Micii Uniri'' se va încheia cu un spectacol de focuri de artificii, care va începe de la ora 20,00.

Totodată, pe 24 ianuarie, intrarea va fi liberă la patinoarul din Piața Unirii.

 

Etichete
Comenteaza