Întâlnire pe-nserate cu Figaro, la Opera Naţională din Cluj

Întâlnire pe-nserate cu Figaro, la Opera Naţională din Cluj
Una dintre cele mai comice, animate și așteptate opere din câte s-au scris vreodată, ”Bărbierul din Sevilla”, de Gioacchino Rossini, revine pe scena teatrului liric clujean vineri, 14 octombrie.

"Bărbierul din Sevilla", de Gioacchino Rossini, a fost prezentată în premieră mondială în anul 1816, la Teatrul Argentina din Roma, sub titlul sugestiv "Almaviva" (Inutila precauțiune).

În fermecătoarea și colorată Sevilla a secolului 18, Figaro este bărbierul cel vesel și iubit de întregul oraș, care ajută la împlinirea marii iubiri dintre Rosina și Contele Almaviva. Provocarea este, însă, mare, deoarece frumoasa Rosina este dorită și de tutorele său bătrân, Bartolo, care are avantajul ajutorului lui Basilio, maestrul de muzică al tinerei.

Atmosfera amoroasă și comică a operei este dată de multele tertipuri la care apelează Contele Almaviva și Figaro pentru a se apropia de frumoasa iubită și a-i declara dragostea. Scena finală, în care Figaro și Contele pătrund în casa Rosinei în miez de noapte, urcând pe scara sprijinită de balconul acesteia, este cea care dă un suflu și mai pasional și aventuros operei în trei acte.

Inima Rosinei cunoaște bucuria deplină atunci când Almaviva îi oferă în genunchi dragostea, averea și numele. Părtaș la declarația înflăcărată este și profesorul Basilio, mituit de adversarii lui Bartolo, care devine martorul căsătoriei dintre îndrăgostiți. Bătrânul și încruntatul Bartolo sosește prea târziu pentru a mai opri uniunea și este consolat doar de renunțarea lui Almaviva la zestrea Rosinei, care îi va rămâne lui.

Pe scena Operei Naţionale din Cluj vor urca artiștii Bogdan Nistor- Figaro, Iulia Merca -Rosina, Liviu Iftene (invitat) - Contele Almaviva, Cristian Hodrea - Don Bartolo, Simonfi Sandor, Laura Essig- invitată, debut, George Godja, Corneliu Huțanu și Emil Rădulescu Chioreanu, acompaniați la pian de Adela Bihari, alături de orchestra operei, coordonată cu precizie de bagheta domnului dirijor Adrian Morar. Regia artistică poartă semnătura lui Emil Strugaru.

Etichete
Comenteaza