Încă o lovitură pentru “Cluj - Capitală Culturală Europeană”: Finala Eurovision se ţine la Craiova

Încă o lovitură pentru “Cluj - Capitală Culturală Europeană”: Finala Eurovision se ţine la Craiova
Finala Eurovision România 2015 va avea loc la Sala Polivalentă din Craiova, în data de 8 martie, anunţă Televiziunea Română (TVR). Craiova şi Clujul se bat pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2021 aşa că, după cum era de aşteptat, anunţul a stârnit revoltă în urbea "de pe Someş".

Primul care a luat poziţie este senatorul clujean Alin Tişe care a condamnat politizarea Eurovision prin mutarea finalei la Craiova, susţinând că Sala Polivalentă din Cluj-Napoca este mai mare şi mai modernă decât cea aleasă de organizatorii competiţiei muzicale.

"Decizia de a mutat finala naţională a competiţiei Eurovision la Craiova a fost una totalmente politică. Încă o recompensă pentru fieful PSD şi încă o pedeapsă pentru cei care nu votează PSD! Cluj Napoca are cea mai mare şi modernă sală polivalentă (7.000 locuri), dar e aleasa Craiova pentru această finală (4.000 de locuri). Aceeaşi Craiova care este susţinută puternic de guvernul PSD pentru competiţia Capitală Culturală Europeană 2021, uitându-se obiectivitatea cu care autorităţile naţionale ar trebui să gestioneze aceste candidaturi", a declarat Alin Tişe.

TVR a remis un comunicat de presă prin care şi-a argumentat decizia însă, nu a reuşit decât să întărâte spiritele.

"Edilii mai multor orașe din țară și-au manifestat dorința de a fi gazdă și de a sprijini realizarea selecției naționale a concursului Eurovision din acest an. Două motive au primat în alegerea orașului Craiova: are o Sală Polivalentă inaugurată recent, la sfârșitul anului 2012, cu o capacitate de peste 4.000 de locuri, a doua ca mărime din România; pe de altă parte, Craiova luptă pentru titlul de 'Capitală Culturală Europeană', pentru anul 2021, lucru care se va decide anul viitor", se arată în comunicatul de presă.

După aceată justificare, a venit rândul Asociaţiei Cluj Capitală Culturală Europeană 2021 să ia atitudine. Pentru directorul asociaţiei clujene nu reprezintă o mare pierdere faptul că finala Eurovision nu va avea loc la Cluj, el condamnă decizia TVR-ului de a se implica în demersul competiţiei europene, lucru ce face ca cele 7 oraşe concurente din România să nu se mai afle pe picior de egalitate.

"Aşadar TVR a decis să organizeze finala naţională pentru Eurovision la Craiova. Argumentele sunt fix două : primul argument - Craiova deţine o Sală Polivalentă ( inaugurată în 2012 şi a doua ca mărime din ţară ) şi al doilea argument, Craiova doreşte să devină Capitală Culturală Europeană. Acuma sincer, sincer nu ţin să văd în Cluj Eurovisionul ( mai ales ce a devenit el în ultimii ani - un scandal continuu şi cu puţine excepţii de joasă calitate artistică. Poate anul ăsta va fi mai bine şi le doresc asta. Ce mă deranjează este că TVR a decis să se implice în această competiţie pentru 2021. În ţară mai sunt încă 7 care îşi doresc acest titlul şi care, unele mai mult, altele mai puţin, iau în serios aplicaţia. Aşadar, vă rog mult stimate doamne şi domni din conducerea TVR, decât să argumentaţi atât de aiurea o decizie mai bine nu o mai argumentaţi deloc. Lasă doar partea cu sala polivalentă a doua din ţară, ianugurată în 2012. Era suficient", a scris pe Facebook directorul Asociaţiei Cluj Capitală Culturală Europeană 2021, Florin Moroşanu.

Eurovision România

România a participat la Concursul Muzical Eurovision de 15 ori, debutând în concursul din 1994, plasându-se pe locul 3 de două ori și anume în 2005 cu Luminița Anghel și Sistem și în 2010 cu Paula Seling și Ovidiu Cernăuțeanu.
De la introducerea semifinalelor, România este printre singurele șase țări care nu au ratat nicio finală.

Paula Seling și Ovi au reprezentat România la Eurovision şi în 2014, cu piesa "Miracle". Aceștia au concurat pe scena din Copenhaga, Danemarca, în semifinală clasându-se pe locul 2 cu 125 de puncte, iar în marea finală au ocupat locul 12 cu 72 de puncte.

Concursul Eurovision 2015 va avea loc la Viena, cu semifinalele pe 19 și 21 mai și finală pe 23 mai. România va concura în a doua jumătate a primei semifinale, din 19 mai, conform tragerii la sorți din această săptămână.

Simpatii neloiale pentru Craiova şi Timişoara, în cursa Capitală Culturală Europeană 2021

Scandalul "Eurovision" nu este prima contră între Cluj şi Craiova, în cursa pentru câştigarea titlului de Capitală Culturală Europeană 2021. În 28 noiembrie 2013, în cadrul evenimentului ''România de mâine - Micii ambasadori ai culturii românești'', organizat la Ateneul Român, premierul Victor Ponta îşi declara public susţinerea Craiovei.

"Eu, Victor Ponta, deputat de Gorj, da. Eu am discutat cu doamna primar Vasilescu și cred că proiectul Craiova Capitală Culturală Europeană trebuie să fie un proiect mai amplu, pentru toată Oltenia, pentru că cei care vor veni la Craiova trebuie să se bucure de ceea ce poate oferi Craiova. E vorba ca până în 2021 să sprijinim partea de infrastructură culturală, dezvoltarea atracțiilor culturale ale Craiovei, dar în același timp să profităm de atracțiile culturale ale regiunii Olteniei. Pentru că, dacă aducem oaspeți la Craiova, de ce să nu ducem și la Hobița sau la Târgu Jiu? (...) E un proiect amplu... sigur, mai sunt opt ani până atunci, dar cine se pregătește din timp... și, repet, m-aș bucura foarte mult ca în 2021 România să aibă din nou această onoare din partea Europei de a avea un oraș Capitală Culturală Europeană", a spus Ponta, citat de Agerpres.

Tot în 2013, mai exact în luna mai, Clujul mai lua o lovitură sub centură din partea Ministrului Culturii, Daniel Barbu, care declara, într-o conferinţă de presă, la Timişoara, că sprijină candidatura municipiului la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021 şi va face lobby pentru ca dosarul de candidatură al oraşului să fie de nerefuzat.

"Obiectivul pentru mine, personal, ca şi pentru prietenii mei din Timişoara, fie că îi servesc pe timişoreni la primărie, fie la Bucureşti în Parlament, interesul nostru este de a promova o cascadă de proiecte în următorii ani pentru a face de nerefuzat candidatura oraşului la statutul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021. Sigur, puteţi bănui că lobby-ul contează foarte mult, dar elementul, piatra de temelie, dosarul de candidatură trebuie să arate nu numai că oraşul e splendid ca sit, ci şi că este unic în Europa. Dumneavoastră ştiţi mai bine care sunt instituţiile Timişoarei, e vorba şi de instituţiile de cultură, de muzeele din Timişoara (...)", a declarat Barbu, conform mediafax.ro.

Oraşele din România înscrie în competiţia Capitală Culturală Europeană 2021 sunt: Arad, Timişoara, Alba-Iulia, Cluj-Napoca, Iaşi, Craiova şi Sfântu-Gheorghe. Bucureştiul este cel mai recent aspirant la titlu. Câştigătorul va fi anunţat la sfârşitul anului şi va împărţi onoarea de a fi Capitală Culturală Europeană cu o localitate din Grecia.

Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană în 2007.

 

Comenteaza