Film românesc în competiţia de la Locarno

Film românesc în competiţia de la Locarno
Festivalul de film, care se desfășoară din 1946 la Locarno, Elveţia, a devenit unul dintre cele mai importante festivaluri din Europa, iar organizatorii se așteaptă anul acesta la o participare de peste 100.000 de persoane.

Din anul 1968 premiul principal al festivalului "Pardo d'oro", (Leopardul de aur) este dotat cu suma de 90.000 franci elvețieini, aproximativ 56.000 Euro.

În perioada 3 - 13 august la Locarno vor fi difuzate peste 250 de producții cinematografice. În fiecare seară, mii de persoane vor asista la proiecții zilnice de filme în aer liber în Piazza di Locarno, alături de alte câteva mii de spectatori așteptați în sălile de cinema pentru a viziona cele 17 filme aflate în concurs.

În competiţie este înscris și lungmetrajul "Inimi cicatrizate", în regia lui Radu Jude, care a fost selectat în competiția oficială și va fi prezentat în premieră mondială pe 7 august. Proiecțiile vor avea loc în prezența regizorului Radu Jude, actorilor Lucian Teodor Rus, Ilinca Hărnuț, monteurului Cătălin Cristuțiu, sound designer-ului Dana Bunescu, producătorului Ada Solomon.

„Inimi cicatrizate" este o adaptare liberă după opera literară a lui Max Blecher. Acțiunea filmului are loc în anul 1937, când Emanuel, un tânăr de 20 de ani, bolnav de tuberculoză osoasă, se internează într-un sanatoriu de pe malul mării. Din distribuție fac parte actorii Lucian Teodor Rus, Ivana Mladenovic, Ilinca Hărnuț, Șerban Pavlu, Marian Olteanu, Alexandru Dabija, Dana Voicu, Fernando Klabin, Adina Cristescu.

Festivalul de Film de la Locarno (Elveția) va acorda premiul pentru activitate artistică lui Harvey Keitel în 6 august în Piazza Grande, conform 20minutes. Spectatorii vor avea ocazia să revadă filmul "Smoke" de Wayne Wang, în care Keitel deține rolul principal, iar duminică 7 august publicul va putea sta de vorbă cu actorul.

Comenteaza