Fado şi nu numai cu Ana Moura la Cluj

Fado şi nu numai cu Ana Moura la Cluj
Cunoscuta interpretă de fado Ana Moura a concertat în faţa unei săli arhipline la Teatrul Naţional din Cluj. Renumita cântăreaţă a fost acompaniată de cinci instrumentişti, interpretând atât fado tradiţional, cât şi unele melodii mai apropiate de jazz sau chiar de muzica uşoară.

Clujenii au umplut până la refuz sala Teatrului Naţional luni seară la concertul susţinut de Ana Moura, una din cele mai cunoscute interprete de fado, stil de muzică tradiţională portugheză.

Acompaniată de cinci instrumentişti, artista şi-a făcut apariţia într-o rochie lungă, neagră, care i-a permis, totuşi, să îşi acompanieze interpretarea cu mişcări de dans. Ea a întâmpinat audienţa cu "Bună seara!", mulţumind publicului, tot în română, după fiecare melodie. În prima parte a concertului, una destul de scurtă, ea a cântat exclusiv în portugheză.

Pe fondul acompaniamentului, în care pe lângă celebra chitară portugheză, cu un sunet deosebit, în mod tradiţional asociată cu fado şi cu chitara acustică, au fost incluse şi tobele şi clapele, unele melodii au căpătat un aer foarte modern.

În partea a doua au ieşit la rampă instrumentiştii, ritmurile lor aducând mai degrabă a cafe-concert sau a reprezentaţie de jazz. Artista a cântat apoi inclusiv în limba engleză, precizând, de altfel, că noul său album include mai multe tipuri de melodii, inclusiv unele cu inspiraţie folk, specifică nordului Portugaliei.

În special în a doua parte unele melodii au adus a jazz sau chiar a muzică uşoară, plăcută auzului, dar lipsită de misterul cu care unii asociază fado. Artista a încheiat în forţă, cu ritmuri foarte antrenante, iar la bis a interpretat un cântec tradiţional de fado, fără tobe şi clape.

Spectatorii au aplaudat cu entuziasm, de mai multe ori pe parcursul spectacolului, fiind adeseori îndemnaţi de interpretă să o acompanieze cu bătăi din palme. Concertul de la Cluj al Anei Moura a făcut parte dintr-un turenu în mai multe oraşe din România.

 

Comenteaza