Concert caritabil în memoria Doinei Cornea

Concert caritabil în memoria Doinei Cornea

Celebrul violonist Alexandru Tomescu și ansamblul Flauto Dolce vor susține în 7 martie un concert caritabil în beneficiul Fundației Doina Cornea (FDC). 

Evenimentul urmărește să strângă fondurile necesare pentru înființarea fundației, care să le amintească viitoarelor generații despre importanța și costul unor valori precum curajul de a spune adevărul și libertatea de conștiință.

Concertul va avea loc la sala Auditorium Maximum, sâmbătă 7 martie, de la ora 19:00. Prețul unui bilet este de 50 de lei, iar toți cei care vor accepta invitația vor primi o diplomă în serie limitată, care le va atesta calitatea de contributori la înființarea FDC. 

Invitatul special al serii va fi Alexandru Tomescu, violonistul care a demonstrat că poate „îmblânzi" orice formă de muzică și care va cânta la vioara sa Stradivarius Elder-Voicu. Va urca pe scenă și ansamblul Flauto Dolce. Repertoriul acestuia este format din muzică veche și tradițională din Europa Occidentală.

Campania de înființare a FDC este condusă de Leontin Iuhas, fiul acesteia. Pentru a sprijini strângerea de fonduri, acesta a scos la licitație mai multe obiecte personale și obiecte de artă care i-au aparținut sau au fost create de Doina Cornea.

Ceasul ei de mână, biroul de lucru sau una dintre păpușile folosite pentru a trimite mesaje secrete în străinătate, sub „nasul" Securității comuniste, sunt printre obiectele din colecție. Acestea vor fi prezentate în cadrul concertului din 7 martie, iar ulterior vor fi vândute în cadrul unei licitații caritabile organizate de Artmark, care va avea loc la București, în 24 martie, la Athenee Palace Hilton.

"De ce o fundaţie Doina Cornea? E o întrebare pe care mi-am pus-o înainte să încep demersurile pentru înființarea fundației. E o întrebare pe care mi-o pun în mod deosebit acum, după ce am pornit la drum Răspunsul mi-a venit, în mod firesc, ca rezultat al greutăților întâmpinate cu ocazia fiecărei acțiuni pe care încerc să o întreprind. Mi-am dat seama cât de greu este să lucrezi singur şi cât de mult contează să conveargă mai multe forţe în aceeaşi direcție.

Proiectele fundației, de la convingerea Romfilatelia să emită un timbru cu Doina Cornea la organizarea unei expoziții itinerante cu picturile şi desenele mamei, de la publicarea unor scrieri şi documente până la realizarea şi exploatarea unei case memoriale sunt obiective a căror realizare necesită atât resurse financiare cât şi o logistică ce depășesc puterea unei singure persoane" spune Leontin Iuhas.

„Societății românești de azi îi lipsesc multe, dar nimic nu-i lipsește mai mult decât modelele umane - acele personalități exemplare care prin opera și viața lor merită a fi amintite, omagiate și imitate, și după ce nu mai sunt printre noi. Doamna Doina Cornea (iată un nume care nu poate fi folosit nici după moarte fără atributul de politețe) ne-a ținut tuturor locul și a reprezentat poporul român în fața restului Europei ani la rând – un model și o remușcare că nu aveam curajul să-i urmăm exemplul.

Acest exemplu trebuie să rămână viu în continuare, pentru ca și următoarele generații să-i poată învăța dăruirea și îndrăzneala. De aceea, nu e nimic mai necesar și mai firesc decât un Muzeu Doina Cornea în casa ei de la Cluj, acea casă care rezistă în fața istoriei, nu numai în realitate, ci și în fotografiile de urmărire din dosarul ei de securitate", a declarat scriitoarea Ana Blandiana, la rândul ei un simbol al rezistenței anticomuniste și una din fondatoarele FDC.

Comenteaza