Comedia primează în noua stagiune a Teatrului Naţional clujean

Comedia primează în noua stagiune a Teatrului Naţional clujean
Clovnii extratereştrii este cel mai aşteptat spectacol din stagiunea 2014-2015 a Teatrului Naţional Cluj-Napoca, o poveste captivantă şi dinamică despre maturizare şi desprinderea de vechile obiceiuri.

Regia şi scenariul primei premiere a stagiunii îi aparţin profesorului şi omului de teatru american Elie Simon care a creat acest spectacol special pentru Teatrul Naţional şi pentru actorii de aici.

Este extrem de incitant pentru mine să fiu aici pentru a doua parte din această saga a clovnilor. În această poveste descoperim cum un trib de clovni vin pe planeta Pământ, de pe planeta lor nativă, care este planeta clovnilor şi cum trebuie să lupte pentru a asimila cât mai multe lucruri şi a-şi găsi locul în această nouă lume. Ridicăm problema imigrării, adaptării la un nou spaţiu şi a persecutării unor anumite persoane de către semenii lor. Întrebarea care se pune este ce înseamnă să-ţi laşi propria cultură, propria casă şi să intri într-o nouă societate, să te adaptezi”, a spus regizorul piesei, Eli Simon.

Clovnul se regăseşte în ultimele două spectacole ale regizorului american, şi acesta reprezintă copilul interior care se află în fiecare dintre noi.

„Pentru mine clovnul este o parte foarte profundă a experienţei noastre, face parte din noi şi reprezintă copilul din fiecare, copilăria pură. Este ceea ce numesc eu copilul profund din fiecare dintre noi, cel care este capabil să trăiască experienţa bucuriei, a tristeţii, a iubirii la un nivel foarte profund. Toţi avem un clovn interior, dar pe măsură ce creştem şi devenim adulţi, suntem nevoiţi să-l suprimăm. În caz contrar am merge cu toţii la închisoare. În piesă este vorba tocmai despre această obligaţie de a lăsa clovnul interior deoparte, de a-l îndepărta cât mai mult pentru a ne putea integra şi a ne întegra în lumea adulţilor şi a societăţii în care trăim”, a spus Simon.

Ada Milea este o prezenţă specială în acest spectacol şi va anima atmosfera într-un rol vesel în care va  cânta muzică funk, preferata clovnilor.

„Asta va fi partea cea mai distractivă. Este ca atunci când Bob Dylan a trebuit să treacă la chitară electrică, de la muzica folk, lucru care a fost şocant pentru toată lumea. În piesa de teatru este vorba de muzică americană funk. Adei Milea nu îi vine neapărat natural să cânte acest gen de muzică, dar este atât de talentată, încât ar putea aborda orice stil muzical i s-ar cere. În lumea pe care eu am creat-o, clovnilor le place muzica funk”, a spus Simon amuzat.    

Avanpremiera piesei Clovnii extratereştrii are loc pe 23 septembrie de la ora 19, în Sala mare a Teatrului Naţional din Cluj, iar premiera oficială va fi pe 10 octombrie de la ora 20, în cadrul Întâlnirilor Internaţionale de la Cluj.

Spectacolul îl are ca scenograf pe Cristian Rusu, asistent de regie Leta Popescu, maestru de lumini Jenel Moldovan şi distribuţia formată din Adriana Bălicescu, Ruslan Bârlea, Patricia Brad, Dan Chiorean, Călin Codreanu, Ramona Dumitrean, Anca Hanu, Cătălin Herlo, Silvius Iorga, Elena Ivanca, Radu Lărgeanu, Miron Maxim, Angelica Nicoară, Dragoş Pop, Cristian Rigman, Matei Rotaru, Alexandra Tarce, Irina Wintye şi Ada Milea.

 

Comenteaza