Cel mai vechi cinematograf din țară, redat publicului. Planurile familiei Sebestyen pentru Cinema Arta din Cluj FOTO

Cel mai vechi cinematograf din țară, redat publicului. Planurile familiei Sebestyen pentru Cinema Arta din Cluj FOTO
Cinematograful Arta îşi redeschide porţile pentru public după mai bine de cinci ani. Acest simbol al Clujului a fost închis în 2011 după plecarea operatorului RADEF RomâniaFilm.

A mai funcţionat doar pe perioada Festivalului Internaţional de Film Transilvania, iar în ultimii doi ani a găzduit câteva conferinţe în cadrul Zilelor Arhitecturii. De menţionat este faptul că, după ce clădirea a fost retrocedată, noii proprietari - Andrei și Monica Sebestyen - au declarat că își doresc să mențină statutul sălii de cinema.

În anii ce au urmat, Monica Sebestyen a participat la numeroase cursuri internaționale pe tema gestiunii sălilor destinate filmului, descoperind că majoritatea cinematografelor de artă din Europa se confruntă cu aceleași probeleme ca și Cinema Arta. După finalizarea cursurilor, ea a înființat Asociația „Arta în dialog", prin intermediul căreia a început să strângă fonduri pentru salvarea şi redeschiderea spaţiului de cultură din Cluj.

La începutul lui 2016 s-a înscris cu proiectul "Reactivarea cinematografului Arta din Cluj-Napoca" - ce își propune transformarea cinematografului într-un loc activ, un catalizator pentru comunitate, funcționând nu doar ca loc de proiecție a filmelor de artă, ci ca spațiu cultural semnificativ pentru întregul oraș, în care filmele și activitățile culturale devin evenimente sociale în sine - la "Urbaniada", concurs naţional ce premiază soluții concrete pentru îmbunătățirea vieții în spațiul urban.

Proiectul clujencei s-a numărat printre câştigătorii competiţiei şi a primit o finanțare de 50.000 de euro. Un prim eveniment din cadrul acestui demers a avut loc la începutul lunii iulie 2016 - RE:ARTA: un weekend cu proiecții de filme ShortsUp, ateliere pentru copii şi un tur ghidat al spaţiului. De asemenea, participanții au fost invitaţi să împărtășească amintiri legate de cinema, precum și dorințe legate de viitorul acestuia şi să le scrie pe un panou special amenajat în foyerul cinematografului.

ZIUA de CLUJ a stat de vorbă cu Monica Sebestyen despre viitorul Cinematografului Arta din Cluj-Napoca.

Reporter: Ce alte evenimente vor mai fi derulate în cadrul proiectului "Reactivarea cinematografului Arta din Cluj-Napoca" şi când vor avea acestea loc?

Monica Sebestyen: Re:ARTA a fost un prim eveniment din procesul de reactivare a cinematografului, în care am vrut să interacționăm cu viitorul nostru public. Fiind un spațiu simbolic al Clujului, cu o istorie atât de bogată, am vrut să aflăm care sunt amintirile clujenilor legate de cinema, dar și care sunt dorințele legate de viitorul acestuia.

Toate aceste lucruri au putut fi povestite, scrise și desenate în foyerul cinematografului. Pe lângă acestea, am mai avut maratonul de filme scurte ShortsUp și, un tur ghidat prin care am vrut să facem cunoscută istoria cinematografului și importanța în contextul cinematografic al orașului.

Urmează să vă ținem la curent cu evenimentele viitoare de la Arta, care vor avea loc în această toamnă.

R: Conform competiţiei Urbaniada, proiectul dumneavoastră beneficiază de o finanţare de 50.000 de euro. Banii merg doar către organizarea de evenimente sau aveţi în vedere şi amenajări temporare sau permanente în interiorul cinema-ului, renovări, etc?

M.S.: Proiectul Urbaniada vizează în principal echiparea spațiului, mai exact modernizarea instalațiilor indispensabile funcționării lui. După aceste intervenții spațiul va deveni confortabil pentru publicul nostru și ne va permite să organizăm evenimente pe tot parcursul anului.

R: Ce se întâmplă cu cinema-ul din toamnă, după finalizarea proiectului câştigător la Urbaniada? Înţeleg că se vrea transformarea acestuia într-un spațiu cultural semnificativ pentru întregul oraş. Va fi permanent deschis pentru proiecţii de filme, se vor organiza şi alte evenimente culturale conexe? Va putea fi închiriat sau există un investitor privat care să susţină proiectul pe termen lung?

M.S.: Așa cum menționam anterior, după proiecul Urbaniada spațiul va putea fi utilizat constant. Fiind un loc simbolic al orașului, vom continua istoria lui de peste 100 de ani, proiectând în continuare filme de artă. Mai mult decât atât, vom diversifica tipul de programe prin organizarea unor evenimente culturale regulate, devenind astfel un loc de intersecție a diferitelor arte, un hub cultural și creativ. Suntem deschiși pentru colaborări și sala ar putea fi închiriată pentru evenimente care se încadrează în profilul spațiului.

Clădirea în care se află fostul cinema - Palatul Sebestyen - a fost construită în 1913 de către David Sebestyen, un important antreprenor al oraşului. Inaugurarea cinematografului, în toamna aceluiaşi an, sub numele de Select, a coincis cu realizarea primului film clujean în regia legendarului Jenő Janovics, „Sárga Csiko" (Murgul șarg), o peliculă care s-a bucurat un succes internațional răsunător.

Până la sfârşitul celui de-al doilea război mondial a fost condus de Jenő şi Korda Sandor (cunoscut drept Sir Alexander Korda, personalitate marcantă pentru începuturile cinematografiei britanice). Chiar şi după naţionalizarea de către regimul comunist după 1948, cinematograful a continuat să functioneze neîntrerupt până în urmă cu cinci ani.

După un îndelung proces, Palatul Sebestyen a fost parțial retrocedat, în 12 martie 2010, urmașilor lui David Sebestyen, eveniment care a declanșat în mod inconștient evenimentele care au dus la închiderea pe termen nedeterminat a Cinema Arta. Aceștia au putut intra în posesia imobilelor abia după un an de zile.

Cinematografele de tradiţie ale Clujului, redate rând pe rând comunităţii

În ultimii ani, alte două cinematografe de tradiţie din Cluj-Napoca au fost redate comunităţii. Este vorba despre Cinema Mărăşti şi Cinema Dacia din cartierul Mănăştur. Acestea se află în proprietatea municipalităţii şi au fost reabilitate în urma unor investiţii ce se ridică la suma totală de 5 milioane de lei, bani de la bugetul local.

De asemenea, în aprilie, Primăria Cluj-Napoca şi-a anunţat intenţia de a-şi exercita dreptul de preemţiune pentru cumpărarea clădirii în care a funcţionat cinema Favorit. Preţul cerut este de 380.000 de euro.

Clădirea în care a funcţionat Favorit are o vechime de 116 ani. Palatul Urania a fost printre primele construite în Cluj-Napoca. Clădirea a fost gândită astfel încât să găzduiască un cinematograf şi în partea de jos să aibă mai multe restaurante şi o cofetărie.

Cinematograful din incinta palatului este primul din Cluj şi dintre cele mai vechi din Transilvania; aici au rulat primele filme mute, în vremurile celui de-al doilea război mondial. Clădirea a fost naţionalizată de comunişti, iar cinematograful a primit numele 23 August, iar după 1989 a primit numele de Favorit.

 

Etichete
Comenteaza