Foto Cel mai lung sector de frontieră terestră romană din Europa este în România. Dosarul Limes Dacicus a fost depus la UNESCO

Cel mai lung sector de frontieră terestră romană din Europa este în România. Dosarul Limes Dacicus a fost depus la UNESCO
| Foto: Facebook/MNIT

Muzeul Naţional de Istorie a României a anunţat că dosarul Limes Dacicus, rezultat al activităţii desfăşurate în cadrul Programului Naţional LIMES, finanţat de Ministerul Culturii, a fost înaintat la UNESCO.

Dosarul Limes Dacicus a fost depus pe 31 ianuarie 2023 la UNESCO.

La elaborarea dosarului Limesului Dacic au participat experţi din cadrul Ministerului Culturii, Institutului Naţional al Patrimoniului, Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, în cooperare cu membrii Comisiei Naţionale Limes şi reprezentanţi ai altor instituţii partenere.

"Astfel, obiectivul Programului Național Limes a fost (aproape) atins: majoritatea siturilor arheologice din Dacia sunt incluse în aplicația înaintată ieri la UNESCO, în Paris. Spunem că ”aproape” pentru că acest rezultat este, de fapt, abia începutul.

În urmă cu doar câțiva ani, toți specialiștii din Europa aveau îndoieli că România va reuși să propună Frontierele Imperiului Roman = Frontiers of the Roman Empire (FRE) din Dacia pe listele Patrimoniului Mondial. Dar iată că Limesul dacic va intra în curând într-o companie selectă. Din cei peste 7000 km ai frontierelor romane din jurul Mediteranei, Dacia va contribui cu circa 1500 de km de frontiere compuse din situri arheologice: fortificații mai mari sau mai mici, turnuri de semnalizare, așezări civile, drumuri, instalații termale, valuri artificiale de pământ sau porțiuni de ziduri", au transmis reprezentanții Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.

Cel mai lung sector de frontieră terestră romană din Europa este în România. Dosarul Limes Dacicus a fost depus la UNESCO

Evenimentul de depunere a dosarului de nominalizare la Paris a avut loc cu participarea reprezentantului Delegației Permanente a României pe lângă UNESCO, E.S. Simona-Mirela Miculescu, și a coordonatorilor acestui dosar: Irina Iamandescu (director adjunct al Institutului Național al Patrimoniului și punct focal național al României pentru Convenția privind protecția patrimoniului mondial, cultural și natural), Felix Marcu (manager al Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei și președinte al Comisiei Naționale Limes), precum și Barry Gamble, expert și consultant internațional în patrimoniu cultural.

Cel mai lung sector de frontieră terestră romană din Europa este în România. Dosarul Limes Dacicus a fost depus la UNESCO

Documentația pentru acest dosar a fost elaborată de reprezentanții Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, coordonați de Felix Marcu și Monica Gui, și de cei ai Institutului Național al Patrimoniului, coordonați de Irina Iamandescu și Raluca Grama.

"Sunt mulți cei care au contribuit cu informațiile care au stat la baza întocmirii dosarului, care cuprinde 5 volume reprezentând aproximativ 3000 de pagini: în special reprezentanții Muzeului Național de Istorie a României (au elaborat fișele anexe la 33 de situri), ai Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni (au elaborat fișele anexe la 5 situri), și ai Muzeul Județean Mureș (au elaborat fișele anexe la 16 situri) instituții responsabile cu documentarea siturilor din sud-estul Daciei și din estul Transilvaniei. MNIT a avut în responsabilitate majoritatea covârșitoare a siturilor ((au elaborat fișele anexe la 231 de situri), a celor care compun granița de vest a Daciei și a celor ce formează cel mai complex sector, de nord și de nord-vest. În plus, reprezentanții MNIT au elaborat și coordonat dosarul propriu-zis, în special primele capitole", se mai arată în mesajul MNIT.

"Demersul ar fi fost imposibil fără cei care au contribuit la cercetarea acestor monumente și îi menționez doar pe câțiva, pe cei care nu o mai pot face în mod direct: K. Toma, Gr. G. Tocilescu, P. Polonic, A Buday, Em. Panaitescu, C. Daicoviciu, M. Macrea, D. Tudor, I. Ferenczi, Al. V. Matei, D. Isac, N. Gudea, D. Protase, I. Bajusz sau Al. Diaconescu. Nici fără sprijinul numeroșilor colegi din Europa nu am fi ajuns aici și îl amintesc pe cel care ne-a părăsit recent, C. S. Sommer", a declarat Felix Marcu, manager al Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei și președinte al Comisiei Naționale Limes.

Cel mai lung sector de frontieră terestră romană din Europa este în România. Dosarul Limes Dacicus a fost depus la UNESCO

Dosarul va face obiectul unei evaluări tehnice a International Council on Monuments and Sites, principalul organ de evaluare al UNESCO pentru obiectivele culturale propuse spre înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial, o decizie privind înscrierea urmând a fi luată în cadrul sesiunii Comitetului Patrimoniului Mondial din 2024.

De ce este important Limesul Dacic pentru patrimoniul mondial

"Limesul Dacic este cel mai lung sector de graniță terestră romană din Europa, întinzându-se pe mai mult de 1000 km. Existența Limesului Dacic oferă o viziune cu totul diferită asupra sistemului Limesului Dunăren, care a fost înlocuit parțial timp de mai bine de un secol și jumătate de Limesul Dacic. Ingineria și construcția Limesului ilustrează capacitatea tehnologică și organizatorică a Imperiului Roman și reflectă modul în care resursele au fost desfășurate de armata romană. Limesul Dacic prezintă un caracter și o compoziție unice în comparație cu alte componente ale FRE, ilustrând răspunsuri creative la provocările distinctive ale topografiei, climatului asociat și amenințărilor percepute. Este cel mai complex concept unitar de graniță romană din interiorul imperiului, reunind toate celelalte sisteme, utilizate alternativ în lumea romană", explică specialiștii Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.

 

 

Comenteaza