Au cântat pentru jumătate de sală. Public puţin la concertele educative ale Filarmonicii FOTO / VIDEO

Au cântat pentru jumătate de sală. Public puţin la concertele educative ale Filarmonicii FOTO / VIDEO
Reputaţii muzicieni din cadrul ansamblului Cvartetul Transilvan, în componenţa căruia se află unul din cei mai apreciaţi violonişti din ţară, Gabriel Croitoru, respectiv rectorul Academiei de Muzică "Gheorghe Dima", Vasile Jucan au susţinut două concerte educative pentru copii şi tineri sâmbătă la Cluj. Cu toate acestea participarea la reprezentaţii a fost una scăzută.

Folosind o abordare interactivă, uzând de talentul de prezentator şi de deschiderea către publicul tânăr a dirijorului Matei Pop, în calitate de prezentator, Filarmonica clujeană încearcă să îi familiarizeze pe copiii şi tinerii clujeni cu muzica clasică: programe accesibile, interacţiune cu cei mici, explicaţii, mici glume, sunt câteva dintre ingredientele menite să facă mai accesibilă pentru publicul larg o muzică plină de farmec dar percepută adesea ca una doar a elitelor şi ocolită astfel de foarte mulţi tineri, copii, dar mai ales de părinţii lor.

Doar câteva zeci de persoane, în special părinţi însoţiţi de câte unul, doi copii, au participat sâmbătă la cele două reprezentaţii educative susţinute în sala studio a Academiei de Muzică de Cvartetul Transilvan. Pe scenă s-au aflat rectorul Conervatorului clujean, Vasile Jucan, Gabriel Croitoru, care deţine dreptul de a cânta pe vioara Guarnieri ce i-a aparţinut lui George Enescu, alături de colegii lor, Nicuşor Silaghi şi Marius Suărăşan cu care alcătuiesc Cvartetul Transilvan, ansamblul de muzică de cameră al Filarmonicii din Cluj-Napoca.

"Declar programul <divertismente muzicale> inaugurat. Ce ziceţi copii, la ce se referă divertismente muzicale: este muzică mai accesibilă sau mai grea?", a întrebat Pop. "Uşoară", a venit răspunsul unui copil, nepot al unui muzician clujean. Dialogul prezentatorului cu copiii, dar şi cu părinţii acestora, a continuat pe tot parcursul reprezentaţiilor, în scopul de a le "traduce" pe cât mai mult cu putinţă tâlcul şi semnificaţia fragmentelor cântate. "Să vedem cine a compus fragmentul interpretat mai înainte? Câţi compozitori ştiţi?", s-a adresat Pop copiilor, aşteptând ca micuţii să etaleze nume de la Mozart la Bach, Vivaldi şi Strauss, până a ajunge la compozitorul vizat, Joseph Haydn.    

Cu răbdare cei patru instrumentişti s-au adaptat indicaţiilor prezentatorului evenimentului, rectorul Vasile Jucan intervenind şi el pe alocuri. Cvartetul Transilvan a susţinut sâmbătă două astfel de reprezentanţii educative, cu genericul "divertismente muzicale", programul incluzând lucrări de Piotr Ilici Ceaikovski, Fritz Kreisler, Wolfgang Amadeus Mozart, Jules Massenet, Ástor Piazzolla, Antonín Dvořák.

Atmosfera a fost una destinsă, inspirată de prezenţa de spirit a prezentatorului şi de profesionalismul interpreţilor, însă a surprins numărul relativ scăzut de participanţi. La una din primele reprezentaţii de acest gen, din urmă cu aproximativ doi-trei ani sala a fost plină, foarte mulţi copii fiind prezenţi în sală. 

Comenteaza