Film de lungmetraj dublat în rromani: O gură de aer proaspăt pentru comunitatea de rromi

Film de lungmetraj dublat în rromani: O gură de aer proaspăt pentru comunitatea de rromi
| Foto: captura jw.org

Luni, 26 iulie 2021, va fi lansată on-line prima parte a filmului de lungmetraj cu titlul "Daniel, un om al credinței" dublat în limba rromani (România). Acesta prezintă viața profetului Daniel, așa cum o dezvăluie Cuvântul lui Dumnezeu.

Lansarea lungmetrajului "Daniel, un om al credinței", este parte a programului congresului „Puternici datorită credinței!” ţinut on-line de Martorii lui Iehova din întreaga lume. A doua parte a producției va fi disponibilă, tot online, începând cu data de 16 august 2021.

Traducerea și dublarea în rromani a acestui proiect a durat peste șase săptămâni și a implicat colaborarea a peste 60 de traducători, interpreți, editori și regizori din România. În traducerea și dublarea filmului s-a folosit un limbaj care să poată fi înțeles de cât mai mulți vorbitori de rromani din România. Acest lucru a fost posibil deoarece s-au folosit traducători care vorbesc diverse dialecte din diferite zone ale țării. În plus, echipa de editare a folosit la înregistrări atât persoane care au învățat această limbă, cât și vorbitori nativi de rromani.

Un membru al echipei de traducere și editare a spus: „Nu a fost ușor să găsim un corespondent la fiecare replică pentru a fi înțeleasă de toți rromii și să [sune] cât mai «țigănește». Dar colaborarea ne-a ajutat să găsim cele mai bune variante”. Referitor la eforturile depuse pentru a finaliza filmul, un alt membru al echipei a spus: „A fost un proiect deosebit care la început ni s-a părut greu... Însă pe parcursul proiectului, după fiecare parte pe care o vizionam, ne dădeau lacrimile”.

După ce a urmărit trailerul filmului în rromani, un bărbat i-a spus celui ce i-a trimis link-ul: „Mamă, …[e] în țigănește! Trimite filmul să îl văd acum”. Aflând că filmul se va lansa abia pe 26 iulie 2021, el a continuat: „Te rog din inimă să nu uiți să îl trimiți să îl văd și eu cu ai mei”. Trailerul filmului poate fi vizionat accesând site-ul jw.org și navigând la BIBLIOTECĂ > Materiale Video > Producții speciale. Acesta este disponibil în multe dialecte rromani, printre care și rromani (România).

Lungmetrajul bazat pe Biblie durează în total două ore și prezintă viața profetului Daniel, așa cum o dezvăluie Cuvântul lui Dumnezeu. El arată cum a reacționat profetul Daniel când a trecut prin probleme care i-au pus la încercare credința. Se estimează că peste 40 000 de persoane vorbitoare de rromani din România și din străinătate vor urmări filmul. Întreaga producție poate fi urmărită și descărcată gratuit de pe site-ul jw.org, acesta fiind disponibil în 1-034 de limbi, printre care și limba rromani (România). Toate materialele bazate pe Biblie de pe site pot fi citite și descărcate gratuit, indiferent de limbă, anunţă Biroul de Informații Publice, Organizația Religioasă „Martorii lui Iehova”. 

În România, programul congresului „Puternici datorită credinței!” se poate urmări în limbile: română, maghiară, rromani și limbajul semnelor românesc pe site-ul jw.org

Comenteaza