Artist clujean cu expoziţie la Berlin

Artist clujean cu expoziţie la Berlin
Lucrările lui Ciprian Mureşan sunt admirate în această perioadă într-o prestigioasă galerie de artă din capitala germană.

Mai multe creaţii ale artistului clujean Ciprian Mureşan sunt expuse până la sfârşitul lunii august într-o prestigioasă galerie din Berlin. în cadrul expoziţiei poate fi văzută şi controversata lucrare “Sfârşitul Planului Cincinal”, o “replică” la scandaloasa lucrare “Nona Ora” a artistului Maurizio Cattelan.

 

în lucrarea lui Mureşan, realizată în 2004, “personajul” Papa Ioan Paul al II-lea din mult-comentata “Nona Ora” a fost înlocuit cu Patriarhul Teoctist, care este înfăţişat în poziţie orizontală, lovit de un meteorit. Creaţiile recente ale lui Mureşan includ desene, animaţii şi fotografii, dar şi sculptură şi producţii video.

 

“Punctul de plecare al artistului îl constituie schimbările de după 1989 în statele ex-comuniste. în jurul acestui punct, Mureşan analizează teme precum identitatea culturală sau procesul de colectivizare. Artistul are o abordare specifică istoricului de artă, fapt care are ca rezultat interpretări idiosincrasice ale prezentului”, scrie Marius Babias, curatorul expoziţiei din capitala germană.

 

“Critica socială inclusă în lucrările lui Mureşan este un semn distinctiv al «Generaţiei de la Cluj», însă critica lui se extinde dincolo de situaţia geopolitică din Europa de Sud-Est, fără a o nega. De altfel, această generaţie este implicată în redesenarea rolului artei contemporane în societate”.

 

Animaţiile “Botezat” (2009) şi “Pionier” (2010), prezente la Berlin, au drept personaje un copil care ţipă în timp ce este băgat în cristelniţă, respectiv un pionier care inhalează prenadez dintr-o pungă. “în instalaţia «Credincioşi incorigibili», Mureşan transformă spaţiul expoziţional din Berlin într-unul sacru: un şir de strane şi un altar sunt aşezate în galerie, dar «instalaţia» nu include vreo icoană, crucifix sau... un preot”, mai scrie Babias. Alte lucrări din cadrul expoziţiei sunt “Rinocerii”, “Alege” şi filmul animat 3 D “Rubliov”. Galeria berlineză se numeşte Neuer Berliner Kunstverein (n.b.k.), instituţie înfiinţată în 1969 şi dedicată artei contemporane.

 

 “La înfiinţare, scopul a fost de a prezenta arta contemporană publicului larg şi de a invita acel public să participe în mod activ la procese culturale”, scrie pe pagina de internet www.nbk.org. Expoziţia lui Ciprian Mureşan va rămâne deschisă la Berlin până în 22 august.

 

De la Paris la Tel Aviv

 

Mai multe lucrări ale lui Ciprian Mureşan au putut fi văzute recent la Centrul Pompidou din Paris (foto), la Renaissance Society din Chicago, la New Museum din New York, dar şi la Bienala de Artă de la Sidney.

 

 în 2009, Mureşan a fost unul din artiştii care au reprezentat România la Bienala de la Veneţia. Ciprian Mureşan a mai expus la Kontainer Gallery, Los Angeles, Dvir Gallery, Tel Aviv, Galeria Plan B, Cluj-Napoca, Studio Protokoll, Cluj-Napoca, Trafó Gallery, Budapesta. El face parte din redacţia revistei IDEA artă+societate, care, în opinia specialiştilor, este una dintre cele mai influente publicaţii de artă din Europa de Est.



 

Comenteaza