Al Di Meola revine la Cluj cu noul său album, „Opus”. "Nu mă încadrez în nicio categorie muzicală. Trebuie să mă asculți ca să îți dai seama cine sunt cu adevărat"
- Scris de Ziua de Cluj
- 16 Noi 2018, 11:15
- Cultură
- Ascultă știrea

Renumitul chitarist, compozitor şi producător american de jazz-fusion Al Di Meola revine la Cluj, în 26 noiembrie, la Opera Naţională Română, cu cel mai nou proiect muzical al său: albumul "Opus".
Nou album, „Opus”, marchează o nouă etapă în viața artistului. Artistul susține că pentru prima dată, a compus muzică fiind complet fericit. Acesta răspunde la câteva întrebări pentru fanii săi din România.
Ați început să cântați de mic la chitară, dar știați unde vreți să ajungeți sau unde o să vă ducă chitara. Aveați planuri în muzică?
Am început să cânt la chitară când aveam șapte ani. Au fost anii de glorie ai muzicii pop; am fost obsedat de Beatles și de tot ce avea legătută cu Marea Britanie. Puțin mai târziu am primit un adevărat profesor de chitară, care era de fapt un aventurist de jazz vechi, și mi-a deschis ochii în fața acestei lumi. Așa că de foarte devreme am cântat și am iubit diferite genuri de muzică. Deci, cred, nu, nu am planificat-o!
Care a fost primul lucru la care te-ai gândit când i-ai propus pe Paco de Lucia să colaboreze pe albumul tău "Elegant Gypsy"?
Mi-a plăcut absolut tot ceea ce a făcut Paco, pentru că era atât de diferit și din nou atât de potrivit cu muzica mea. Problema majoră a fost că, atunci când ne-am întâlnit la începutul anilor '70, el nu vorbea engleza, eu nu am vorbeam spaniola și ne-am înțeles destul de greu. Paco a fost atât de emoționat când a fost prima dată în SUA, eram la New York, la Electric Ladyland Studio, iar prima zi de înregistrare a fost un dezastru. Dar a doua zi... a fost magie și melodia ne-a ieșit din prima.
Vorbind de jazz, de când ai știut că visele tale au devenit realitate?
Să cânt cu Return to Forever a fost un vis care a devenit adevărat. Aveam 19 ani, călătorisem în lume, eram într-un studio de discuri și în camera următoare era John Lennon. Trăiam visul meu cel mai profund. Și m-am bucurat tare mult de el!
Privind toate proiectele, albumele și colaborările tale din 1974, ți-a luat mult timp să îți dai seama cine ești ca artist/chitarist?
Am evoluat mai mult decât să mă descoper și încă nu cred că am terminat. Am încercat să lucrez mai mult la instrument, să-l explorez mai mult. Pentru mine este o călătorie. Dacă aș putea să practic și să scriu toată ziua, ar fi minunat. Muzica este meditația mea.
A fost greu să te dezvolți și ca un compozitor în timpul carierei tale solo?
Pentru mine era într-adevăr o modalitate de a exprima ceea ce simt mult mai bine decât am putut vreodată în cuvinte.
Dacă ar trebui să te descrii ca un chitarist de jazz pentru cineva care îi place jazzul, dar nu știe muzica ta, ce ai spune?
Nu mă încadrez în nicio categorie muzicală. Trebuie să mă asculți ca să îți dai seama cine sunt cu adevărat.
Al Di Meola (Al Laurence Dimeola) este un chitarist de jazz, jazz-rock, jazz-fusion american, de origine italiană. Considerat drept unul dintre marii tehnicieni ai chitarei, comparabil cu John McLaughlin, ca tehnică și cu Carlos Santana ca izvor de inspirație.
Artistul a cântat alături de formația lui Chick Corea, Return to Forever, în anii de studenție la Berklee Colege of Music, Boston (1974-1976). A cântat, de asemenea, în orchestră cu Stanley Clark, Ian Hammer, Paul Simon, John McLaughlin și Paco de Lucia.
A avut colaborări cu Chick Corea, Paco de Lucia, Santana, John McLaughlin, Jimmy Page, Stevie Wonder, Jean Luc Ponty, Luciano Pavarotti, Paul Simon, Phil Collins, Santana, Larrv Coryell, Steve Winwood, Wayne Shorter, Herbie Hancock, Gonzalo Rubalcaba, Jaco Pastorius, Les Paul, Steve Vai, Frank Zappa, Milton Naciemento, Egberto Gismonti, Jimmy Page, Tony Williams, Stanley Clarke sau Stevie Wonder.
Biletele la concert au preţurile între 100 şi 300 lei, în funcţie de locul din sală, includ toate taxele, şi se găsesc la birourile Diesel Events (Piaţa Unirii nr. 10, tel. 0799.600.9009) şi pe www.dieselevents.ro. Agenţiile revânzătoare pot aplica comisioane proprii.