Dirijorul de talie mondială Lawrence Foster revine pe scena Filarmonicii de Stat din Cluj, după 46 de ani

Dirijorul de talie mondială Lawrence Foster revine pe scena Filarmonicii de Stat din Cluj, după 46 de ani
Filarmonica de Stat „Transilvania” îşi începe anul cu un important eveniment muzical ce îl are în frunte pe dirijorul celor mai importante opere ale lumii, maestrul Lawrence Foster.

Concertul extraordinar ce va avea loc vineri, 16 ianuarie 2015, începând cu ora 19, pe scena Colegiului Academic se va afla sub bagheta maestrului Lawrence Foster, dirijor de origine română, născut în Statele Unite ale Americii. Foster revine la pupitrul Orchestrei Filarmonicii clujene, după aproape 46 de ani, acesta dirijând în Cluj-Napoca pentru prima dată în 1969.

Pasionat de muzica din ţara sa de origine, Lawrence Foster a fost decorat în anul 2003 cu Ordinul „Meritul Cultural", în grad de Mare Ofiţer pentru promovarea muzicii româneşti şi cu titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică „Gh. Dima" în anul 2013, iar în perioada 1998 - 2001 a fost Director Artistic al Festivalului „George Enescu".

Programul concertului de vineri debutează cu Rapsodia română nr. 2, semnată de marele compozitor George Enescu, şi continuă cu Concertul pentru pian nr. 2 de Serghei Rahmaninov, interpretat de renumitul pianist Daniel Goiţi, şi Simfonia a V-a de Piotr Ilici Ceaikovski.

Născut în 1941 la Los Angeles, într-o familie de origine română, Lawrence Foster a beneficiat de îndrumarea unor dirijori de renume internaţional, ca Bruno Walter şi Karl Böhm, şi şi-a făcut debutul profesional la vârsta de 18 ani, la pupitrul unei orchestre de tineret numită Debut Orchestra, devenind ulterior Directorul Muzical al acesteia. Tot în aceeaşi perioadă, a devenit directorului Baletului din San Francisco, poziţie pe care a ocupat-o până în 1965. Între 1965 şi 1968, a fost asistentul lui Zubin Mehta la Filarmonica din Los Angeles, iar în 1969 a fost numit Dirijor Invitat Principal la Royal Philharmonic Orchestra.

Lawrence Foster a fost Directorul Muzical al Orchestrei Simfonice din Barcelona, al Orchestrei Naţionale a Cataloniei, al Filarmonicii din Monte Carlo, al Orchestrei Simfonice din Ierusalim, al Festivalului Muzical din Aspen, al Houston Symphony, al Orchestrei de Cameră din Lausanne, al Orchestrei şi Operei Naţionale din Montpellier. Printre orchestrele la pupitrul cărora s-a aflat, se numără Los Angeles Philharmonic, Orchestrele Simfonice din Houston, Montréal, Pittsburgh, Chicago, Amsterdam, Berlin, Bruxelles, Copenhaga, Milano, München, Oslo, Ottawa, Paris, Stockholm, Sydney, Viena şi Zürich.

A dirijat cele mai importante opere al lumii (ca cele din Los Angeles, Berlin, Hamburg) şi numeroase orchestre de tineret. În urma celor zece ani petrecuţi ca Director Artistic şi Dirijor Principal al Orchestrei Gulbenkian, Lawrence Foster a fost numit Dirijor Laureat al ansamblului. Cu această orchestră, s-a regăsit pe scene din toată lumea, incluzând Festivalul „George Enescu" din Bucureşti şi Festivalul de Vară din Bad Kissingen, colaborând cu artişti de prim rang, ca Lang Lang şi Evgheni Kissin.

Cei prezenţi la concert vor avea deosebita ocazie de a-l urmări şi pe pianistul Daniel Goiţi, un artist cu care şcoala pianistică clujeană se mândreşte, fiind unul dintre cei mai importanţi pianişti ai ţării.

Astăzi Daniel Goiţi face parte din elita de pianişti români, iar prestigiul său este susţinut de numeroasele apariţii pe podiumul concertistic, în cadrul recitalurilor solistice sau camerale, de invitaţiile de susţinere a unor cursuri de măiestrie, de cererile de participare în juriile unor concursuri naţionale şi internaţionale, de apariţii în media (radio, televiziune).

 

Etichete
Comenteaza