"Monstrul sacru" Lawrence Foster: "O să fac lobby pentru Filarmonică"

Unul din cei mai reputaţi dirijori din lume, Lawrence Foster a primit ieri titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima" din Cluj. Foster a spus că va susţine crearea unui sediu pentru Filarmonica de Stat Transilvania la Cluj-Napoca.

Dirijorul de renume internaţional Lawrence Foster a primit ieri titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima" (AMGD) din Cluj, pentru promovarea artiştilor, precum şi a culturii române. Foster a înregistrat opera integrală a compozitorului român George Enescu, cu sprijinul financiar al Prinţului Rainier de Monaco.

După o festivitate emoţionantă, alături de fiica şi soţia sa, Foster a arătat, pentru ZIUA de CLUJ, că din respect pentru originile sale româneşti, dar şi din raţiuni care-l leagă sentimental de Cluj şi de artiştii de aici, va face lobby pentru un sediu propriu al Filarmonicii. „Încă nu aveţi o sală de concerte în Cluj, însă am primit asigurări de la autorităţi că veţi avea. Eu nu sunt constructor sau arhitect, ca să fac eu sala aceasta, dar puteţi să fiţi siguri că voi face lobby pentru ca Filarmonica din Cluj să aibă sediu. Ce pot să fac eu şi promit că o voi face, e să aduc la Cluj cele mai bune orchestre", a arătat Foster, pentru ZIUA de CLUJ.

Întors la Cluj-Napoca după 42 de ani, după o viaţă profesională plină de succese pe tot mapamondul, a rememorat cele mai importante momente din viaţa sa personală. "E un moment foarte emoţionant pentru mine. Gândiţi-vă că eu nu am absolvit facultatea şi regret acest lucru, iar acum, să fiu numit doctor e un vis îndeplinit", a dezvăluit Lawrence Foster.

Născut în Los Angeles din părinţi români, Lawrence Foster este dirijor de la vârsta de 18 ani. Nu şi-a finalizat studiile muzicale, însă din pasiune şi pricepere a avut sub baghetă cele mai importante orchestre din lume. El a fost dirijor al filarmonicilor din Houston, Lausanne, Lisabona şi Barcelona, iar în prezent este directorul muzical al Filarmonicii din Marsilia.
Îşi aminteşte cu emoţie de primul contact cu Clujul: aici a dirijat pentru prima dată o orchestră şi aici a cerut-o de nevastă pe soţia lui, în 1971. "Înainte să vin la Cluj eram dirijor asistent la Filarmonica din Los Angeles. Am ajuns în România, însă nu am vrut să dirijez doar la Bucureşti şi am ajuns la Cluj în 1967, unde urma să dirijez o orchestră. Să-mi scuzaţi ignoranţa americană, dar am fost şocat, în cel mai bun sens al cuvântului, de calitatea artiştilor din Cluj. Mi-am spus: «Dumnezeule, e spectaculos cum şi-au dat mâna talentul românesc şi şcoala austro-ungară»", a arătat Lawrence Foster, în alocuţiunea care a urmat ceremoniei.

Prin vorbe simple, cu un discurs cadenţat, şi-a adus aminte că cele mai importante momente din carieră au coincis cu cele mai importante momente de pe plan personal. O parte din ele s-au petrecut la Cluj-Napoca. "Noi, muzicienii, spunem că nu eşti artist până nu ai dirijat simfonia a IX-a a lui Beethoven. Ei bine, în 3 octombrie 1971 am dirijat, la Cluj, simfonia a IX-a. Ţin minte că după ce am avut spectacolul, că trebuie să-l echivalez cu ceva la fel de important şi semnificativ şi pe plan personal, aşa că seara am cerut-o pe soţie, la câteva străzi distanţă de aici (sediul AMGD - n.r.) pe o fată frumoasă din Arad, care acum stă în primul rând şi e nevasta mea", a dezvăluit dirijorul.

Cu accente bine ţintite şi metafore pline de subînţeles, Foster a dirijat atenţia auditoriului spre realităţile politice, economice şi sociale ale României de azi. "Enescu e o adevărată mină de aur a României care trebuie exploatată, spre deosebire de altele. Peste trei săptămâni am fost invitat la Sao Paolo, iar condiţia celor de acolo a fost să dirijez o simfonie a lui Enescu. Asta înseamnă că Enescu, deşi nu va fi niciodată Tchaikovsky, nu este un compozitor român. El este un compozitor internaţional, care încă ne învaţă prin intermediul orepelor sale", a arătat Foster.

Lawrence Foster este primul dirijor din lume care a înregistrat opera completă a lui George Enescu. Cele trei simfonii enesciene au fost înregistrate de EMI Franţa cu sprijinul financiar al Prinţului Rainier de Monaco.

 

Comenteaza