O iniţiativă în premieră naţională la Festivalul Internaţional al Teatrelor de Păpuşi şi Marionete Puck

O iniţiativă în premieră naţională la Festivalul Internaţional al Teatrelor de Păpuşi şi Marionete Puck
Ediţia a XIII-a a Festivalului Internaţional al Teatrelor de Păpuşi şi Marionete Puck se anunţă una cu noroc atât pentru cei mici, inclusiv pentru copiii care suferă de autism, cât şi pentru adulţi şi se anunţă un program bogat în piese de teatru, lecturi pentru copii, lansări de carte, expoziţii, dezbateri, colocvii, parade şi multe altele.

Festivalul Internaţional al Teatrelor de Păpuşi şi Marionete Puck a început încă de duminică, 12 octombrie, în colaborare cu Festivalul Internaţional de Carte Transilvania, printr-o acţiune comună în care li s-a explicat copiilor de unde începe povestea scrisă şi unde continuă povestea jucată, în aşa fel încât cei mici să-şi dea seama că există o strânsă legătură între povestea scrisă şi povestea jucată.

„Acest festival vine ca o încercare de a dezvolta capacitatea copiilor să ia contact cu cultura, să-şi formeze o personalitate cât mai puternică. Vrem să aducem în actualitate teatrul de păpuşi pentru că pentru mine este foarte importantă, nu pentru că sunt director, ci pentru că ar putea să devină o componentă educativă foarte importantă în dezvoltarea copiilor", a spus Emanuel Petran, directorul Teatrului de Păpuşi Puck.

Copiii vor fi încântaţi să ia parte la spectacole ca Dănilă Prepeleac, Iarna zânelor, Punguţa cu doi bani, Trei daruri fermecate, Sarea în bucate, Fluierul fermecat, Krafff, Prâslea cel voinic... la minte, dar va exista şi un Club al curioşilor, cerc de origami, Ora poveştilor, ateliere interactive pentru copii, workshopuri şi multe alte activităţi interesante, nu doar pentru copii, ci şi pentru părinţi. Bastionul Croitorilor, Opera Maghiară, scena Teatrului Puck, Piaţa Unirii, şi Casa de Cultură a Studenţilor sunt principalele locaţii care vor găzdui evenimentele.

O premieră naţională o reprezintă iniţiativa regizoarei Elena Butuşină, o premieră specială pentru cei de la Teatrul Puck, mai exact o reprezentaţie neconvenţională, concepută în parteneriat cu Asociaţia Autism Transilvania. Spectacolul-labirint „Tărâmul dintre valuri" este o aventură teatrală interactivă, dedicată tuturor copiilor, însă concepută în aşa fel încât să fie accesibilă şi adaptată şi pentru copii cu tulburări din spectrul atuist. Reprezentaţia pentru copii cu autism are loc vineri de la ora 10 la Teatrul de Păpuşi Puck, unde micuţii de la Centrul Autism Transilvania vor avea acces împreună cu un grup de terapeuţi.

„Cei mici sunt invitaţi într-o aventură în care devin ei înşişi eroi şi actori, depăşesc acel perete invizibil care de multe ori desparte sala de scenă, şi sunt iniţiaţi în vraja teatrului şi în lumea poveştilor alături de actorii Teatrului Puck deveniţi povestitori, antrenori, călăuze într-o desfăşurare senzorială a poveştii. E vorba de un traseu labirintic în care am folosit o serie întreagă de stimuli diferiţi inspirându-ne din elemente care sunt folosite în terapia cognitivă a tulburărilor din spectrul autist. Este o premieră în România, adică nu a mai fost conceput niciun alt proiect astfel încât el să prezinte informaţii accesibile copiilor care percep realitatea diferit faţă de alţi copii. Am pornit de la două observaţii pe care le-am strâns într-o perioadă de aproape un an în care am fost voluntară în cadrul Asociaţiei Autism Transilvania. Prima observaţie vizează faptul că aceşti copii cu tulburări din spectrul autist au o percepţie exacerbată a detaliilor şi uneori nu pot să compună imaginea de ansamblu, dar văd piesele puzzle-ului, şi a doua că informaţiile se fixează mult mai uşor dacă sunt transmise mai întâi vizual. De aceea se folosesc şi pictograme, detalii, desene prin care terapeuţii le transmit copiilor informaţiile", a spus Elena Butuşină îniţiatoarea şi regizoarea proiectului.

Provocarea Elenei Butuşină a fost extrem de bine primită de către membrii Teatrului Puck, iar Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN) a sprijinit financiar iniţiativa.

„Am asistat la două repetiţii, una cu copii de la o şcoală generală şi alta cu copii care suferă de autism şi vreau să vă zic că bucuria de a vedea acei copii râzând, după ce ei nu au mai râs de luni de zile, participând afectiv la povestea respectivă şi rezonând cu povestea, este absolut extraordinar şi îi mulţumim Elenei pentru acest proiect", a încheiat Emanuel Petran.

În sprijinul festivalului vine şi Consiliul Judeţean Cluj reprezentat de preşedintele interimar Vakar Istvan care şi el la rândul lui este adesea prezent, alături de fiul lui, în sala de spectacol a Teatrului Puck.

„Eu nu îmi fac doar datoria pentru acest festival, ci întotdeauna voi veni în sprijinul celor care-mi sunt dragi şi îi iubesc. În vremurile astea în care păpuşarii sunt de atâtea feluri, mă bucur că sunt şi păpuşari pozitivi care fac astfel de evenimente. Bucuria pe care o văd ori de câte ori am ocazia să-l duc pe piticul meu la teatrul de păpuşi, există întotdeauna pentru că acolo îţi încarci bateria din energia pozitivă pe care o emană copiii şi asta îmi place întotdeauna, că reuşiţi print-o artă specială, în care, atât persoana, cât şi păpuşa, care joacă un rol aduce un sentiment aşa pozitiv. Avem nevoie de sentimente pozitive, avem nevoie de bucurie în viaţa asta, pentru că este destul de tristă de multe ori şi mă bucur că există acest festival şi îi felicit pe organizatori", a spus Vakar.

Festivalul Internaţional al Teatrelor de Păpuşi şi Marionete Puck, aflat la cea de-a XIII-a ediţie, se desfăşoară între 12-17 octombrie şi este finanţat de AFCN, şi realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca şi a Consiliului Judeţean Cluj.

Comenteaza