Clujul se transformă în capitala scriitorilor

Clujul se transformă în capitala scriitorilor
Cei mai importanţi scriitori români contemporani vor fi la Cluj începând cu acest weekend cu ocazia debutului Festivalului Naţional de Literatură, FestLit.

Timp de trei zile, Clujul va fi capitala scrisului românesc. Între 5 şi 7 octombrie, se desfăşoară prima ediţie a Festivalului Naţional de Literatură, FestLit Cluj 2014, eveniment ce reuneşte în inima Transilvaniei reprezentanţi ai celor 20 de filiale ale Uniunii Scriitorilor din România. Clujenii vor putea lua parte la ronduri de gală ale scriitorilor, lecturi publice, dezbateri pe teme la ordinea zilei, un Desant scriitoricesc, lansări de carte-maraton, recital poetic şi la multe alte activităţi.

„Eu în sinea mea nu cred în festivaluri , adică nu cred în rolul lor de a îmbunătăţi substanţial, fundamental lucrurile. Nu cred că printr-un festival rezolvi ceea ce în interiorul unei instituţii sau a unei comunităţi nu este rezolvat, dar fiind că am muncit ore, zile, săptămâni, luni pentru acest festival, vreau să cred că el este cât se poate de util şi va aduce nişte îmbunătăţiri care vor fi mai mari în viitor. Invitaţii festivalului sunt reprezentanţi, preşedinţi şi scriitori din cele 20 de filiale ale Uniunii Scriitorilor din ţară şi din Basarabia. Aceşti scriitori sunt în total 60, scriitori de prim rang, de primă importanţă. S-a întâmplat, anul acesta, neintenţionat, să fie prezenţi mulţi critici literari, istorici literari. Aceşti scriitori încearcă să demonstreze împreună că nu e totul pierdut, că se pot înscrie, prin moda foarte largă a festivalurilor din ultimii ani, să arate că festivalurile se pot transforma într-un loc de întâlnire, de comunicare, de regăsire a sentimentului apartenenţei la o comunitate. Prin urmare, scriitori vin la acest festival în ideea că se vor întâlnii unii cu alţii, că vor dezbate starea revistelor literare, că vor avea recitaluri de literatură la Muzeul de Artă, la Casino", a spus Irina Petraş, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj.

Dincolo de aceste activităţi, la fel de important este Desantul scriitoricesc organizat în numeroase locaţii din Cluj, mai exact la Facultatea de Litere, Departamentul de Jurnalism al UBB, colegiile/liceele Bariţiu, Bălcescu, Coşbuc, Eminescu, Avram Iancu, Racoviţă, Şincai, Seminarul Teologic Ortodox şi Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga". În toate aceste locuri, marţi de la ora 10, un număr de 100 de scriitori clujeni şi de la filialele din ţară, vor năvăli pentru a se întâlni pe viu cu cititorii.

„E un moment important care a fost primit foarte bine de profesorii de literatură şi este o ocazie bună ca scriitorii să vadă ce îşi doresc tinerii pentru că ei sunt cititorii de mâine ai României, iar aceştia vor avea prilejul de a vedea ce înseamnă scriitorul în carne şi oase şi ce anume poate povesti el despre carte şi despre importanţa ei", a mai spus Irina Petraş.

Festivalul urmăreşte, pe de-o parte, crearea unui spaţiu de enunţare propice dialogului şi dezbaterilor pe teme de actualitate pentru breasla scriitoricească, iar pe de altă parte, atragerea în acelaşi spaţiu a unui număr mare de cititorii. De anvergură naţională şi gândit ca manifestare deschisă spre marele public, FestLit Cluj speră să contribuie substanţial la îmbunătăţirea imaginii scriitorului în cetate, la o mai bună cunoaştere şi apreciere a literaturii române contemporane, la diversificarea mijloacelor şi metodelor de promovare a lecturii.

Prima ediţie a Festivalului de Literatură este organizată de Uniuniea Scriitorilor din România şi este coordonat de Irina Petraş, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj.

Comenteaza