Cum redescoperi copilul din tine. Legat la ochi pe traseu, conversând cu personaje misterioase

Cum redescoperi copilul din tine. Legat la ochi pe traseu, conversând cu personaje misterioase
Teatrul senzorial labirint este un lucru nou pentru România. A apărut ca un răspuns al antropologului şi regizorului columbian Enrique Vargas la criza teatrului modern, iar pe mealeagurile noastre a fost adus în 2007.

În spectacolele de teatru labirint spectatorii participă în mod direct la acţiune, prin parcurgerea unui traseu fiind legați la ochi. Aceştia intră în labirint unul câte unul si trec printr-o serie de momente create de o echipă, în care le sunt stimulate simţurile.

Practic, întreg spectacolul se desfăşoară în imaginaţia spectatorului, ajutat fiind de stimulii externi: sunete, mirosuri, gusturi, replici ale actorilor, diferite texturi ale obiectelor. Fiecare piesă are o temă prestabilită, iar actorul îşi construieşte un personaj care va fi poziţionat undeva pe traseu.

"Trăim atât de prinşi de rutină, încât nu mai avem timp să simţim textura unui obiect sau să simţim cu adevărat un anumit gust sau un anumit miros. Poţi pipăi un obiect pe care poate îl vezi în fiecare zi, dar nu realizezi, de fapt, cât de frumos este şi atunci când îl simţi cu ochii închişi şi când încă nu ştii exact ce e, se poate să ţi se pară fantastic", explică Laura Alicu, membru fondator al teatrului senzorial labirint în Cluj.

Unul din principalii fondatori ai teatrului este actorul Adrian Ciglenean, iar în Cluj i s-au pus bazele tot cu ajutorul lui, împreună cu Laura Alicu. Ea și-a dorit să aducă această formă de teatru la Cluj după ce a simţit pentru prima dată pe pielea ei cum este să treci printr-un labirint.

"A fost magic, a fost ceva ce nu mai simţisem niciodată, am intrat complet într-o lume de poveste şi am înţeles, mai tarziu, că lumea aceea minunată de poveste în care am intrat atunci era, de fapt, lumea mea, o lume care s-a manifestat incredibil de frumos ca urmare a simţurilor care mi-au fost stimulate de cei care învăţaseră cum se construieşte un astfel de teatru", povesteşte Laura.

În urma acestei experienţe, a păstrat legătura cu Ciglenean care organiza în mod constant astfel de evenimente sub numele "Citit În" la Bucureşti, Focşani şi Slatina. Echipa "Citit În" şi-a început activitatea la Cluj-Napoca în ianuarie 2013, în Cadrul Asociaţiei Centrul de Resurse pentru Comunitate.

Teatrul senzorial labirint are un impact foarte mare asupra oamenilor. Mulţi trăiesc prin prisma unei astfel de experienţe câteva săptămâni după ce s-a terminat un spectacol. Laura spune că scopul teatrul senzorial are menirea de a trezi copilul care zace în fiecare adult, de a-l scoate la lumină şi de a-l lăsa să se bucure sincer de ceea ce primeşte.

"Cel mai frumos e când spectatorii cred că s-a terminat spectacolul şi pleacă liniştiţi, iar pe traseul lor îi mai aşteaptă câteva surprize, ca şi cum încă ar fi în lumea fantastică, sacră. Cred că un astfel de spectacol te ajută să observi mai atent lucrurile din jurul tău". Locurile la spectacolele "Citit În" din Cluj-Napoca se ocupă foarte repede. Limita este de 30 de participanți. 

"Există, deja, un public format, iar oamenii pleacă emoţionaţi de la spectacole. "Primim nişte feedback-uri aşa de frumoase, încât ne fac să dorim să continuăm. Spectatorii sunt curioşi şi este minunat să vezi cum lasă profanul în spate şi încet, încet intră în sacru, iar apoi ceea ce au în jur li se pare fantastic".

"Citit În Cluj"

Echipa este formată din 10-12 oameni, printre care artişti, actori, muzicieni, profesori şi studenţi. Temele pe care le abordează se nasc din propunerile venite din partea fiecărui membru al echipei sau în funcţie de contextul în care trebuie să joace un anumit spectacol. Poate să fie vorba despre copilăria în preajma sărbătorilor de iarnă sau viaţa la sat.

"Sunt oameni frumoşi care aduc cu ei nebuniile, zbuciumul şi liniştea lor. Sunt oameni care acum se cunosc foarte bine între ei şi ştiu că acest gen de teatru îi leagă, sunt oameni pasionaţi de ceea ce fac şi încântaţi de efectul pe care un astfel de spectacol îl are asupra fiecărui om care trece prin el", spune Alicu despre echipa "Citit În Cluj".

Membrii acesteia au susţinut multe spectacole printre care cele de la Zilele Clujului, în Parcul Etnografic Romulus Vuia, la Hotelul Continental, în cadrul Festivalului Peninsula, dar şi în Baia Mare.

Adnana MOCEAN

 

Etichete
Comenteaza